Cultură

BRAŞOV. Cetatea Feldioara îşi recapătă farmecul medieval

  • IMG_9744_211745.JPG
  • IMG_9743_211746.JPG
  • IMG_9750_211747.JPG
  • IMG_9752_211748.JPG
  • IMG_9747_211749.JPG
  • IMG_9785_211750.JPG
  • IMG_9796_211751.JPG
  • IMG_9795_211752.JPG
 

Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, care a alocat patru milioane de lei pentru finalizarea proiectului de restaurare a Cetăţii Feldioara (numită în vechime Marienburg – Cetatea Sf. Fecioare Maria), au făcut astăzi o vizită în teren, pentru a vedea stadiul lucrărilor. 

Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificație ridicată de Cavalerii Teutoni în Transilvania. Construită între anii 1211-1225, pe o stâncă calcaroasă înaltă de 150 metri, cetatea a fost extinsă ulterior cu ajutorul saşilor din Râşnov, Cristian şi Vulcan. Fortificaţia a fost distrusă de-a lungul vremii de mai multe ori de către tătari, dar şi de trupele lui Vlad Ţepeş şi Peru Rareş. Cetatea ar urma să fie gata să-şi redeschidă porţile până în 3 septembrie, când este termenul final asumat prin contract pentru finalizarea proiectului. Valoarea totală a investiției depășeşte 10 milioane de lei, deşi iniţial se estimase un cost total de peste 15 milioane de lei. Până la această oră, procentajul de execuție a proiectului este de 75-80%, pe anumite porțiuni lucrându-se deja la partea de finisaje.

Reconstrucţia cetăţii, începută din 2012 şi derulată cu sincope, din cauza contestării licitaţiilor, se apropie de final. Turnul de Vest, cel de Nord și Turnul de la poartă sunt aproape finalizate, mai fiind de construit turnul de Est, unde va fi amenajată și o belvedere, ținând cont că de pe latura respectivă se poate vedea întreaga Țară a Bârsei. De asemenea, a fost descoperită și vechea fântână, iar în interioriul cetății ar urma să fie amenajat și conturul vechii capele. La final, cetatea va fi inclusă în circuitul turistic al bisericilor și cetăților transilvănene. „Acest obiectiv istoric este foarte important pentru Consiliul Judeţean, dar şi pentru comuna Feldioara. Primăria a fost partener Consiliului Judeţean Braşov, a contribuit cu fonduri, iar primarul Sorin Taus s-a zbătut foarte mult ca să realizeze restaurarea Cetăţii şi să o redea circuitului turistic. A insistat foarte mult şi a obţinut finanţările necesare”, a subliniat vicepreședinta cu atribuţii de preşedinte al CJ Brașov, Mariana Câju.

Celălalt vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor, a reamintit că în acest an de la bugetul județului au fost alocate aproximativ patru milioane de lei în vederea finalizării proiectului. „Proiectul are o valoare de 15,3 milioane de lei, însă se va face o economie de aproximativ cinci milioane de lei, iar valoarea totală a acestor lucrări va ajunge la numai 10,5 milioane de lei”, a precizat Gabor.

Materiale de construcţie ca în secolul al XVII-lea

Reprezentanții constructorului au precizat că monumentul a fost reclădit după schițele istorice, dar structurile turnurilor au fost reconstruite din lemn, întrucât nu se mai știe cu exactitate care erau dimensiunile acestora şi ce materiale s-au folosit. „S-a ales ca moment de restaurare secolul al XVII-lea, când deja cetatea era tencuită. Nu s-a construit nimic în plus față de datele istorice pe care le aveam, iar unde nu mai aveam informaţii exacte, cum este în cazul turnurilor, s-au făcut construcții pe structură de lemn în stil medieval. De asemenea, s-a folosit foarte puțin ciment, deşi ideal ar fi fost deloc, iar cărămida nouă este făcută la comandă la fabrica din Sighișoara pe modelul celei din care fuseseră ridicate zidurile Cetății, însă am refolosit şi cărămidă veche. Şi pentru piatra pe care o folosim am fost la mai multe balastiere de pe o rază de 100 de km pentru a găsi o piatră cât mai aproape de cea istorică. Piatra cu caracteristici similare am găsit la Hoghiz şi i-am convins să ne dea, ei o folosesc acolo pentru producţie, iar varul este adus din Austria, un var hidraulic care la noi în ţară nu se mai fabrică de foarte mulţi ani. Piatra a fost adusă în blocuri mari şi dimensionată aici”, a explicat inginerul Alexandru Stoica, șeful de șantier.

Va fi introdusă într-un circuit turistic european

Totodată, primarul comunei Feldioara, Sorin Taus, a precizat că odată finalizat acest proiect de restaurare, într-unul dintre turnuri ar urma să fie deschis un muzeu, în urma descărcării arheologice fiind descoperite o serie de obiecte, unele chiar din perioada dacilor, altele din neolitic, ceea ce va da o importanță și mai mare monumentului. Toodată, vor fi aduse din muzeele braşovene relicve istorice ce au fost găsite în Feldioara. „Dorim ca toate piesele istorice care aparţin comunei să facă obiectul unui muzeu. Aşadar, pentru realizarea acestuia am hotărât că turnul cel mai bine consolidat să fie muzeu, unde vor fi expuse piese care sunt deţinute de Muzeul de Istorie din Braşov şi Muzeul de Etnografie din Braşov. Sunt multe obiective turistice în localitatea noastră, cum este această cetate din secolul XIII, Biserica Evanghelică, Biserica Fortificată de la Rotbav şi Monumentul Studenţilor Saşi, Monumentul şi Cimitirul Prizonierilor Ruşi, amplasat pe Dealul Furcilor – zona nordică a Feldioarei şi zona lacurilor, preferată de pescari din întreaga ţară. Toate acestea vor face ca Feldioara să se înscrie într-o hartă turistică naţională şi europeană. Înainte au fost câteva ziduri vechi, câteva ruine, însă după restaurare va fi o superbă cetate medievală. Avem şi un eveniment care va pune mai mult în valoare cetatea restaurată: festivalul «Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara»”, a precizat primarul Feldioarei. Acesta speră că și Biserica Evanghelică va lua decizia să dea în administrare autorităților locale cele două biserici fortificate, astfel ca Primăria împreună cu CJ Brașov să poată accesa o finanțare nerambursabilă în vederea restaurării acestora, având în vedere că turnul de la Rotbav (sat aparţinând comunei Feldioara) s-a prăbușit la începutul acestui an, din cauza degradării accentuate a monumentului.

Odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, Consiliul Judeţean doreşte să includă cetatea într-un circuit turistic al cetăţilor şi bisericilor fortificate din Transilvania. „Sperăm să punem în circuitul turistic cât mai repede această cetate. Orice obiectiv turistic este important şi pentru judeţ, şi în primul rând, pentru localitate. Anul acesta se va finaliza lucrarea şi vom putea introduce şi Cetatea Feldioara şi Biserica Fortificată de aici în circuitul turistic în care suntem parteneri cu Sighişoara şi Sibiu, dar şi cu alte zece ţări din Uniunea Europeană”, a precizat Gabor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button