[ViDEO] BRAŞOV. Ştefan Bănică, show plin de energie şi de emoţie
Ştefan Bănică a făcut marţi seară un popas la Braşov pentru a susţine un concert din turneul intitulat „Gură, taci”, după numele celui mai recent single semnat de artist.
Sute de admiratori ai artistului, de toate vârstele, chiar şi copii purtaţi în braţe de părinţii sau bunicii lor, şi-au rezervat locuri la Sala „Patria”, unde au ascultat timp de mai bine de o oră şi jumătate piesele originale, dar şi cover-uri (re)interpretate în stilul şi cu atitudinea caracteristice.
Scena în care totul era pregătit se afla în semiîntuneric, când s-a auzit o voce anunţând: „Mai este un minut până la începerea spectacolului”. Aceeaşi voce i-a îndemnat pe spectatori să fie pregătiţi s-o facă lată până la capăt şi să trăiască spectacolul aşa cum se simt cel mai bine.
După clasica numărătoare inversă de la 10 au început să se audă acordurile refrenului de la „Gură, taci”, iar Ştefan Bănică şi-a făcut apariţia „exploziv” pe scenă, salutându-i pe spectatori, printre care şi fani veniţi din Ploieşti şi Galaţi, şi a atacat prima piesă din playlist, „Ăsta-s eu”, cântată într-o manieră rock, urmată de o piesă de dragoste foarte iubită de public, pe care Ştefan a introdus-o astfel: „Dacă aş putea să vă unesc pe toţi într-o singură persoană, m-aş uita la ea şi i-aş spune doar atât: «Mi-e dor de ochii tăi»!”, publicul fiind încântat de armoniile vocale ale grupului „The Fifties” pe refren şi de soloul de saxofon.
Gospel… popular românesc
O piesă de dragoste mai recentă, inclusă pe ultimul album, intitulată „Dacă nu eşti tu”, al cărei mesaj este: „Dacă nu eşti tu, jumătatea mea, nimic nu e”. Pe lângă o parte interactivă a melodiei, în care Ştefan a dialogat cu publicul, momentul energic a fost reprezentat de un solo de tobe impresionant.
Piesa următoare a readus în atenţia publicului o altă sensibilitate a lui Ştefan, muzica gospel. Reamintind că gospelul este „un stil muzical american religios al oamenilor de culoare”, Ştefan a dorit să sublinieze faptul că are multe în comun cu muzica populară românească, invitându-şi colegii instrumentişti să cânte ritmuri gospel într-o manieră care chiar semăna cu muzica populară. Apoi i-a chemat în faţă pe cei trei vocalişti de acompaniament din grupul „The Fifties” şi au interpretat împreună un cover după Elvis Presley, „Swing Down Sweet Chariot”, inserând un moment de ritmuri folclorice.
A continuat cu alte două piese pline de energie, „Până la capăt”, „Ăsta-s eu!”, publicul ţinând ritmul cu bătăi din palme şi cântând refrenele, apoi „Găseşte-mi loc în inima ta”.
Omagiu pentru părinţii săi
Cum pe 11 noiembrie 2015, Ştefan Bănică senior ar fi împlinit 82 de ani, în memoria tatălui său, Ştefan i-a invitat să cânte împreună cu el duetul postum „Cum am ajuns să te iubesc”. Vizibil emoţionat, el a ţinut să le spună spectatorilor „Tot ce sunt şi tot ce am le datorez părinţilor mei”, apoi a menţionat că abia anul trecut a ajuns să-i compună mamei sale o piesă, chiar dacă, a adăugat Ştefan, „mama nu merită doar un cântec, ci o operă întreagă pentru tot ce a făcut”. Piesa intitulată „Mama” a avut premiera la concertul de Crăciun din 2014, iar Ştefan a cântat-o cu multă sensibilitate, aceste momente emoţionante stârnind valuri de aplauze.
Energie şi veselie
Următoarele două cântece din concert au fost cele două hituri puternic promovate de pe albumul „Altceva”, lansat în 2012: „Alerg printre stele” – publicul fiind provocat să se ridice şi să „alerge” – şi „Ce e dragostea”.
