BRAŞOV. Proiect inedit, în beneficiul Spitalului de Copii
Poveşti adunate laolaltă pentru un scop nobil – astfel poate fi rezumat evenimentul cultural care are loc astăzi la Braşov. „Cartea noastră de poveşti”, cu texte minunate în limbile română, engleză, franceză, italiană, germană şi spaniolă, pentru care au muncit pro bono 13 autori, 14 traducători şi 43 de ilustratori, aceştia din urmă în majoritate copii, va fi lansată de la ora 18.00, la Aula Universităţii „Transilvania”. Proiectul coordonat de prof. univ. dr. Teofil Mihăilescu, un produs al Asociaţiei Culturale „ArhiNeo”, în colaborare cu o clinică din Braşov, este unul independent, privat, apolitic şi caritabil, banii obţinuţi din vânzarea cărţii urmând a fi donaţi Spitalului de Copii. Lansarea-spectacol se va bucura de prezenţa autorilor, a traducătorilor, ilustratorilor, dar şi a artiştilor invitaţi pentru recitaluri – pianistul Horia Mihail, Alexandra Fits şi Gaudeamus Quartet, soprana Emilia Calefariu şi Ritmo Latino. Totodată, vor fi invitaţi şi medici de la Spitalul de Copii.
Este cel de-al doilea an în care Teofil Mihăilescu realizează un asemenea proiect editorial şi caritabil, destinat tot Spitalului de Copii din Brasov, pentru care a creat, în martie 2016, prima gală-spectacol-lansare de acest tip din oraş, sub numele „România Paralelă. Alienare şi kitsch în arhitectura şi spaţiul public”.
Poveştile au fost create separat
Dintre cei 13 autori, opt sunt braşoveni, iar doi sunt cetăţeni străini stabiliţi la Braşov, proiectul fiind unul local, cartea putând fi cumpărată, la preţul de 70 de lei, doar de la clinica de pe str. Crişului, nr 1, 1-C-2 (telefon 0368.424168, 0762.249010). „La început, noi toţi cei implicaţi în acest proiect am crezut că aceasta va fi o carte de poveşti pentru copii. În definitiv, am şi anunţat-o astfel. Odată însă cu sosirea textelor, mi-am dat seama că a devenit mult mai mult de atât: mi-am dat seama că acest proiect şi-a cristalizat un suflet independent de noi toţi. De fapt aceasta este imensa bucurie a acestui concept care a căpătat şi trup prin cartea în care fiecare şi-a scris, de fapt, un pic din povestea sa de viaţă”, spune iniţiatorul şi coordonatorul proiectului. Nici unul dintre autori (Teofil Mihăilescu, Augustin Ioan, Dan Moruzi, Savu Popa, Mirona-Ioana Tatu, Cristian Muntean, Doina Rus, Julia Bartha, Raluca Purcaru, Modesta Peralta-Sosa, Claude Aube, Silvian Duică şi Mihaela Bancu) nu este scriitor de poveşti, ba mai mult, unii dintre ei chiar şi-au făcut acum debutul literar. „Profesiile autorilor şi domeniile din care provin sunt de o mare diversitate: arhitectură, arte, litere, învăţământ, biserică, teatru, medicină, muzică, fotografie, publicitate. Prin apartenenţa autorilor la diverse spaţii etnice, religioase şi geografice, cartea are respiraţie multiculturală. Totodată, invitaţia nu a fost pentru ei, ci pentru copilul din ei, căci pe el l-am rugat de fapt să le scrie povestea”, a mai precizat Teofil Mihăilescu.
Fapt inedit, toate aceste poveşti au fost create separat, nici unul dintre autori necunoscând, înainte de lansare, poveştile celorlalţi. Fiecare autor a fost invitat să-şi prezinte povestea şi să fie tradusă într-o limbă străină la alegere, pentru a sublinia faptul că acest proiect este deschis către lume. De asemenea, fiecare autor a fost invitat să-şi prezinte povestea împreună cu ilustraţiile acesteia, fiind invitat să le facă chiar el sau să aleagă pe cineva care poate face cel mai bine acest lucru, în orice tehnică artistică.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.