Locuri de muncă

BRAȘOV. AJOFM insistă cu șase dintre cursurile pentru șomeri

 

Agenția de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) anunță că în luna august şomerii braşoveni se pot înscrie gratuit la nouă cursuri de formare profesională. Este vorba de meserii precum manichiurist-pedichiurist, barman, brutar, expert achiziții publice, ospătar, bucătar, montator pereți plafoane din gips-carton, sudor și infirmieră.

Explicațiile reprezentanților AJOFM

Șase dintre ele au fost oferite și luna trecută: barman, brutar, ospătar, montator pereți plafoane din gips-carton, sudor si infirmieră. Și de altfel unele se perpetuează de la începutul anului. Cursul de montator pereţi plafoane din gips-carton a fost propus din februarie în fiecare lună, iar cel de sudor a luat o „pauză” doar în mai. De la începutul anului, cursurile care s-au organizat într-o singură lună au fost cele de coafor, cosmetician, manichiurist-pedichiurist, inspector Resurse Umane, manager de proiect. 
Reprezentanţii AJOFM Braşov au o explicaţie pentru acest fapt, unul legat de restricțiile impuse de legislație. „ Problema este nu neapărat că nu sunt interesaţi şomerii, ci nu sunt destui pentru a-l porni. Un curs poate începe cu minim 14 cursanţi, maximul fiind 28. Noi, poate pentru un curs, avem 13 oameni înscrişi deja, dar intervine ceva și rămân mai puțini. Sau nu se înscrie al paisprezecelea. Nu putem să-l începem. În luna următoare, vrem să organizăm acelaşi curs, dar poate între timp, unul dintre şomerii înscrişi deja pleacă. Îşi găseşte un loc de muncă, începe un alt curs, se îmbolnăvește, motivele pot fi diverse. Aşa că din nou nu putem începe cursul”, a precizat directoarea AJOFM, Liliana Dragomir (foto). 
Tot reprezentanții Agenției spun că aceste cursuri sunt pentru meserii care se caută pe piaţa de muncă: „Cursurile sunt în conformitate cu cererea pieţei pentru meserii. Noi, ca Agenţie, nu putem spune că renunţăm la acel curs, pentru că sunt oameni interesaţi și sunt angajatori care au nevoie. Sunt cursuri în urma cărora aproape toţi absolvenţii ar avea sigur un loc de muncă. De exemplu, tot ce înseamnă HoReCa este foarte căutat. Mai sunt şi alte firme din industrie care caută angajați calificați și nu găsesc”, a declarat Romer Ambrus Sandor Mihaly (foto, dreapta), directorul adjunct al AJOFM.

Un curs pentru șomerii cu facultate

Perioada preconizată pentru începerea acestor nouă cursuri de formare profesională, în ideea că se vor înscrie destui, este cuprinsă între 24 – 30 august.
Studiile necesare în vederea participării la unul din cursurile de formare profesională sunt: studii superioare pentru cursul de expert achiziții publice, școală profesională de profil tehnic pentru cursul de sudor; studii minime obligatorii pentru cursurile de manichiurist-pedichiurist, barman, brutar, ospătar, montator pereți și plafoane din gips-carton și infirmieră. Durata cursurilor este de trei luni pentru cursurile de barman, brutar si expert achiziții publice şi de şase luni pentru cursurile de manichiurist-pedichiurist, ospătar, bucatar, montator pereți și plafoane din gips-carton, sudor și infirmieră.
Aceste cursuri sunt organizate, în mod gratuit, pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă, înregistrate la AJOFM Braşov (şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi).
Documentele necesare inscrierii la un program de formare profesionala sunt următoarele: actul de identitate, în original şi copie, certificat de naştere, în original şi copie, actele de studii eliberate în condiţiile legii, în original şi copie, actul medical din care să rezulte starea sănătăţii persoanei şi faptul că aceasta este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea meseriei în care doreşte să se califice, cerere de înscriere la programul de formare profesională, angajament şi o recomandare din partea biroului de informare şi consiliere privind cariera sau a serviciului de mediere, din cadrul agenţiei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button