[ViDEO] BRAȘOV. Trei soluții lansate pentru stoparea crizei din Teatrul Sică Alexandrescu. Una ar fi desființarea teatrului
Pentru că nu se întrevede un final al crizei din Teatrul Sică Alexandrescu, care acum pare mai scindat ca oricând din cauza diferendelor de opinie și abordare, între două tabere de actori și angajați, cu privire la managementul actului de cultură din instituție, societatea civilă vrea să dea o mână de ajutor.
Astfel, astăzi a avut loc o dezbatere organizată de Asociația Pro Democrația și Consorțiul Cultural Corona, cu rolul declarat de mediatori. Trebuie menționat că reprezentativitatea părților implicate direct a fost disproporționată la acest eveniment. Doar două actrițe au fost prezente din partea protestatarilor pe care-i știm deja (șase la număr), însoțite de rude care s-au erijat ca fiind din partea societății civile și a publicului (?!), dar și câțiva reprezentanți ai clasei politice locale.
După discuții îndelungi, au fost lansate trei propuneri pentru rezolvarea situației tensionate din teatrul brașovean.
„După cum ne-am dat seama, problema care a generat conflictul în teatru nu cred că este una punctuală, ci una generală, care priveşte viaţa culturală din Braşov. Noi ne propunem să fim avocaţii pentru mai multă cultură în Braşov”, a precizat Ionuț Țața, președintele Asociației Pro Democrația. (video 1)
Trei soluţii au fost identificate de organizatorii dezbaterii
Una ar fi desfiinţarea actualului teatru, printr-o hotărâre de Consiliu Local şi reînfiinţarea, în aceeaşi zi, a două companii de teatru publice locale care să concureze pentru bugetul local. La început, cele două noi entități ar putea folosi aceeaşi infrastructură (scena actualului teatru), iar ulterior să fie identificată încă o sală pentru spectacole de teatru. O sugestie în acest sens ar fi exploatarea spațiului din fostul Cinematograf Popular, mai ușor de adaptat pentru spectacole.
O a doua soluţie propusă ar fi preluarea Teatrului Sică Alexandrescu de către Ministerul Culturii şi transformarea lui în Teatru Naţional, însă acest fapt ar presupune o modificare legislativă, soluţie care ar dura mai mult până la împlinirea ei.
A treia variantă, după cum a spus Ionuț Țața, ar fi crearea unei trupe de teatru private, aşa cum fost odată Societatea de Patinaj, care să fie gestionată de comunitate, prin finanţare de la companii şi actori locali, de exemplu, şi să creeze mai mult teatru în Braşov.
„Noi ne asumăm un rol de negociator așa încât vom merge să propunem aceste variante partidelor cu reprezentanți în Consiliul Local Brașov, să ajungem cumva la un consens, iar o hotărâre corectă să poată fi luată la următoarea ședință de plen, din ianuarie 2017. Formulele identificate le vom sintetiza într-un document ce va fi înaintat părţilor implicate – Primăria Braşov și Teatrului Sică Alexandrescu”, a adăugat Valer Rus, director la Consorţiul Cultural Corona. (video 2)
Le convine și nu prea
La nivel declarativ, partea protestatarilor agrează propunerile. Cel puțin așa a dat de înțeles Iulia Popescu, una dintre cele două actrițe care au participat la dezbatere: „Propunerile avansate azi sunt bune, dar din păcate nu rezolvă conflictul din momentul acesta, ci sunt bune doar în perspectivă. Eu mi-aș dori din tot sufletul ca lucrurile să ajungă la un numitor comun și să se liniștească, apoi să se găsească o soluție în a diversifica viața culturală din Brașov, care acum este mult sub nivelul la care ar trebui să fie”. (video 3)
Apoi, actrița a continuat cu reproșurile la adresa ordonatorului de credite, Primăria Brașov, care ar sta și la baza protestelor repetate, inclusiv mâine: „Trebuie ca mai marii noștri de la Primărie să-și asume greșelile pe care le-au făcut și să revină în a gestiona conflictul, pentru că ei nu au făcut până acum decât să fie părtinitori, nu imparțiali. De aceea, dorim să protestăm din nou în fața lor, în timpul ședinței de CL de mâine. Vrem să facem puțin lobby cauzei noastre, măcar o parte dintre consilierii locali să știe că existăm”.
