Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Ultima seară de rugăciune comună şi de caritate (FOTO şi VIDEO)

  • IMG_6087_203369.JPG
  • IMG_6107_203371.JPG
  • IMG_6093_203372.JPG
  • IMG_6026_203373.JPG
  • IMG_6108_203375.JPG
  • IMG_6113_203377.JPG
  • IMG_6117_203378.JPG
  • IMG_6118_203379.JPG
 

Octava de rugăciune 2016 se încheie în această seară, când preoţii și credincioșii celor șapte culte creștine istorice din Brașov se vor reuni în Biserica Romano-Catolică „Sfânta Cruce” (Bulevardul Ştefan cel Mare nr. 2A). Predica va fi ținută de prim-preotul Bisericii Negre, Christian Plajer, preot evanghelic.

„Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor” este un eveniment ce are loc la nivel mondial de peste 100 de ani, se desfășoară anual în perioada 18-25 ianuarie, iar la slujbe participă preoți și credincioși aparținând tuturor cultelor creștine. La Brașov, evenimentul, ajuns la a zecea ediţie, are o semnificaţie aparte, deoarece rugăciunile au fost spuse în limbile română, maghiară și germană și există șapte biserici istorice, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano – Catolică, Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică), Biserica Reformată, Biserica Evanghelică – Lutherană (maghiară), Biserica Evanghelică C.A. (germană) și Biserica Unitariană. De aceea, rugăciunile și predicile s-au ţinut în fiecare zi la câte o biserică de alt cult creștin, sub îndrumarea unui preot care aparţine altei confesiuni decât biserica-gazdă. De exemplu, sâmbătă, rugăciunea a avut loc în Biserica Greco-Catolică „Sf. Petru”, iar predica a fost rostită de preotul ortodox Aurelian Reit, de la Biserica Sf. Treime (Pe Tocile), iar duminică seară, în  Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Petru şi Pavel, de pe Aurel Vlaicu, predica a fost rostită de Flavius Florea, protopop greco-catolic. Pentru a completa octava, rugăciunea credincioșilor, în cadrul căruia câte doi mireni aparținând fiecărui cult istoric au rostit rugăciuni și s-au cântat imnuri religioase, tot sub îndrumarea preoţilor, a avut loc tot într-o biserică ortodoxă, „Sf. Nicolae” din Şcheii Braşovului.

Rugăciunea din această seară începe tot la ora 18.00, iar predica va fi ținută de prim-preotul Bisericii Negre, Christian Plajer (preot evanghelic).

În toate serile, lăcaşele de cult au fost arhipline, chiar şi Biserica Neagră, cea mai mare din Braşov, dovedindu-se neîncăpătoare. Dincolo de ceea ce îi diferențiază în dogma și în practica liturgică, preoții și credincioșii au redescoperit ceea ce îi unește: dragostea față de Dumnezeu, harul dăruit prin Mântuitorul Hristos, binecuvântarea adusă prin darul cel Sfântului Duh. Momentele cele mai înălțătoare, de intensă și profundă trăire, au fost, în fiecare seară, cele de la Rugăciunea împărtească „Tatăl Nostru”, rostită în cor de toți cei prezenți, în limbile română, maghiară şi germană, preoții și credincioșii ținându-se de mână, dar și cele de la binecuvântările pe care le-au acordat slujitorii altarelor. „Mulțumim lui Dumnezeu că am reușit și în acest an să ne rugăm împreună, să fim uniți în credință și dragoste, ne bucurăm că aţi participat în număr atât de mare. Sperăm să păstrăm această unitate, această înţelegere, armonie, pace şi bucurie și de-a lungul anului”, au declarat la final preoţii.

Pentru al cincilea an consecutiv, evenimentul are și un caracter caritabil, astfel încât creștinii care vin să se roage sunt îndemnați la final, așa cum s-a întâmplat și celelalte șapte seri, să doneze pentru a-i ajuta pe semenii lor. Fondurile colectate în acest an vor fi direcționate către copiii şi tinerii cu dizabilităţi aflaţi în grija Asociaţiei „Copiii de Cristal” Braşov.

Citiţi şi:

BRAȘOV. Creștinii sunt chemați să se roage împreună


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button