BRAŞOV. Marian Godină va face duminică dezvăluiri cutremurătoare
Poliția Braşov vă invită duminică la un eveniment puțin diferit față de clasicele campanii de prevenire a accidentelor rutiere, încercând să depăşească tradiționalele „Traversați întotdeauna pe verde!”, „Acordați prioritate pietonilor!”, „Nu depăşiți viteza!” şi alte astfel de îndemnuri devenite adevărate clişee. Pentru un eveniment atipic a fost ales și un moderator atipic. La Centrul Cultural Reduta, gazda evenimentului prilejuit de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere va fi celebrul poliţist blogger Marian Godină. Intrarea este liberă. „Am acceptat să mă implic în organizarea acestui eveniment având promisiunea conducerii Poliției Braşov că îmi va acorda tot sprijinul dacă voi avea nevoie şi că îmi va da frâu liber pentru a organiza acest moment împreună cu alți colegi şi colaboratori.S-au ținut de cuvânt, aşa că vă aştept duminică la Reduta, unde, ca o primă noutate, am ales să nu existe locuri special rezervate pentru personalități sau oficialități, aşa că veți ocupa locurile în funcție de cât de repede veți ajunge. Am convingerea că veți ieşi din sala Centrului Cultural Reduta profund emoționați de ceea ce veți vedea”, a scris Godină pe pagina sa de Facebook.
„Moartea are permis de conducere!”
Potrivit polițistului, 1.308 este numărul de persoane care au murit în accidente rutiere în județul Braşov din anul 2000 până astăzi. „Pe lângă alte momente, vă voi prezenta un accident rutier care a marcat comunitatea braşoveană. Veți putea privi accidentul prin ochii polițistului care a efectuat cercetările, dar şi prin cei ai unei mame care şi-a pierdut copilul”.
Pe pagina sa, în cea mai recentă postare legată de evenimentul de duminică, care începe la ora 18.30, Marian Godină face mărturisiri cutremurătoare:
„În cei 10 ani, de când lucrez la Poliția Rutieră, am efectuat cercetări la fața locului în cazul a sute de accidente rutiere soldate cu victime omeneşti. Concentrarea pe ceea ce aveam de făcut acolo mă ajuta să mă detaşez oarecum de imaginile ce mi se derulau în fața ochilor: oameni zbătându-se între viață şi moarte, corpuri inerte cu ochii încă deschişi şi mâinile înțepenite într-o poziție defensivă, ca şi când ar fi încercat în ultima clipă să se ferească de cumplita moarte, pe care o prevedeau, dar mult prea târziu. Strigăte disperate ale rudelor ajunse la locul accidentului care îşi vedeau oamenii dragi lor acoperiți cu saci negri şi reci de nailon, cadavre sfârtecate de fiarele contorsionate la care te uitai şi nu le puteai stabili nici măcar sexul, bălți de sânge ce se scurgeau încet spre vreo gură de canal aflată în zonă, lăsând asfaltul pătat de dâre. Nu am să uit niciodată clipele în care meseria asta, pe care o iubesc atât de mult, m-a pus în postura nenorocitului care trebuia să anunțe un părinte că fiul sau fiica lui nu va mai veni niciodată acasă.
Sunt momente care încă mi se derulează in cap de multe ori, sunt accidente pe care încă le visez. Mi s-a întâmplat de multe ori să plec de la serviciu noaptea şi să merg până acasă cu 20 de km/h sau chiar să îmi vină să plec pe jos. Ajungeam acasă şi mă gândeam că, după o zi în care condusesem vreo 100 de km, nu sunt altceva decât un câştigător norocos. Norocos că am ajuns acasă întreg şi câştigător pentru că am câştigat, încă o dată, lupta cu moartea. O moarte care se pare că are permis de conducere şi circulă pe drumuri alături de noi. Din păcate, noi, polițiştii rutieri, nu îi putem lua permisul. Nu singuri. Trebuie să ne aliem cu toții, şoferi, pietoni, biciclişti, motociclişti, polițişti etc şi, împreună, să îi reținem permisul şi să o gonim din trafic.
Dacă până acum, după ce mergeam la un accident rutier, rămâneam doar cu imaginile tragediei de la fața locului, implicarea mea în organizarea evenimentului dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere mi-a îmbogățit considerabil experiența de viață şi chiar pe cea profesională, prin aceea că, stând de vorbă cu cei care au pierdut pe cineva drag într-un accident rutier, am aflat cât de tragice sunt urmările unui accident şi cum schimbă ele destine.
Vă aştept şi pe voi duminică, la ora 18.30, la Centrul Cultural Reduta din Braşov, unde am pregătit un moment plin de emoții.
Sunt convins că viteza cu care veți pleca de la eveniment va fi mai mică decât cea cu care ați venit. Asta dacă nu o să plecați pe jos”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.