BRAȘOV. 10.000 de cărți vă așteaptă de astăzi la Bookfest
De Ziua Naţională a României, la Aula Universităţii se deschide cea de-a doua ediţie a Salonului de Carte Bookfest Braşov – ultimul mare eveniment editorial al anului, la care veţi găsi peste 10.000 de cărţi, dar veţi avea şansa să vă întâlniţi cu câțiva dintre cele mai importanți și mai citiți autori actuali: Lucian Boia, Cristian Tudor Popescu, Caius Dobrescu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Dan Croitoru, Denisa Comănescu, Sabina Fati, Marius Chivu, Ana Barton, Mariana Gorzyca și mulți alții. Accesul publicului este gratuit la toate evenimentele din cadrul Bookfest, precum şi la proiecţiile de film de scurtmetraj organizate de ShortsUP. Programul zilnic de vizitare este 10.00 – 20.00.
Sesiune de autografe Marian Godină
Salonul de Carte va fi deschis astăzi, la ora 10.00, iar evenimentele din cadrul acestuia încep cu o sesiune de autografe ale polițistului Marian Godină, pentru cărțile „Flash-uri din sens opus” și „În misiune cu Marian” – la Standul Curtea veche Publishing, între orele 12/00 și 13.00. De la ora 17.00, conf. univ. dr. Carmen Gheorghe se va întâlni cu cititorii, la standul Editurii RAO; , pentru a le prezenta cele trei volume ale sale: Tatuaj pe glezna stângă, Hamburgerul lui James Joyce, Cassa Dante. Traducătorul Dan Croitoru şi profesorul Adrian Lăcătuş vor trece în revistă cărţi semnate de mari nume ale literaturii universale. Romanul „Coajă de nucă” de Ian McEwan, un omagiu adus lui William Shakespeare, tradus în româneşte chiar de Dan Croitoru, va deschide acest eveniment în cadrul căruia va fi prezentat şi cel mai nou titlu de Haruki Murakami, volumul „Meseria de romancier”, bestseller la Gaudeamus 2016. Sâmbătă, 3 decembrie, va fi lansat volumul de proză scurtă „Să iau cuvintele cu mine” al Marianei Gorczyca, apărut la editura Tracus Arte. Editura Universităţii Transilvania din Braşov va lansa antologia de teatru „Ziua gândacului de bucătărie” de Mihai Ignat (coordonator). Evenimentul va fi urmat de lansarea volumelor 5 şi 6 din seria de autor Gheorghe Crăciun, apărute la editura Polirom.
„Spectacolul din jurul cărţii este acolo unde publicul cel mai avizat este prezent. Facultatea de Litere a fost prezentă anul trecut cu lecturi publice şi lansări de carte şi am discutat relocarea evenimentului în spaţiul Universităţii. Salonul de Carte Bookfest, faţă de alte evenimente, are o coerenţă mai mare, o viziune mai clară, managementul e mai atent calibrat pe specificul pieţei cărţii şi pe ideea de a propune anumite teme, anumiţi autori, de a impune nişte forme de artă a scrisului pentru public”, a explicat, la conferința de presă dedicată Bookfest, prof. Adrian Lăcătuş, decanul Facultăţii de Litere.
De la Gaudeamus la Bookfest Brașov
Ziua cea mai plină din punct de vedere al evenimentelor va fi sâmbătă. Istoricul Lucian Boia vine şi el în această zi la Bookfest Braşov să vorbească cu vizitatorii despre cel mai recent volum, „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei”, cel mai bine vândut titlu la târgul Gaudeamus recent încheiat la Bucureşti. În aceeaşi zi, prozatoarea Ioana Pârvulescu va discuta cu cititorii despre noul său volum, „Inocenţii”, plasat chiar în Braşov, oraşul de origine al autoarei, iar scriitorul şi criticul literar Marius Chivu va prezenta noul său volum de călătorie, „Trei săptămâni în Anzi”, o carte prin care autorul demonstrează că, pentru a pleca la drum „nu ai nevoie de aplicaţii, ai nevoie de aplecare”.
Şi scriitorul Radu Paraschivescu va fi prezent sâmbătă la Braşov, pentru lansarea volumului „Aştept să crăpi (de astăzi, în prime time)”, o carte cu „cinci proze alerte şi vesele despre noi şi dereglările noastre”, o acidă critică a societăţii actuale, de după integrarea în Uniunea Europeană.
