BRAŞOV. Concurs inutil: 23 de foşti directori de şcoli revin în funcţie
Directori de școli care nu au promovat concursul pentru funcția de conducere ori nici nu s-au prezentat vor ajunge din nou în funcții. La Braşov este vorba despre 23 de directori „plini” şi directori adjuncţi, dintre cei 25 nou numiţi de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov, ca urmare a valului de demisii înregistrat printre cei care, la rândul lor, fuseseră delegaţi să ocupe funcţiile de conducere.
Mai bine de trei luni de agitaţie în jurul concursului pentru directori de şcoală, care urmărea, printre altele, depolitizarea unităţilor de învăţământ, se duc pe Apa Sâmbetei. Toate posturile de conducere din şcoli au fost scoase la concurs în septembrie 2016, cu trei probe (test-grilă, analiza CV-ului şi interviul), iar în decembrie s-au dat rezultatele finale. În 21 decembrie, IŞJ a emis deciziile de încetare a detaşării în interesul învăţământului pentru directorii în funcţie la acest moment, începând cu data de 9 ianuarie 2017. În paralel, au fost emise şi deciziile de numire pentru funcţiile de director/director adjunct, începând tot cu 9 ianuarie 2017, pentru candidaţii care au promovat concursul. Totodată, au fost aprobate deciziile de numire prin detaşare în interesul învăţământului până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2016-2017, pentru funcţiile rămase vacante după validarea rezultatelor finale.
Conform metodologiei de concurs, coroborate de o notă pe care, în 22 decembrie, Ministerul Educaţiei, atunci condus de Mircea Dumitru, a transmis-o inspectoratelor şcolare, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după organizarea concursului nu puteau fi numite persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de director sau director adjunct în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
Derogare de la noul ministru al Educaţiei
Noul ministru al Educaţiei a aprobat însă în 6 ianuarie un document prin care se acordă derogare și aceştia din urmă au primit dreptul să ocupe funcţiile prin detașare (numire). Ca un făcut, aproape simultan au început să curgă cererile de demisie din funcţie din partea noilor directori interimari. În acest fel, s-au întrunit condiţiile pentru ca şi aceia care nu au întrunit punctajul necesar sau nu s-au prezentat la concurs, mai ales foştii directori, să ocupe fotoliile de conducere în continuare. „Numirea prin detașare în interesul învățământului se realizează prin decizie a inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar 2016-2017”, se arată în adresa de la minister prin care se anunţa şi acordarea derogării.
Un val de demisii s-a înregistrat în toate judeţele, iar gurile rele spun că ar fi vorba de presiuni, mai ales din partea primarilor din mediul rural, pentru ca la conducerea unităţilor să ajungă foştii directori.
Ministerul Educaţiei promite totuşi un nou concurs până la mijlocul lunii august, astfel încât de la 1 septembrie 2017 toate şcolile să aibă şefi care şi-au câştigat locul strict pe criterii de competenţă.
Doar doi directori noi
Potrivit prof. Mirela Blemovici, inspector general adjunct al IŞJ Braşov, 27 directori de şcoli din judeţ au anunţat că renunţă la funcţie până spre finele săptămânii trecute, când s-a încheiat şi semestrul I, demisionarii fiind în preaviz, dar IŞJ a dorit să clarifice situaţia până la începerea unui nou semestru, pe 13 februarie.
Ca urmare şefa IŞJ Braşov, Ariana Bucur (foto), a semnat în această săptămână deciziile de numire a 25 de directori şi directori adjuncţi. „Precizez că dintre aceştia, 23 sunt foşti ocupanţi ai funcţiilor de conducere în unităţile de învăţământ unde acestea au devenit vacante, iar doi sunt noi la conducere”, a declarat Bucur. Ea a dat câteva exemple: Şcoala Gimnazială 2 „Peter Thal” Râşnov, Grădiniţa 35 Braşov, Liceul Victor Jinga Săcele, Şcoala Gimnazială 2 Codlea, Şcoala Gimnazială 5 Săcele, Grădiniţa 28 Braşov, Liceul Tehnologic Silvic „Nicolae Rucăreanu” Braşov, Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli” din Făgăraş, şcolile gimnaziale din Augustin, Budila, Drăguş, Mândra, Rupea, trei grădiniţe din Făgăraş.
La Braşov, încă din startul concursului au fost 31 de unităţi şcolare pentru care nu au existat candidaţi dornici să ocupe un post de şef, iar după desfăşurarea concursului au mai fost triaţi și dintre concurenți. Concret, scoase la concurs au fost 183 de posturi de directori de unitate şcolară (grădiniţe, centre de educaţie incluzivă, şcoli, cluburi sportive şcolare) şi alte 82 de posturi de directori adjuncţi. Înscrişi au fost 220 de candidaţi şi un total de 253 de cereri, pentru că au fost candidaţi care au concurat pentru mai multe posturi, unii chiar şi pentru patru locuri. La final, au fost admişi 118 candidaţi pentru posturile de directori şi 55 de candidaţi pentru posturile de directori adjuncţi. Aceştia şi-au preluat funcţiile din 9 ianuarie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.