Soluția în acest sens, în opinia Iuliei Popescu, ca prim pas ar fi „organizarea unui concurs corect pentru ocuparea postului de manager al teatrului, ceea ce nu pare să se întâmple la această oră, cu un director interimar la conducerea teatrului. Ne dorim ca acest concurs să fie supravegheat de UNITER, de Ministerul Culturii și de mass-media, ca arbitru în a alege cel mai bun director de teatru”.
În replică, viceprimarul Costel Mihai a declarat: „Au fost deja demarate procedurile pentru organizarea unui nou concurs de manager, atât pentru Teatrul Sică Alexandrescu, cât și pentru Operă și Filarmonică. În această perioadă se lucrează la caietele de obiective. Concursurile vor fi organizate strict conform legii, de Primăria Brașov”.
Avem strategie pe cultură, de ce nu o aplicăm?
S-au întrebat participanții la acest eveniment. Organizatorii au precizat că încă se așteaptă punerea în practică a Strategiei de cultură sintetizată pentru perioada 2015-2030, ce poate fi consultată pe site-ul Primăriei Brașov.
Întrebări încă fără răspuns
De asemenea, membrii Consorțiului Cultural Corona așteaptă din partea Primăriei Brașov răspunsuri la cele șase întrebări transmise de la jumătatea lunii noiembrie. Redăm scrisoarea integral:
Către Primăria Municipiului Brașov
În atenția domnului primar George Scripcaru
În speranța unei comunicări active între Primărie și mediul cultural local, benefice în sensul ridicării calității actului cultural și al impactului investițiilor în cultură, reprezentanții mediului cultural brașovean, reuniți în și în jurul Consorțiului Cultural Corona, reprezentând instituții de cultură, ONG-uri, artiști și organizatori individuali de evenimente, vă solicită un punct de vedere oficial cu privire la următoarele probleme identificate de către mai multe organizații sau persoane fizice active în domeniu:
1. Cum intenționați să implicați reprezentanții mediului cultural în realizarea evenimentelor de interes cultural major ale comunității, precum Zilele Brașovului? Pînă acum, comunitatea artistică și culturală brașoveană reprezintă mai degrabă un public pasiv la evenimente organizate fără consultare și care reflectă prea puțin specificul creativ al Brașovului și diversitatea publicului local.
2. Cum intenționați să puneți în aplicare angajamentele asumate în campania pentru alegerile locale din iunie 2016 cu privire la crearea de soluții sistemice pentru managementul integrat al culturii și turismului la Brașov?
3. Când veți organiza consultarea publică pentru modul de alocare în continuare a resurselor financiare ale programului de finanțare pentru proiecte culturale?
4. Cum și când se va rezolva în mod civilizat problema cronică a afișajului public stradal pentru evenimentele culturale ale orașului?
5. Veți relua anual sondajul de opinie cu privire la consumul cultural la Brașov, necesar pentru recalibrarea (adaptarea) ofertei culturale?
6. Cine se va ocupa de implementarea strategiei culturale a Braşovului, un document asumat de Primărie?
Brașov
16 noiembrie 2016
Semnatari
Alina Floroi, Asociația Laborazon
Valer Rus, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
Mara Oprişiu, Asociaţia KunSTadt
Ionuț Constantin, Fernet Blues Company
Roxana Florescu, Centrul Cultural German Brasov
Steffen Schlandt, Fundatia Forum ARTE/ organist Biserica Neagră
Alexandru Vereș, Actor / Inginer in Telecomunicatii
Vladimir Țăroi, artist
Adrian Lăcătuș, Facultatea de Litere Brașov
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.