Cultură

BRAȘOVUL contestă ieșirea din competiţia „Capitală Europeană a Culturii 2021”

 

Mai multe orașe eliminate din cursa finală pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii (CEC) 2021 vor contesta, la Ministerul Culturii, dar şi la foruri europene, decizia juriului. Conform informațiilor cotidianului craiovean „Lupa mea”, demersului s-au alăturat orașele Craiova, Brașov, Iași, Târgu-Mureș și Brăila. Nemulţumirile pleacă de la faptul că doi dintre membrii juriului ar fi fost incompatibili. Cei doi membri naționali ai juriului care s-au ocupat de evaluarea tuturor portofoliilor orașelor candidate sunt angajați ai unor instituții de cultură din Capitală și ar fi lucrat pentru dosarul de candidatură al Bucureștiului, care a și intrat pe lista scurtă.

Contestația ar putea fi trimisă la Ministerul Culturii chiar astăzi. Președintele Asociației Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021, Lucian Dindirică, a confirmat informația pentru cotidianul menționat, dar fără a da detalii.

Înțelegem să contestăm procedura preliminară de selecție pentru desemnarea orașelor care vor intra pe lista scurtă, procedură desfășurată în perioada 7 – 10 decembrie 2015 și finalizată în data de 11 decembrie 2015, prin anunțarea listei scurte a orașelor preselectate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. În esență, înțelegem să contestăm această procedură de selecție din perspectiva conflictului de interese în care se regăsesc cei doi membri ai juriului desemnați de Ministerul Culturii din România, anume doamnele Raluca Velisar și Valentina Iancu, care nu îndeplinesc criteriile prevăzute în documentele care normează organizarea acestei acțiuni”, se arată în contestația ce va fi depusă probabil astăzi de cele cinci orașe. Aceasta va fi trimisă către toate forurile europene.

În contestaţia noastră ne bazăm pe neîndeplinirea criteriilor prevăzute chiar în documentele oficiale care normează organizarea acestei acţiuni, dar şi pe lipsa de experienţă dovedită a celor două aşa-zis experte desemnate de Ministerul Culturii pentru a juriza etapa de preselecţie din România a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. În calitate de preşedinte al ACCEC 2021, le solicit public celor două experte din România ale juriului să ne comunice dacă au lucrat la dosarul Bucureşti 2021, care este expertiza lor în dezvoltarea culturală a unui oraş şi să nominalizeze oraşul Capitală Europeană a Culturii pentru care au lucrat, acestea fiind criterii pe care ar fi trebuit să le îndeplinească în calitate de expert şi membru al juriului pentru o asemenea competiţie. Totodată, le rugăm să ne comunice public dacă au depus declaraţie pentru un potenţial conflict de interese în ceea ce priveşte dosarul Bucureştiului, având în vedere că ambele membre ale juriului din România – Valentina Iancu şi Raluca Velisar – lucrează în instituţii des menţionate laudativ în dosarul de candidatură Bucureşti 2021, dar şi faptul că, în cazul în care Bucureştiul devine Capitală Europeană a Culturii în 2021, instituţiile cu care colaborează cele două experte vor fi principale beneficiare ale proiectelor incluse în dosarul de candidatură. În acest moment, avem dubii foarte mari inclusiv legate de verificarea dosarelor înscrise în competiţie, ţinând cont că în dosarul de candidatură al oraşului Baia Mare se menţionează că, la data depunerii acestuia – 10 octombrie 2015, strategia culturală a oraşului a fost deja adoptată, condiţie obligatorie solicitată candidatelor de către Uniunea Europeană. În realitate, strategia culturală a oraşului Baia Mare nu este nici la această oră adoptată în Consiliul Local, fiind în dezbatere publică până la data de 10 decembrie. În concluzie, noi solicităm, în mod legal şi în spiritul Regulamentului competiţiei Capitală Europeană a Culturii, reluarea procedurii de selecţie pentru faza a doua a competiţiei şi revocarea calităţii de membru al juriului celor două doamne – Raluca Velisar şi Valentina Iancu”, a precizat Lucian Dindirică, preşedintele Asociaţiei „Craiova 2021” pentru sursa citată.

Patru orașe merg mai departe în lupta pentru Capitală Culturală Europeană 2021- București, Timișoara, Baia Mare și Cluj-Napoca, iar câștigătorul va fi desemnat anul viitor, cel mai probabil în august sau septembrie. Juriul care s-a ocupat de evaluarea celor 14 portofolii a fost format din 12 membri – zece experți internaționali și doi naționali. Un raport al tuturor evaluărilor va fi făcut public în cursul lunii ianuarie, anul viitor.

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button