[ViDEO] Update BRAŞOV. Semnul biruinței, așezat în calea jandarmilor
Așa cum v-am anunțat, mitropolitul Ardealului, ÎPS dr. Laurenţiu Streza, s-a aflat astăzi în mijlocul jandarmilor braşoveni, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi cel al Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista”, în ziua în care sunt prăznuiţi Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Ierarhul a venit pentru a sfinţi o troiţă a jandarmilor.
La evenimentul de suflet de la Jandarmeria Braşov au luat parte prefectul Ciprian Bucur, subprefectul Diana Borş, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, comandantul Garnizoanei Braşov, general de brigadă dr. Tudorică Petrache, comandanţi şi directori ai instituţiilor cu rol de ordine publică şi apărare, cadre active, în rezervă şi în retragere ale Jandarmeriei. În cuvântul său, col. Paliştan a adus un omagiu profesiei şi misiunii pe care a îmbrăţişat-o, alături de camarazii săi: „Nu sunt multe momentele în viață în care poți să dăruiești prietenilor, un dar, un cuvânt, și nu totdeauna reușești să scrijelești pe «sufletul cerului» toată bucuria de a fi jandarm. Să poți să fii jandarm, noapte de noapte fără să invidiezi somnul celorlalți, știind că nesomnul tău e somnul semenilor tăi, să înduri arșița ori văpaia ori gerul cu zâmbetul lăuntric că porți pe brațele tale speranța aproapelui ca un sigiliu din ceara cea mai pură, să reziști la înjurătura mișelului surprins în «exercițiul disfuncțiunii» sale umane, să reușești să vezi dincolo de el toată drama lui și minciuna în care și-a trăit viața, să ai forța stai drept dinaintea nedreptăților lumii… aceasta înseamnă să fii jandarm și mai presus de toate prieten al lui Dumnezeu. Ca să fii jandarm și prieten al lui Dumnezeu trebuie să te îmbraci cu haina bleu, culoarea cerului, necârpită de acele furibunde ale lumii acesteia. Trebuie să stai ferm înaintea copiilor tăi, a părinților tăi, a celor pe care-i iubești, știind că vocația ta este o formă de moarte continuă, atârnată de Înviere. (…) Ridicatu-s-a această troiţă cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail și Gavriil – jandarmii cerului, spre a fi mărturisire de credinţă pentru toţi jandarmii români din toate timpurile și locurile. Jandarmii, indiferent de rangul lor, sunt oameni, sunt chipul lui Hristos, sunt altare sfinte în viaţa cărora Hristos vine ca să ne apropie unii de alţii. Fiecare om are nevoie să fie iubit şi să iubească, iar iubirea aceasta adevărată, în această lume vine din iubirea în Hristos. Mai mult decât atât, jandarmii au nevoie de rugăciune, să se roage ei pentru alţii şi alţii pentru ei, au nevoie de comuniune. Şi jandarmii se gândesc la părinţii lor, la soţiile lor, la copiii lor, dar mai presus de toate trebuie să ştim că jandarmii au nevoie de rugăciune pentru că sunt gata întotdeauna a se pune în stare de jertfă. (…) Troiţa aceasta este un răboj al dăinuirii noastre, este însemn de viaţă, de luptă şi de moarte, de slavă şi smerenie – o parte a sufletului românesc. (….) Pentru onor spre Sfânta Cruce, prezentăm, cea mai de temut armă ce avem: inima de jandarm român”.
Crucea Şaguniană pentru comandantul IJJ Braşov
După sfinţire, Mitropolitul Ardealului a fost primul care s-a închinat troiţei, urmat de protopopul Braşovului, pr. Gheorghe Dănuţ Benga. Pe piatra ce stă la temelie este scris: „Onoarea, devotamentul și sacrificiul înnobilează jandarmul ca santinelă a legii”. ÎPS Streza i-a acordat colonelului Paliştan „Crucea Şaguniană” pentru laici, subliniind că prin această cinstire îi onorează pe toţi jandarmii. „E un moment de mare bucurie şi mai ales de speranţă că această instituţie din care faceţi parte a fost şi va sta permanent alături de instituţia dumnezeiască şi omenească, care este Biserica, că am mai sfinţit aici un lăcaş de închinare, am mai sfinţit o troiţă şi iată acum, chiar aici pe aleea principală, semnul biruinţei străjuieşte. A fost inspirat pusă pe un fundament de rocă, de piatră, care este credinţa noastră străbună, o piatră pe care nimeni nu o poate dărâma şi pe piatra aceasta a credinţei suntem chemaţi toţi să ne zidim edificiul vieţii noastre. Deasupra ei este pusă Crucea, care este semnul biruinţei. Aveţi nevoie de această chezăşie, când plecaţi în misiune, când vă întoarceţi, luaţi «sabia duhului», care este puterea Domnului Iisus Hristos, închinaţi-vă când plecaţi şi mulţumiţi lui Dumnezeu când vă întoarceţi, ca să simţiţi cu adevărat împăcarea, mulţumirea împlinirii onoarei, a manifestării devotamentului şi a sacrificiului pe care îl aveţi şi care este cuprins în demnitatea aceasta de jandarm”, a spus mitropolitul, felicitându-i şi binecuvântându-i pe jandarmi.
Col. Paliştan a acordat plachete de onoare Înaltpreasfinţitului, prefectului Ciprian Băncilă, preşedintelui CJ Adrian Veştea, mai multor primari din judeţ, altor oficialităţi militare şi civile, precum şi celor care au contribuit la ridicarea troiţei. La rândul său, părintele protopop al Braşovului, în numele mitropolitului, a înmânat acte de cinstire mai multor jandarmi.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.