Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. O uniformă specială a Regelui Ferdinand, expusă în premieră națională

  • IMG_2930_224782.JPG
  • IMG_2926_224886.JPG
  • IMG_2927_224885.JPG
  • IMG_2923_224884.JPG
  • IMG_2922_224887.JPG
  • IMG_5715_224888.JPG
  • IMG_5712_224889.JPG
 

Brașovenii și turiștii sunt așteptați în Casa Sfatului să viziteze, până în aprilie 2017, expoziţia „Centenarul Vânătorilor de Munte”, organizată de instituţia-gazdă, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

Expoziţia cuprinde uniforme, arme, decorații, echipamente militare de munte, schiuri, fotografii de epocă, dar și filme din arhivă, printre care și primul film despre vânătorii de munte Brașov, care coincide cu primul film despre Brașov. În sala dedicată – o lecţie de istorie în obiecte, imagini şi film, începând din 1916 până în 1989 – se află și un exponat rar, surpriza directorului muzeului, Nicolae Pepene (video), pentru vânătorii de munte, o uniformă a lor, purtată de Regele Ferdinand Întregitorul. Uniforma este cea în care regele și-a trăit ultimele clipe la Peleș și în care a fost dus în cortegiu (foto 4) la Cotroceni și ar fi trebuit să fie înmormântat. Un înscris descoperit înainte de funeralii (foto 3) a făcut ca aceasta să fie înlocuită cu uniforma de cavalerie. Vestonul a fost tăiat, pentru a fi scos de pe corpul rigid deja, dar a fost reparat, însă uniforma stătea oarecum ascunsă în Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand”, iar Nicolae Pepene a făcut-o piesa de rezistență a expoziției. „Toţi regii, cu excepția lui Carol I, au fost ofiţeri în cadrul vânătorilor de munte, chiar şi ultimul rege al României, majestatea sa Regele Mihai I, a fost ofiţer, chiar primul său grad de ofiţer în Armata Română a fost primit în uniforma vânătorilor de munte”, a explicat directorul Muzeul Judeţean de Istorie.

„Brașovul a fost ales pentru a sărbători Centenarul Vânătorilor de  Munte, care completează în mod firesc, într-o continuitate binevenită, proiectul cultural dedicat Centenarului intrării României în Primul Război Mondial, legat direct de Brașov. Vânătorii de munte au apărut atunci ca armă, când încă românii luptau în trecători, apoi s-au distins încă din primele lupte pe frontul din Moldova și apoi în Ungaria. Cea mai importantă piesă adusă din 90 încoace într-un muzeu de istorie, expusă în premieră la Brașov este uniforma purtată și în ultimele clipe de viață a regelui Ferdinand Întregitorul, un simbol al României Mari, al Marii Uniri, mai ales că, să nu uităm, până în 2018 sărbătorim Centenarul României Mari”, a punctat Nicolae Pepene.

Expoziția cuprinde piese din unitățile Brigăzii 2 VM „Sarmizegetusa”, de la Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, dar și din colecții particulare ale pasionaților de istorie militară, fiind organizată cu sprijinul Universității Transilvania,  al Asociației Retromil, al Asociației Naționale a Colecționarilor de Arme, al Romanian Army Archeology. Expoziţia prezintă şi începuturile schiului în România, o activitate legată în mod organic de vânătorii de munte. Ofiţerii din Garnizoana Braşov au fost şi primii instructori de schi din perioada interbelică.

Deschiderea expoziției din Casa Sfatului a fost completată spectaculos de membrii asociaţiilor de reconstituire istorică din România şi Republica Cehă ce i-au întruchipat pe militarii români din Primul şi din al Doilea Război Mondial. „Mai nou, în plan muzeografic, se merge şi pe linia de a însoţi o manifestare expoziţională cu reprezentări reale de istorie, astfel încât publicul nu numai să vadă în vitrină obiecte, dar şi să poată să vină în contact efectiv, să atingă obiecte legate de epoca respectiva”, a spus Horia Şerbănescu, cercetător la Muzeul Militar Naţional.
Expoziţia a fost vizitată joi, în avanpremieră, de către ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, şi de oficialii militari români şi străini, care au participat la ceremonialul militar şi religios ce a avut loc în Piaţa Sfatului de Ziua Vânătorilor de Munte, armă ce a împlinit pe 3 noiembrie 100 de ani de la înfiinţare.

Mai multe puteți afla din prezentarea făcută de Nicolae Pepene în video.

Citiți și:

BRAŞOV. Exponat-surpriză la Muzeul de Istorie

BRAŞOV. Ministrul Apărării, admirator necondiţionat al vânătorilor de munte (galerie foto şi video)

BRAŞOV. Dreptate pentru un erou: generalul Diviziei „Cremene”

BRAŞOV. Vânătorii de Munte încep astăzi festivităţile la Centenar (galerie foto)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button