[ViDEO] S-a mai stins un mare actor român!
Un uriaș actor, cu figură blândă, extrem de expresiv, creator al unui tip de umor inteligent, s-a stins în această seară pe patul de suferință din Spitalul Elias.
Marin (alintat de colegii de breaslă Marinuș) Moraru s-a născut în 31 ianuarie 1937 în București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea, având ca examen de diplomă rolul Agamiță Dandanache din piesa „O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale.
A activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) și la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” (1971-1974).
După o perioadă în care a predat în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București (1974-1980), s-a reîntors în anul la Teatrul Național „I.L. Caragiale”. Din anul 2002 a fost societar de onoare al Teatrului Național din București.
Spectacole de teatru în care a avut roluri importante: „D’ale carnavalului”, „Leonce si Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de răţoi”, „Umbra”, „Troilus şi Cressida”, „Ocolul pământului”, „Trei gemeni veneţieni”, „Tache, Ianke şi Cadâr”, „Egoistul”, „Crimă pentru pământ”. În video puteți (re)vedea o schiță semnată de I.L. Caragiale, în care Marin Moraru îi dă replica unui alt mare dispărut, doar cu o lună în urmă, Radu Beligan.
În film Marin Moraru cunoaşte consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 şi 1980, când este distribuit în roluri importante din filme ale vremii, regizate de Manole Marcus („Actorul şi sălbaticii,” Operaţiunea „Monstrul”), Dan Piţa („Filip cel Bun”, „Concurs”, „Faleze de nisip”) sau Horea Popescu („Cuibul de viespi”), precum și Toamna bobocilor, Iarna bobocilor etc. Actorul a jucat în 24 de lungmetraje, printre care se numără şi filmul „Amen”, al celebrului regizor Costa-Gavras. A jucat şi în filme de televiziune.
În martie 2009, la Gala Premiilor Gopo, a primit premiul pentru întreaga carieră. În iunie 2012, actorul a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame din Bucureşti.
În 2015 a fost distins cu Premiul de Excelenţă la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.