Romano-catolicii și reformații sărbătoresc Duminica Rusaliilor
Cincizecimea sau Rusaliile reprezintă o importantă sărbătoare religioasă, numită uneori şi „Ziua de naştere a Bisericii”. Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti, celebrând Coborârea Duhului Sfânt peste apostoli, și au dat naştere unor numeroase şi diverse tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în întreagă lume creştină
Este foarte cunoscut faptul că Duhul Sfânt este a treia persoană dumnezeiască. El participă alături de Tatăl şi de Fiul la facerea lumii. Deşi participă la procesul creaţiei, acţiunea Sa se manifestă încă înainte de întemeierea lumii când „Duhul lui Dumnezeu plutea peste ape” . Tatăl şi Fiul sunt revelaţi de Duhul Sfânt căci înainte de Paştele său, Isus vesteşte trimiterea unui alt Apărător, Duhul Sfânt”. Acest lucru se întâmplă la Rusalii, când, se relatează în Faptele Apostolilor, Duhul Sfânt s-a coborât asupra apostolilor adunaţi împreună. Deodată a venit din cer un sunet foarte puternic „şi a umplut toată casa în care stăteau ei, nişte limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei, şi s-au aşezat câte una peste fiecare dintre ei. Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt, şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le da Duhul să vorbească”. Această imagine este foarte sugestivă, Duhul Sfânt coboară asupra ucenicilor în cea de-a cincizecea zi de la Învierea Domnului, în ziua Cincizecimii.
Cât priveşte Rusaliile, aceasta este o sărbătoare foarte importantă în toate bisericile creştine şi provine din latinescul „Rosalia”. În vechime, Rusaliile erau o sărbatoare agricolă în care se ofereau roadele pământului şi de care aminteşte Vechiul Testament; cu timpul, ea a devenit o sărbătoare creştină, aşa cum este prezentă şi astăzi. Semnificaţia Rusaliilor creştine este foarte bogată în esenţă. Activitatea apostolilor, de propovăduire a Evangheliei, începe la Rusalii, activitatea Bisericii începe şi ea odată cu revărsarea Duhului Sfânt, care, coborât sub limbi de foc, face cunoscut tuturor popoarele lucrarea mântuitoare a Fiului.
Peste 100.000 de oameni la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc
Peste 100.000 de persoane (din România, Ungaria, dar și de pe alte continente) au participat, sâmbătă, pe muntele Șumuleu Ciuc, de la marginea municipiului Miercurea Ciuc, la tradiționalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est.
Pelerinii au început să urce muntele Șumuleu încă de la primele ore ale dimineții, cântând imnuri religioase și rugându-se la Fecioara Maria, care se află în centrul acestui pelerinaj și căreia i-au cerut ajutorul pentru ei și întreaga familie. Printre cei care au urcat pe muntele Șumuleu s-au numărat persoane de toate vârstele, de la bătrâni sau se ajutau de baston sau cârje, până la copii foarte mici, purtați în brațe sau în cărucior de părinții lor.
Slujba de Rusalii a fost oficială de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, împreună cu un impresionant sobor de preoți. „În fiecare an susținem și accentuăm că este un act religios de vot național, din 1567, prin care venerăm pe Preacurata Fecioară Maria, îi mulțumim că strămoșii noștri au putut să rămână catolici și, totodată, cerem ajutorul ei, intercesiunea pe lângă fiul său, om adevărat și Dumnezeu adevărat, Isus Cristos”, a afirmat arhiepiscopul Jakubinyi György.
Motto-ul din acest an al pelerinajului, care s-a ținut pentru a 449-a oară, a fost „Fii binecuvântată, Fecioară Preasfântă, Doamna Milostivirii!”, întrucât, potrivit organizatorilor, „Sanctitatea sa, papa Francisc, le-a propus în mod expres tuturor diocezelor să deschidă poarta sacră a milostivirii”. De altfel, preoții i-au îndemnat pe cei prezenți să fie buni și milostivi și să-și ajute semenii, atunci când se întorc la casele lor.
La pelerinajul de Rusaliile catolice a participat, la fel ca în ultimii ani, și președintele Ungariei Ader Janos, alături de soția sa, Herczegh Anita, precum și vicepremierul țării vecine, Semjen Zsolt, toți trei fiind prezenți în vizită privată în țara noastră.
Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc.
Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are în centru statuia Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană, care anul trecut a împlinit 500 de ani și care este considerată făcătoare de minuni. Atât preoții cât și credincioșii cred că cel mai mare miracol este evenimentul care stă la originea acestui pelerinaj.Pentru că evenimentul capătă, cu fiecare an, o amploare tot mai mare, autoritățile locale și reprezentanții Ordinului Franciscanilor au început demersurile pentru includerea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului Imaterial UNESCO.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.