BRAȘOV. Junii Tineri merg cu stropitul prin Șchei
Junii din Șcheii Brașovului au vestit, ieri, potrivit unei tradiții ce datează din 1870, Învierea Domnului. Junii Tineri și-au ales șerjile (conducătorii): vătaful, armașul mare și armașul mic. Unul dintre preoţii parohi de la Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului a citit lista anuală a Junilor, a ținut o slujba specială de binecuvântare pentru ei și le-a împărțit poruncile ce trebuie îndeplinite până în Duminica Tomii, peste o săptămână, când va avea loc parada călare, apoi le-a dat buzduganele și lentele noilor șerji ale tinerilor. Junii Tineri și-au prind la pălării panglici tricolore, iar vătaful și armașii rujile (cocardele) colorate în roșu, galben și albastru. Apoi au participat apoi la Vecernie, iar la ieșire au înconjurat de trei ori troița bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului. Acesta e momentul în care noii conducători ai cetei vestesc încă o dată Învierea Domnului. Apoi, așa cum spune tradiția, s-au întrecut în aruncarea buzduganului. În acest ritual, în amintirea vremurilor de luptă, buzduganul este oferit de vătaf armașului mare și tot așa până ajunge la fiecare june în parte. Dacă vreun privitor vrea să se întreacă cu junii în aruncarea buzduganului, o poate face, însă numai după ce introduce o sumă de bani în „bițcăn”, pușculița tradiţională a junilor.
Astăzi, în a doua zi de Paști, după Liturghie, mai precis la ora 13.00, Junii Tineri vor merge, după obiceiul cetelor de feciori, la stropit. Ei se vor aduna în Piața Prundului (Unirii), unde, după ce vor cânta Troparul Învierii („Hristos a înviat…”) la Troiţa lui Ilie Birt, se vor prinde în tradiționala horă a junilor și pe rând vor repeta ritualul aruncării buzduganului. După horă, tinerii se vor despărți în cete conduse de armași și de vătaf. Apoi, în frunte cu muzicanții, anume tocmiți pentru aceasta zi, Junii Tineri vor colinda Șcheiul și vor intra în toate casele cu fete nemăritate în care au fost invitați. Le vor stropi pe domnișoare cu parfum, vor cânta, vor juca în curtea caselor și vor fi răsplătiți cu ouă roșii, cozonac și băutură. Pe alocuri, fetele au păstrat obiceiul să-i împodobească pe juni cu flori multicolore, pe care le prind cu „bongoșe” pe hainele românești (costumele tradiționale, populare), iar aceia dintre junii tineri care adună cele mai multe flori sunt considerați a fi preferații fetelor. După vor colindt cartierul până seara târziu Junii tineri se vor întoarce în Piața Unirii. Seara se va încheia cu o petrecere acasă la vătaf, în jurul unei mese îmbelșugate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.