Cititorii braşoveni vor putea avea acces la noutăţile propuse de cele mai importante edituri din ţară, cărţi deja intrate pe lista de bestseller-uri în urma lansării lor în noiembrie, la târgul Gaudeamus din Bucureşti.
„Sper ca publicul să răspundă aşteptărilor noastre. Cred că pe 1 Decembrie, lumea ar trebui să se gândească şi la bunurile culturale pe care le aducem noi. Merită vizitată fiecare alveolă şi fiecare stand al Bookfest, pentru că deşi piaţa de carte nu arată prea bine, producţia de carte arată foarte bine”, a subliniat Mihai Mitrică, directorul Asociaţiei Editorilor, care organizează acest eveniment.
Scurtmetraje româneşti premiate, în proiecții cu intrare liberă
Vineri, 2 decembrie, la ora 18.00, vizitatorii se vor putea bucura şi de o seară specială de film de scurtmetraj, organizată de ShortsUP. Seara sunt propuse scurtmetraje româneşti recente şi premiate, care au stârnit aplauzele şi curiozitatea publicului internaţional şi naţional. Printre filmele proiectate se regăsesc producţii precum „O noapte în Tokorik”i, „4:15 P.M. Sfârşitul lumii”.
Salonul de Carte Bookfest Braşov face parte din seria de ediţii locale ale celui mai important eveniment expoziţional de carte din România; Bookfest mai are ediţii locale la Cluj-Napoca, Timişoara şi Târgu Mureş iar anul acesta a avut loc şi o ediţie internaţională la Chişinău (Republica Moldova).
Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România, alături de Fundația AIDA, sub egida Federației Editorilor din România, iar Universitatea Transilvania din Brașov (prin Facultatea de Litere) este partener principal.
Printre partenerii media se află Transilvania Expres, myTEX.ro și TEX FM.
Vă prezentăm programul lansărilor Facultății de Litere din cadrul Bookfest:
Sâmbătă, 3 decembrie
11.30-12.00 Lansarea celor mai noi apariții din colecția Biblioteca Polirom: Coajă de nucă de Ian McEwan, Dragoste la 17,50$ de Charles Bukowski, Scrisori către Vera de Vladimir Nabokov și Meseria de romancier de Haruki Murakami.
Participă: Dan Croitoru și Adrian Lăcătuș
12.30-13.00 Lansarea volumului de proză scurtă Să iau cuvintele cu mine de Mariana Gorczyca, editura Tracus Arte.
Participă: Mariana Gorczyca, Caius Dobrescu și Adrian Lăcătuș
13.30-14.00 Lansarea volumului Ziua gândacului de bucătărie, antologie de teatru scris de studenții masteratului de Inovare culturală, realizată de Mihai Ignat (coordonator), Editura Universității Transilvania din Brașov. Volum apărut în cadrul proiectului „Facultatea mea”, finanțat de Universitatea Transilvania din Brașov. Vor vorbi: Mihai Ignat, Cristian Pralea, Adrian Lăcătuș
14.30-15.30 Lansarea volumului Kleinschreibungen de Robert G. Elekes, Editura Universității Transilvania din Brașov. Vor vorbi: Carmen Elisabeth Puchianu și Caius Dobrescu
16.00-16.30 Lansarea volumelor 5 și 6 din seria de autor Gheorghe Crăciun: Doi într-o carte – fără a-l mai socoti pe autorul ei și Imagini, litere și documente de călătorie, editura Polirom/Cartea Românească. Vor vorbi: Rodica Ilie, Caius Dobrescu, Adrian Lăcătuș
Duminică, 4 decembrie
11.00-12.00 Lansare de carte și întâlnire cu cititorii autorului american Ellis Potter. Lansarea celei mai recente cărți a lui Ellis Potter, De unde știi? (How do you know that?) Vor vorbi: Caius Dobrescu, David Cato și Ellis Potter
14.00-15.00 Lansare de carte și sesiune de autografe pentru volumul Viața și Opera de Cristian Tudor Popescu, Polirom. Vor vorbi: Cristian Tudor Popescu și Caius Dobrescu
Programul complet al Bookfest îl găsiți AICI.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.