[ViDEO] BRAŞOV. Concert de Ziua Universităţii cu invitat special
Anul acesta se împlinesc 5 ani de când comunitatea academică braşoveană sărbătorește Ziua Universității pe 1 martie, iar manifestările aniversare au înceăput de câteva zile şi vor mai dura câteva zile.
Este vorba despre manifestări științifice, cultural-artistice și sportive, una dintre surprizele pregătite de studenţi fiind o întâlnire cu foşti profesori ai universităţii şi inaugurarea Clubului Seniorilor – care va avea loc astăzi, spune prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan (video), rectorul Universităţii „Transilvania” din Brașov.
„Literatura iese în oraș”
Studenţii universităţii braşovene au pregătit miniexpoziţii la Facultatea de Silvicultură, iar studenţii de la Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor, un eveniment unde braşovenii interesaţi pot afla cum să-şi facă o carieră în antreprenoriat, de la specialişti de top.
Tinerii arhitecţi din Germania au o expoziţie la Aula Universităţii, iar Centrul Multicultural al Universității găzduieşte expoziţia de fotografie „Jazzography” a lui Mircea Albuțiu şi cea de grafică semnată de regretatul scriitor Gheorghe Crăciun. O altă expoziție interesantă (foto 3) va fi deschisă vineri pe Colină, fiind organizată de către Mediateca Norbet Detaeye.
Facultatea de Litere organizează a cincea ediție a evenimentului Literatura iese în oraș, un program de lecturi publice de poezie, proză și dramaturgie ale studenților și profesorilor Facultății de Litere. Lecturile se vor desfășura în librăriile Șt. O. Iosif, Okian, Cărturești și Humanitas, astăzi, între orele 14:00 și 18:00. Acesta este programul:
Cine este Ursula Philippi
Evenimentul devenit tradiţional este concertul de Ziua Universităţii, care va avea loc astăzi, de la ora 18.00, în Aula „Sergiu T. Chiriacescu”. Concertul se intitulează „Familia Bach și orga” – lucrări de orgă din trei generații ale dinastiei muzicale Bach. Invitată este Ursula Philippi. În program: J. C. Bach, J. S. Bach, C. Ph. E. Bach.
Intrarea este liberă.
Ursula Philippi se numără printre ultimii absolvenţi ai clasei de orgă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, promoţia 1979, clasă închisă în ultimii ani ai regimului comunist. Primii paşi în fascinantăa lume a orgii i-a făcut sub atentă îndrumare a lui Eckart Schlandt, organistul Bisericii Negre de la Braşov. Activitatea concertistică intensă, atât în ţară cât şi peste hotare, a început în anii studenţiei, când Ursula Philippi s-a numărat printre laureaţii unor concursuri internaţionale. Timp de trei decenii, Ursula Philippi a activat la Sibiu, în calitate de organistă a Bisericii Evanghelice, având la dispoziţie marea orgă simfonică Sauer, un instrument care se numără printre marile orgi romantice de importantă europeană. Numeroase înregistrări Radio, TV şi CD, recitaluri solo şi în ansambluri stau mărturie unei activităţi susţinute în viaţă de concert. După 1990, Ursula Philippi a dat curs invitaţiei Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj de a reînfiinţa, după o întrerupere de zeci de ani, clasa de orgă din cadrul acestei instituţii. Şase absolvenţi ai clasei de orgă conduse de prof. univ. dr. Ursula Philippi sunt astăzi la rândul lor cadre didactice universitare, alţii fiind organisşti în ţară, dar şi în diferite colţuri ale Europei.
Repertoriul artistei cuprinde muzică de orgă de la Renaştere până la avangardă muzicală, Ursula Philippi realizând şi numeroase prime audiţii. Dublul CD „Organ Landscape Transylvania” produs la douăsprezece dintre cele mai valoroase orgi transilvănene cu prestigioasa firmă Dabringhaus und Grimm din Germania, a primit în 1992 Premiul Criticii Germane de Disc. Înregistrarea Patimilor după Matei pentru cor, solişti şi orgă concertantă de Hans Peter Türk, produsă tot de Dabringhaus und Grimm, a fost distinsă în 2009 cu Supersonic Award al revistei pizzicato din Luxemburg.
Interesul special al artistei îl constituie astăzi preocuparea pentru salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania. Este consultant pentru probleme de restaurare şi salvare a patrimoniului orgilor istorice pe lângă Episcopia Bisericii Evanghelice din România.
În teza de doctorat, susţinută în 2006, cu titlul „Rolul orgii în liturghia Bisericii Evanghelice din Transilvania”, artista cercetează unele aspecte din repertoriul muzicii de orgă din ţară. A publicat în prima ediţie numeroase lucrări de orgă, unele descoperite în arhive sau pe balustradele unor biserici de la ţară.
În 2005 a fost membru în juriul Concursului Internaţional de orgă Gottfried Silbermann de la Freiberg/Germania, în 2014 în juriul Concursului Internaţional de orgă de la Muzzana/Italia şi în 2015 la Concursul de Compoziţie Sigismund Toduţă, secţia lucrări pentru orgă solo.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.