Cultură

BRAȘOV. Opt zile sub semnul Thaliei

  • festivalteatru.jpg
 

Teatrul „Sică Alexandrescu” invită din nou braşovenii la un regal al artei sub semnul Thaliei, un festival „care oferă o imagine a dramaturgiei contemporane reflectată în teatrul românesc”, după cum a spus regizorul Claudiu Goga, directorul demisionar al instituției și președintele Festivalului de Dramaturgie Contemporană. Zece piese de teatru sunt incluse în programul celei de-a XXVI-a ediţii, organizate în perioada 16 – 23 noiembrie de teatrul brașovean, în parteneriat cu Primăria Braşov. Doar opt dintre ele sunt înscrise în competiție, fiind selectate din câteva zeci de puneri în scenă din toată țara. Teme contemporane, radiografii şi analize ale societăţii de azi, cu toate cutumele, ciocnirile interioare şi provocările pe care aceasta le conţine, abordate în textelor lor de autori de marcă ai zilelor noastre sunt transpuse în spectacolele semnate de: Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Radu Afrim, Vlad Massaci, Theodor Cristian Popescu, Adrian Iclenzan, Liviu Lucaci sau Vladimir Anton. Festivalul are caracter competiţional, premiile acordate fiind: Premiul pentru cea mai bună Actriţă, Premiul pentru cel mai bun Actor, Premiul pentru Scenografie, Premiul pentru Regie, Marele Premiu şi Premiul special al Juriului.

Festivalul de Dramaturgie Contemporană este unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale anului. Pe parcursul celor opt zile, pe lângă reprezentaţiile trupelor de teatru, vor fi spectacole de lectură, expoziţii şi lansări de carte.  Deschiderea Festivalului se va face cu un spectacol în afara concursului, luni, 16 noiembrie. Producţia Teatrului de Comedie din Bucureşti, La Pulce, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau este o comedie bulevardieră în regia lui Horaţiu Mălăele în care îi puteţi întâlni pe Emilia Popescu şi Ştefan Bănică Jr. Ceălalșt spectacol în afara conrusului este cel de închidere: „Apolodor”, după Gellu Naum, un spectacol-concert cu Ada Milea, al Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj Napoca, ce se va juca luni, 23 noiembrie, la Sala Mare. Cele mai multe spectacole incluse în festival se joacă cu casa închisă, cum este deja cazul primelor două la ediția de anul acesta, de aceea Claudiu Goga îi sfătuiește pe brașoveni să se grăbească să mai prindă bilete la spectacolele dorite. Acestea costă între 13 și 60-70 de lei (spectacolele din afara concursului).

Subvenție de 135.000 de lei

Potrivit hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat acordarea unui sprijin financiar pentru organizarea Festivalului de Dramaturgie Contemporană, bugetul total al festivalului este de  320.000 lei, din care suma de 185.000 de lei este asigurată din veniturile proprii ale Teatrului „Sică Alexandrescu”, restul sumei, 135.000 de lei,  fiind acoperit din bugetul municipiului Braşov. Suma este mai mică decât subvenția de anul trecut, de circa 181.000 de lei, fiindcă – au argumentat reprezentanții municipalității – în 2014 au rămas necheltuți 100.000 de lei. Această reducere a subvenției, ca și nemajorarea prețului biletelor la festival au fost printre motivele demisie conducerii teatrului. „Ăsta nu era un motiv să ne taie, dimpotrivă, trebuia să ne felicite că am fost performanți, am acoperit din veniturile proprii și nu am cheltuit banii de la bugetul local”, a punctat Goga. „Mă bucur că am reușit în ultimele zece ediții să facem să fie un festival important. A fost o onoare pentru mine să organizeze acest eveniment, cine îl va face la anul sper să îl facă la fel de bine”, a mai spus regizorul, care a mărturisit că se simte ușurat, că scapă de responsabilități și poate să se ocupe strict de meseria sa de regizor de teatru. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button