Apoi luminile de pe scenă s-au stins, iar pe ecranele ce încadrau scena a apărut secvenţa introductivă a videoclipului „Dansează baba”, realizat în 2008. Scena prezintă audiţia unor doamne din mediul rural trecute chiar şi de a doua tinereţe la o probă de dans, iar verdictul negativ al comisiei de casting (Ştefan Bănică jr. şi instrumentiştii Rock & Roll Band) duce la conducerea candidatelor la execuţie în afara cadrului de către un călău sinistru. Piesa a răsunat apoi live, iar o parte din public a început să danseze în picioare.
Plecăciune pentru spectatorii din toate generaţiile
A urmat un alt moment plin de emoţii, la începutul căruia Ştefan a cerut lumină pe sală pentru a-şi vedea mai îndeaproape spectatorii. Observând că în sală sunt spectatori de toate vârstele, Ştefan a subliniat efectul acestui fapt: „Nu există o onoare mai mare pentru un artist decât să aibă toate generaţiile în aceeaşi sală” şi s-a plecat în faţa publicului. Apoi a continuat „Nu mi-am închipuit vreodată că filmele în care o să joc atunci când am fost un tânăr actor, un adolescent, o să devină filme care fac parte din istoria cinematografiei româneşti, iar, cel mai important este că fac parte din sufletul atâtor generaţii. Dar eu cu chestia asta nu pot decât să-i mulţumesc lui Dumnezeu, să-i spun: «Mulţumesc că am fost în locul acela atunci când a trebuit». Iar muzica acestor filme pe care le-am făcut rămâne de asemenea — nu pot să înţeleg cum, dar rămâne acolo, pentru că important e să fii tânăr aici în suflet şi asta cred şi sper să fiu toată viaţa mea”. Au urmat aşadar „Ani de liceu” (în varianta sa, remix al piesei lui Florin Bogardo) şi „Liceenii rock’n’roll”. După acest moment care a stârnit aplauze şi multă energie pozitivă, au urmat alte două cântece de dragoste devenite hit: „Poveste” şi „Găseşte-mi loc în inima ta”, cântate în cor.
A sosit şi momentul pentru interpretarea live a noului single, „Gură, taci!”, o piesă energică şi veselă, continuând pe aceeaşi linie cu „S-o facem lată” şi „Toată lumea dansează”.
Omagiu pentru cei din „Colectiv”
Ultima piesă din spectacol a fost introdusă de Ştefan pe ritmurile ei, cu un mesaj profund: „Fraţilor, am nevoie de palmele voastre. (…) Acest cântec l-am scris în 2007 şi se numeşte «Stop! /Vreau o schimbare». Consider că un artist, la un moment dat în cariera lui, poate atrage atenţia publică prin ceea ce cântă sau fac pe scenă. Asta vreau să fac şi eu, iar acum cu atât mai mult. Acest cântec este pentru toţi aceea care au curajul şi vor să schimbe ceva în bine în viaţa lor atunci când lucrurile nu mai merg. Este pentru toţi aceia care au atitudine. Este pentru toţi aceia care au înţeles să spună «stop!» corupţiei, minciunii în ţara asta; pentru toţi aceia ca vor să spună «stop!» nonvalorilor, falselor modele pe care le vedeţi în fiecare zi la televizor şi în ziare; pentru aceia care au coloană vertebrală, care-şi pun întrebări şi care vor să trăiască în ţara lor demn şi liber aici (arătând spre frunte) şi mai ales aici (arănd spre inimă). Acest cântec, după 30 octombrie 2015, are cu totul şi cu totul altă semnificaţie pentru mine. Astă-seară ( 17 noiembrie] sunt din păcate 56 de morţi la Colectiv, dar acest cântec îl dedicăm memoriei lor, dar şi pentru ceilalţi, care se luptă să trăiască”.
Evident că publicul nu s-a lăsat convins că spectacolul e gata şi a cerut bis. Ştefan şi trupa sa nu s-au lăsat mult aşteptaţi şi au cântat cele trei piese de rezistenţă: „Veta”, „Epilog” şi „Can’t Help Falling în Love” (omagiu lui Elvis Presley şi dedicaţie pentru spectatori, timp în care a dat mâna cu cei din primele rânduri).
Turneul „Gură, taci!” a fost programat prin nouă oraşe (Galaţi, Constanţa, Timişoara, Craiova, Braşov, Bacău, Iaşi, Suceava, Ploieşti).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.