Câteva sute de BRAŞOVENI îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Vasile. În Poiană a fost Revelion
Ortodocşii de stil vechi din Braşov – câteva sute de braşoveni – sărbătoresc astăzi Sfântul Vasile şi Tăierea Împrejur a Mântuitorului, zi care marchează şi Anul Nou după calendarul Iulian, fiindcă după acest calendar, „neîndreptat”, este 1 ianuarie 2016 astăzi. Unele ţări, care ţin sărbătorile creştine după acest calendar, respectă sărbătoarea în sine, aderând din punct de vedere al datei la calendarul oficial (gregorian).
Credincioşii de stil vechi din Braşov s-au întâlnit la biserica-mănăstire de pe strada Dobrogeanu Gherea, care are hramul Sf. Apostol Toma. Aici, vor fi citite, după Sf. Liturghie, molitvele Sf. Vasile, la fel cum s-a făcut şi după vecernia de aseară. Pentru ortodocşi în general, ziua Sfântului Vasile, care este şi cea a unui praznic împărătesc, Tăierea Împrejur a Pruncului Iisus, este foarte importantă. Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei trei mari dascăli şi ierarhi, a avut un rol esenţial în delimitarea ritului răsăritean, al ortodoxiei, de cel apusean. Pe lângă faptul că a fost un mare cărturar, el s-a remarcat prin activitatea sa socială, înființând în Cezareea, al cărei episcop a fost, numeroase așezăminte: azile, ospătării, case pentru reeducarea fetelor decăzute, școli tehnice și un spital pentru leproși, numite generic „vasiliade”.
Petreceri la munte
În acelaşi timp, sute de turişti moldoveni, ruşi şi ucraineni au sărbătorit Revelionul azi-noapte, cei mai mulţi, în Poiana Braşov, dar sunt şi pe Valea Prahovei şi în zona Moieciu-bran. Unii dintre aceştia au ajuns de dinainte de Crăciunul pe rit vechi (7 ianuarie, pe stil nou), gradul de ocupare în hoteluri şi pensiuni fiind de aproximativ 95 la sută la acel moment. Hotelierii, în majoritate, au păstrat ofertele pregătite pentru sărbătorile de iarnă pe rit nou, iar unii au oferit şi reduceri. În prezent, la Poiana Braşov, sunt condiţii bune de schi pe majoritatea pârtiilor, după cum se poate vedea de captura camerelor web ce transmit în timp real (foto 3).
Citiţi şi:
BRAŞOV. „Crăciun alb” pentru ortodocşii de stil vechi
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.