Cultură

BRAȘOV. Războaiele au încetat în Bastionul Țesătorilor. Vorbește arta

  • artista_218724.jpg
  • artista1_218726.jpg
  • artizane_218727.jpg
 

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” se apropie de final, cu o inedită expoziție care arată publicului cum se îmbină arta contemporană cu tehnica tradiţională a ţesutului la război. Început în iulie, proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” facilitează şi promovează creaţia unor lucrări de artă contemporană care să integreze tehnica ţesutului la război din zona Branului, element de patrimoniu imaterial. Șase artişti şi șase artizane au lucrat împreună şi îşi vor expune creaţiile în Bastionul Ţesătorilor din Braşov până în 30 august.
Cei șase artişti vizuali selectaţi din toată ţara au avut posibilitatea, în luna iulie 2016, să înveţe tehnica tradiţională de ţesut la război de la şase artizane, să se documenteze asupra motivelor tradiţionale şi să valorifice aceste lucruri prin realizarea unor tapiserii după o lucrare proprie propusă. În selecţia artiştilor, organizatorii au căutat, pe lângă originalitatea propunerilor şi posibilitatea de transpunere a lucrării în tehnica tapiseriei, o cât mai mare diversitate a mediilor de creaţie.
„Ca artist, aleg sa fiu parte a unor proiecte de tip experimental, pentru că acestea îmi oferă ocazia de a întâlni situaţii noi şi provocatoare, în care oamenii îşi pot testa limitele”, spune Dorina Horătău. Artista are un doctorat în domeniul artelor vizuale şi este conferenţiar universitar titular la UNARTE Bucureşti. A lucrat alături de Rodica Tişcă din familia Moşoiu din Moieciu de Sus, care a învăţat să ţeasă la război la vârsta de 15 ani de la mama sa.
Doina Voinescu, cunoscută în satul său ca Doina lui Noe a lui Neguleţ, l-a acompaniat pe Daniel Brici în aventura primei sale ţesături. Daniel este un artist din Reşiţa, născut în 1987, cu un masterat în pictură la Universitatea de Artă din Timişoara.
Arhitecta Irina Stoican are experienţă de 10 ani în proiectare şi modelare tridimensională computerizată. Ea a facut echipă cu Nicoleta Olteanu, originară din satul Cheia, al cărei prim obiect ţesut a fost un preş, la războiul de ţesut al bunicilor, când avea 15 ani.
Bianca Mann, masterandă la secţia Sculptură a UNARTE Bucureşti şi membră a  Uniunii Artiştilor Plastici, este născută în 1991 şi consideră importantă aducerea artei plastice contemporane şi a celei decorative tradiţionale împreună. „Am propus un desen pe care l-am considerat potrivit pentru tehnica războiului de ţesut. Rezultatul a fost diferit faţă de cum îmi imaginam eu lucrarea finală, însă m-am bucurat de transpunerea desenului în materialul textil”. Victoria Ialomiţan din Malul Tişcanilor, care i-a fost alături în cadrul atelierului, ţese la război de la 6 ani, făcând primul covor la 14 ani.
Georgiana Gămălie, artistă braşoveană, iconograf şi conservator, şi-a transpus în ţesătură ideea lucrării propuse îndrumată de Maria Gârbacea din Işanii Moieciului de Sus, având o experienţă de 52 de ani de ţesut la război.
„Mi s-a părut interesant să transpun pixeli în ţesătură” spune Daniel Djamo, artist şi regizor, care a provocat-o pe Maria Pepene să lucreze împreună un… selfie. Tanti Pepenica a învăţat să ţeasă la vârsta de 10 ani de la mama şi bunica sa. Avea în casă un război făcut de bunicul său, care era tâmplar.

Toate acestea le puteți vedea în expoziția care va fi inaugurată miercuri, 10 august, la ora 18.00.

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” este organizat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Asociaţia Forums, fiind co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi sprijinit de Consiliul Judeţean Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button