Cultură

BRAŞOV. Proiectul s-a încheiat, jocurile continuă

 

Proiectul cultural „Brașovul, capitala jocurilor tradiționale”, implementat de Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, a ajuns la final. Sute de copii s-au jucat ca pe vremea bunicilor lor, dar mai ales ei şi dascălii au învăţat jocuri tradiţionale din Ţara Bârsei, pe care le vor duce mai departe.

Proiectul a urmărit, prin activităţile derulate, cunoașterea, revitalizarea, promovarea și valorificarea jocurilor tradiționale pentru copii ca și componente ale patrimoniului cultural imaterial și ale multiculturalismului din regiunea de Sud-Est a Transilvaniei. De asemenea, proiectul a avut drept scop trezirea interesului generaţiei actuale de copii şi tineri pentru autenticitatea și frumusețea elementelor din patrimoniul cultural local și naţional. „Jocul este modalitatea copiilor de a comunica, de a experimenta și de a învăța, iar simțul ludic nu dispare odată cu copilăria, fapt atestat de existența a numeroase jocuri în cultura tradițională și practicate în cadrul anumitor evenimente. Prin promovarea și revitalizarea jocurilor tradiționale, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov a vizat conservarea patrimoniului cultural al comunităților și extinderea posibilităților copiilor și tinerilor de a participa la activități dinamice în spațiul public”, a explicat Ioana ŞŞchiopu, managerul de proiect. Acesta a fost finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural European, cu o finanţare nerambursabilă în valoare de 65.156,60 RON.

Zece jocuri tradiţionale

Proiectul „Brașovul, capitala jocurilor tradiționale” a propus o metodă originală de valorificare a jocurilor tradiționale, prin derularea Concursului interşcolar „Auraş Păcuraş” la care au participat 424 copii, 21 cadre didactice de la 13 şcoli din judeţul Braşov şi a implicat contribuţia a 10 voluntari. În cadrul concursului au fost revitalizate 10 jocuri tradiţionale culese din Ţara Bârsei, pe baza unei documentaţii privind jocurile tradiționale specifice românilor și etniilor de pe acest teritoriu. „Baba Oarba”, „Împuşcatul cocoşului”, „În foc”, „De-a găurelele”, „Tzicul” (De-a bătutele), Joc săsesc cu cercuri, „De-a borcănelul”, „Nuiaua”, „la Stobor”, „Halea-malea” sunt jocuri vechi revitalizate de proiect şi scoase la lumină de consultantul ştiinţific al proiectului, istoricul Alexandru Stănescu, care le-a transcris într-un limbaj accesibil generaţiei actuale de copii.

Proiectul a inclus şi organizarea Festivalului Jocurilor Tradiţionale, care a reunit 530 copii, 17 cadre didactice de la 14 şcoli şi grădiniţe din judeţ. În organizarea festivalului au fost implicaţi 50 voluntari din rândul personalului Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov, a liceenilor şi a organizaţiilor neguvernamentale partenere. Pe lângă jocurile tradiţionale desfăşurate, au fost organizate şi ateliere creative şi de confecţionat jucării în tehnica hand-made.

Jocurile tradiţionale au fost promovate şi făcute cunoscute şi în cadrul altor evenimente cu caracter educativ şi cultural: demonstraţie în cadrul Grădiniţei de vară organizată de Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene George Bariţiu Braşov, cu participarea a 15 copii; diseminarea jocurilor şi a proiectului  în cadrul festivalului Open Park, cu participarea a peste 40 copii.

Promovarea şi vizibilitatea proiectului au fost asigurate şi prin realizarea paginii web site: www.capitalajocurilor.ro, crearea unei paginii Facebook, diseminarea şi afişarea de materiale de promovare şi o serie de informări de presă. 1.000 de diplome şi 1.000 de brelocuri au fost acordate participanţilor la Concursul interşcolar şi la Festivalul Jocurilor Tradiţionale, nouă premii constând în echipamente sportive, care să stimuleze interesul copiilor pentru joacă.

Demers sustenabil

Proiectul va continua datorită documentaţiei realizate şi celor peste 30 de cadre didactice şi cei peste 50 de voluntari instruiţi care vor putea oricând practica jocurile tradiţionale în cadrul şcolilor şi a evenimentelor cultural-educative adresate copiilor. Continuarea parteneriatelor  cu şcolile din judeţul Braşov va crea premisele creşterii numărului de copii care vor învăţa jocurile tradiţionale, precum şi facilitarea transferului de informaţii şi către alte unităţi de învăţământ, ceea ce va conduce la încurajarea implicării elevilor într-o formă interactiv-participativă în activităţi cultural-educative. De asemenea, site-ul creat pune la dispoziţia persoanelor interesate informaţii detaliate privind modul de desfăşurare a jocurilor, fiind la dispoziţia tuturor doritorilor, indiferent de vârstă.

„Demersul Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov este sustenabil, iar implementarea proiectului a coincis cu dorinţa beneficiarului şi a finanţatorului de a promova şi conserva autenticitatea şi frumuseţea obiceiurilor şi elementelor de patrimoniu local, cu accent pe jocurile din tradiţia culturală a Braşovului”, spune managerul de comunicare Ramona Ganea.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button