Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Călătorie muzicală în Viena lui Strauss

  • Strauss Orchestra (2)_201163.JPG
  • Strauss Orchestra (3)_201164.JPG
  • Strauss Orchestra (4)_201165.JPG
  • Strauss Orchestra (5)_201166.JPG
 

Brașovenii care au reușit să-și procure un bilet la concertul susţinut de Strauss Orchestra Festival Vienna, pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu”, au fost transportați în timp și spațiu, în fermecătoarea Vienă a familiei Strauss, și s-au simțit asemenea privilegiaților care participă la celebrul Concert de Anul Nou din capitala Austriei. De altfel, cu un program de polci, valsuri și marșuri celebre, concertul adus în România în turneul național este similar cu concertul de Anul Nou, pe care orchestra îl susține în altă sală decât Musikverein, Wiener Konzerthaus. Aflată pentru a patra oară pe scena braşoveană, Strauss Festival Orchestra Vienna, sub bagheta maestrului Willy Büchler, a avut-o în acest an ca invitată specială pe celebra soprană vieneză Monika Mosser. „Trăieşte un Crăciun de poveste” a fost în acest an motto-ul evenimentului, un concert în care vedetele au fost compozițiile semnate de Johann și Jozef Strauss (frați), dar şi lucrări ale celebrilor Emmerich Kalman și Franz Lehar. Evenimentul „Christmas in Vienna” – un turneu național care a început în 9 decembrie și s-a finalizat în 19 decembrie – încheie Anul Cultural Artă contra Drog 2015, un proiect iniţiat de Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film „Dracula” împreună cu CIADO România, după cum a precizat, la începutul concertului, prezentatoarea evenimentului:
„Drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase. Vă invităm să vă creaţi o dependenţă de actul artistic şi nu de substanţe nocive. Consumați artă, nu droguri!”. Tot ea, în numele organizatorilor, a făcut o plecăciune de respect față de spectatorii brașoveni, fini cunoscători și consumatori de artă, care au epuizat cu trei săptămâni înainte biletele scoase la vânzare. 
Strauss Festival Orchestra Vienna a fost fondată în anul 1978 de legendarul dirijor Peter Guth şi a primit în rândurile sale, de-a lungul anilor, pe cei mai talentaţi muzicieni, păstrându-şi astfel, de-a lungul timpului, supremaţia între orchestrele de acelaşi gen. Recunoscuţi pe plan internaţional pentru virtuozitatea şi măiestria lor, câştigând deopotrivă admiraţia publicului şi a criticilor, artiştii sunt consideraţi ambasadorii Vienei, capitala mondială a muzicii clasice. Strauss Festival Orchestra Vienna este binecunoscută de publicul din România, mai ales că în 2008 s-a numărat printre invitaţii de onoare ai Festivalului Enescu. Născut în Vienna, maestrul Willy Büchler este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai muzicii vieneze. De peste 20 de ani, Willy Büchler conduce ca dirijor invitat Strauss Festival Orchestra Vienna, bucurându-se de un succes colosal pe scene de pe întregul mapamond.

Willy Büchler continuă tradiția lui Johann Strauss de a dirija cu vioara în mână, deopotrivă publicul și muzicienii. Maestrul Büchler este recunoscut pentru entuziasmul proaspăt, sincer şi umorul cu care interacţionează cu publicul, creând o atmosferă agreabilă, destinsă, de sărbătoare în comuniune între public și cei de pe scenă. La fel s-a întâmplat şi la Braşov. Publicul a intrat repede în joc, fiind parte din show, ba chiar unii spectatori au reușit să-l surprindă plăcut pe dirijor. Willy Büchler a salutat publicul în limbile română, maghiară și germană – fiind aplaudat la scenă deschisă – și a continuat în limba lui Goethe sau, ca să păstrăm registrul, a lui Strauss, dar cum nu destule mâini s-au ridicat la întrebarea „Cine înțelege?” a continuat în engleză.

Aplauze la scenă deschisă a primit și invitata specială a serii, soprana Monika Mosser, o artistă cu adevărat vieneză, frumoasă, cu o senzualitate misterioasă, dezvăluită la momentul potrivit, care i-a încântat pe spectatori cu interpretarea vocală, dar şi prin ţinutele elegante, dans şi jocul scenic. Născută în capitala mondială a muzicii clasice, educată la Conservatorul şi la Universitatea de Muzică din Viena, a câştigat Concursul Internaţional de Operetă „Nico Dostal”, începându-şi cariera de solistă la Volksoper Wien. Fiind o soprană cu uimitoare abilităţi interpretative, Monika Mosser are un repertoriu larg şi divers, care cuprinde arii de operă, operete, dar şi musical-uri celebre. Publicul a aflat tot de la prezentatoarea concertului că „performanţele sopranei au încântat audienţele din toate colţurile lumii. Monika Mosser este prima soprană din Europa de Vest invitată în Rusia într-un turneu împreună cu Strauss Festival Orchestra, toate concertele fiind sold-out. De altfel, Monika Mosser este prima solistă vest-europeană invitată să cânte împreună cu Filarmonica din Moscova”.
Concertul a oferit și alte momente speciale, amuzante, avându-l în prim-plan pe percuționistul orchestrei, care de asemenea s-a străduit să vorbească românește și al cărui joc scenic de un comic irezistibil, dublat de cântatul „la ciocan” (video 3) a contrastat puternic cu figura sa impenetrabilă de la începutul spectacolului.  

Bisurile au creat un alt moment deosebit: poștașul a adus un plic supradimensionat, din care a ieșit mesajul: „Crăciun fericit!”. Copiii din sală au fost invitați pe scenă unde au primit clopoței și au cântat împreună cu artiștii și spectatorii celebrul „Jingle bells”. Iar spectacolul s-a încheiat, tot în maniera autentic vieneză a sărbătorilor de iarnă, triumfal, cu „Marșul Radetzki”. Aplauzele la scenă deschisă, minute în şir, cu tot publicul în picioare, a fost răsplata artiștilor – printre care se află și doi români – pentru un spectacol plin de strălucire și de bucurie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button