BRAŞOV. Basmele universale, în ilustrații pline de culoare și farmec
Braşovenii care doresc să regăsească pentru puţin timp măcar atmosfera magică a copilăriei, când bunicii şi părinţii le citeau basme, o pot face până luni la Galeria Kron-Art (str. Postăvarului nr.18), unde sunt expuse lucrările artistei Tomos Tünde. Braşoveanca a făcut studii universitare de specialitate la Cluj şi lucrează la Teatrul pentru copii „Arlechino” din Braşov, unde se ocupă de construcţia păpuşilor, de scenografie și de afișe. În expoziția de ilustrații, printre care s-au strecurat și câteva păpuşi regăsiţi scene din basmele universale, desenate cu mult har şi cu dragoste, ba chiar şi prăjiturile au devenit personaje fabuloase și simpatice, ilustrând un calendar 2016 plin de culoare și de „savoare”.
Expoziția nu are doar o dimensiune estetică, subliniază gazda, artistul plastic și scriitorul Gabriel Stan. Basmele au cucerit generații întregi de copii, dar ele aduc semnificații profunde, o filosofie pe care o înțelegem doar când devenim adulți, părinți care le citesc copiilor poveștile nemuritoare. Poveștile fantastice oferă mai mult decât lecții de moralitate și promovează mai mult decât triumful binelui asupra răului. Grăuntele de magie le stimulează imaginația, îi învață să gândească dincolo de limite, iar beneficiile se extind de la dezvoltarea limbajului, la dezvoltarea socială și cea personală. Se știe, poveştile de seară citite copiilor înainte de culcare reprezintă timpul de calitate pe care părintele îl dedică exclusiv copilului, oferindu-i sentimentul de confort şi de siguranţă și creând o legătură intimă ce le consolidează relația.
„A început să se discute în ultima vreme despre basmele clasice că nu sunt adecvate, că îi sperie pe copii sau că nu sunt potrivite vârstei lor. Chiar dacă află și despre lucruri rele sau crude, copilul căruia i se citește o poveste are o protecție în fața acestora, și aceasta este părintele care lecturează. Desenele animate, cu monștri și tot felul de creaturi, acelea sunt nocive, mai ales că este singur copilul, este abandonat în fața ecranului să vadă fără discernământ tot felul de lucruri. Acelea ucid spiritul copilului. Noi ne amintim și acum de cărțile copilăriei noastre, pe care ni le citeau părinții și care aveau ilustrații superbe. Acestea educă totodată și gusturile estetice, spiritul artistic al copilului. Iar creațiile lui Tunde, cum sunt cele din expoziție și cele din calendar, sunt în buna tradiție a ilustrațiilor de carte de povești, este foarte talentată”, a punctat Gabriel Stan, custodele Galeriei Kron-Art.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.