BRAȘOV. „Șaguniștii” s-au abonat la premiile NASA
Echipele de elevi vizionari ai Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”, coordonați de profesoara Carmen Tănăsescu, au făcut din nou senzaţie la Concursul NASA – NASA Ames Space Settlement Contest. „Șaguniștii” de la clasa a VII-a la clasa a XI-a au elaborat proiecte prin care propun soluţii viabile pentru omenire, în cazul în care pe Pământ viața ar deveni imposibilă din cauza unei catastrofe.
11 proiecte au trimis în acest concurs elevii de la „Şaguna”, nouă dintre ele au fost nominalizate, iar patru premiate, cu locurile II și III. Este vorba despre două echipe din clasele a XI-a (ambele locul al II-lea), o echipă din clasa a VII-a (locul al III-lea) și alta din clasa a IX-a (locul III-lea). „Este un rezultat, spunem noi, foarte bun al Colegiului, deoarece dintre proiectele trimise sunt numai două care nu apar cu nominalizări. Avem premii, avem şi menţiuni. Ne mândrim foarte tare cu rezultatele din acest an”, a declarat prof. Carmen Tănăsescu, continuând:„Au fost foarte multe proiecte, peste 3.000 de participanţi, care au intrat în jurizare, dar braşovenii sunt din nou foarte buni. Şaguna a intrat în acest proiect în urmă cu trei ani. Au fost proiecte în care elevii au muncit foarte mult, inclusiv în week-enduri. Echipele sunt formate din elevi din aceeaşi clasă, dar şi din clase diferite, iar un mare câştig este faptul că au relaţionat foarte bine, acesta fiind un alt obiectiv”, a mai spus Carmen Tănăsescu.
„Hiraeth” și „Catharsis”
Locul al II-lea a fost obţinut de două echipe din clasa a XI-a. Una dintre ele s-a prezentat cu proiectul „Hiraeth”. „A fost un proiect care a însemnat foarte mult pentru dezvoltarea noastră personală, un proiect complex în care am avut ocazia să învăţăm unii de la alţii despre pasiunile fiecăruia. Titlul «Hiraeth» înseamnă dorul pentru un anumit loc, melancolia care nu are nici un fundament sigur, un sentiment pe care nu îl poţi descrie. Persoanjul central al poveştii noastre şi al navei noastre spaţiale este John Doe (nota red. – nume generic pentru o persoană oarecare, un necunoscut, un anonim) exponentul fiecărui om de pe planetă care vrea să realizeze ceva în viaţă, iar el devine cercetător la NASA în urma unui vis. Am conceput şi o legislaţie a navei pe toate domeniile vieţii, avem şi un imn. Este o lume în care nu banul este mijlocul, ci importante sunt curajul şi dorinţa de cunoaştere”, a explicat una dintre elevele din echipă, Anda Netejoru. „Noi am ales să poziţionăm staţia în jurul planetei Marte. Aceasta ar avea ca scop susţinerea a 15.000 de oameni, dar se va dezvolta pe viitor şi ar avea ca scop să susţină planeta în cazul unei catastrofe. Am încercat să atingem toate aspectele, atât de la realizarea navei, lansarea ei pe orbită, dar şi hrana, sisteme de energie, sistemul alimentar, medical şi material din care această navă a fost realizată”, a completat Alexandru Crăciun, din clasa a XI-a.
Un alt proiect de succes este „Catharsis” al elevilor olimpici la astrofizică şi fizică din clasa a XI-a. „Catharsis este un termen ce vine din limba greacă şi înseamnă purificarea sentimentelor negative printr-un impact foarte puternic. Proiectul NASA nu a solicitat doar partea realistă. În echipă suntem doi olimpici la astrofizică şi fizică. Însă, în acest proiect am îmbinat şi cunoştinţe de filosofie, sociologie etc. Viaţa este un ciclu şi singurul mod în care putem depăşi această condiţie este cucerirea spaţiului. Avem şi metafora şarpelui Ouroboros, care-şi înghite coada, metafora pentru ciclicitate”, a dezvăluit David Petrescu, elev şi el în clasa a XI-a.
Bronz pentru „Solenoid” și „Copacul vieţii”
Cei mai mici premianţi sunt elevii de clasa a VII-a, care au câştigat locul la III-lea cu proiectul „Tree of life” („Copacul vieţii”). „În cazul în care resursele s-ar termina pe Pământ, noi am gândit o staţie spaţială şi am făcut totul să fie cât mai practic. Va sta în jurul planetei Marte şi va conţine cam ceea ce este şi pe Pământ: locuinţe, spaţii publice, spaţii comerciale. Avem şi gravitaţie, chiar dacă suntem în spaţiu, datorită forţei centrifuge”, a explicat Vincenţiu Gîlea, elev al clasei a VII-a., completat de Mara Pîndaru: „Ne-am gândit la toate aspectele vieţii ca să fie cât mai aproape de condiţiile reale de supravieţuire pe Pământ”, a , coechipieră.
Un alt proiect câştigător răsplătit cu „bronz” este „Solenoid” (după numele ultimului roman al lui Mircea Cărtărescu), al echipei de fete din clasa a IX-a. „Noi suntem fanii lui Mircea Cărtărescu, iar în acest proiect am îmbinat matematica, fizica, literatura şi desenul. Am vrut să creăm o societate care să iasă pe verticală din limita cotidianului, care să trăiască prin ştiinţă, dar şi prin bunătate şi iubire, o societate fără probleme din exterior”, a explicat eleva Andreea Sicoe.
Echipele câștigătoare:
Proiectul „Hiraeth” (locul al II-lea); clasa a IX-a: Vlad Iftime, Alexandru Crăciun, Ştefan Morar, Anda Netejoru, Andreea Ţoca, Victor Îndoitu, Octavian Maradin
Proiectul „Catharsis” (locul al II-lea); clasa a IX-a: David Petrescu; Ştefan Manolescu, Paul Ciobanu, Lucian Sandu, Alexandru Posea.
Proiectul „Solenoid” (locul al III-lea); clasa a IX-a: Patricia Arens, Alexandra Comăniciu, Alexandra Secu; Andreea Sicoe
Proiectul „Tree of Life” (locul al III-lea);clasa a VII-a: Vincenţiu Gîlea; Tudor Horga, Dan Mandai, Ana-Maria Pelin; Mara Pîndaru.
Au nevoie de ajutor pentru a ajunge la Conferinţa internaţională NASA
Conferinţa internaţională NASA va avea loc anul acesta în 18-22 mai, în Puerto Rico, la care colegiul braşovean vrea să ajungă cu cele patru echipe premiante, dar pentru aceasta au nevoie de sprijin financiar. „În cadrul conferinţei vor avea loc prezentările şi decernarea premiilor şi sunt şi alte concursuri la care elevii braşoveni vor participa. În cazul în care ajungem acolo nu numai că reprezentăm judeţul şi România, ci să putem câştiga şi o calificare anul următor pentru anul viitor, pentru una din echipe, poate pentru mai multe. Sunt 19 elevi din cele patru proiecte. Suma per elev este de 2.000 de euro, aici intrând înscrierea la conferinţă, drumul, cazarea. Anul trecut, am reuşit să ne prezentăm la conferinţa din Toronto cu ajutorul sponsorilor, firme, asociaţii, foşti şagunişti din Toronto. Sperăm ca oamenii care ne-au ajutat anul trecut şi care ştiu că i-am reprezentat cum se cuvine ne vor sprijini şi anul acesta”, a încheiat Carmen Tănăsescu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.