Cultură

BRAȘOV. „Flautul fermecat” ajunge în recital la Patria

 

Sala mare de concerte de la „Patria” găzduieşte astăzi, de la ora 19.00, recitalul extraordinar din cadrul turneului naţional „Flautul fermecat’’. Astfel, pe scena Sălii Patria vor urca Ion Bogdan Ştefănescu, la flaut, şi braşoveanul Horia Mihail, la pian. Preţul biletelor este de 40 lei, preţ unic. Turneul celor doi artişti a început marţi, la Caracal, recitalurile continuând miercuri la Bucureşti şi joi la Pucioasa.

Seria a început în această primăvară cu succese în luna martie la Washington şi New York şi a continuat în luna iunie în Japonia. Cei doi muzicieni propun un program intitulat „Clasic V.I.P.”, ce reuneşte pagini de Carl Philipp Emanuel Bach, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, François Devienne şi Wolfgang Amadeus Mozart. Ion Bogdan Ştefănescu a vorbit, pentru Radio România Muzical, despre această nouă serie „Flautul Fermecat”: „«Clasic V.I.P.» – iată o nouă propunere a noastră, a mea şi a lui Horia Mihail – deja, cred eu, un cuplu consacrat pentru viaţa muzicală românească. Pornim într-o călătorie în patru oraşe – Caracal, Bucureşti, Pucioasa şi Braşov – unde acest titlu, Clasic V.I.P., se va auzi în stagiunile acestor oraşe. Este un program care conţine în totalitate muzică clasică. Am ales acest titlu fiindcă numele compozitorilor incluşi în program au fost la vremea aceea adevărate vedete ale timpului lor; nu numai că erau apreciaţi şi adulaţi, dar faima lor depăşea cu mult graniţele oraşelor şi ţărilor în care trăiau.
Pe lângă cei trei compozitori care în mod categoric definesc stilul clasic – Haydn, Mozart şi Beethoven – am mai introdus două nume la fel de importante pentru acea perioadă – Carl Philipp Emanuel Bach, unul dintre fiii lui Johann Sebastian Bach şi Francois Devienne, un flautist compozitor, care producea furori în clipa în care apărea pe scenă şi cânta la flaut; a lăsat o literatură enormă pentru flaut. Iar Carl Philipp Emanuel Bach este compozitorul care, practic, a reprezentat liantul perfect între baroc şi clasicism prin acel stil impus chiar de el, stilul galant. Va fi o muzică în totalitate splendidă, cu claritatea stilului clasic şi frumuseţea de care noi beneficiem astăzi. Sunt lucrări importante pentru flaut, lucrări intrate în repertoriul flautistic”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button