Cultură

BRAȘOV. Lansare de carte după aproape 500 de ani

 

Muzeul „Casa Mureșenilor” găzduiește astăzi, de la ora 13.00, lansarea de carte Johannes Honterus „Rudimenta Cosmographica” („Elementele cosmografiei”) – publicația cu cel mai mare succes la scară europeană a umanistului brașovean.

Forma finală a cărții a apărut în 1542 la Brașov în limba latină și este inclusă sub formă de facsimil în prezentul volum căruia se adaugă traduceri în limbile română, germană și maghiară. Studiile introductive – printre altele din partea cunoscutului istoric brașovean Gernot Nussbächer – relevă succesul cărții lui Honterus în cadrul învățământului pe vechiul continent de-a lungul secolelor.

Cartea va fi utilizată în spaţiul german ca manual de astronomie ptolemeică o bună bucată de vreme, până în secolul al XVII-lea, când propagarea concepţiei heliocentrice asupra Universului face ca părţi din Cosmografia braşoveanului nostru să nu mai corespundă. De altfel, trebuie să notăm că ediţia definitivă a cărţii lui Honterus apare în 1542, aproape concomitent cu De Revolutionibus Orbium Coelestium (1543), opera revoluționarului Copernic care îndepartează definitiv Pământul din centrul lumii.

Cartea dorește a contribui la mai buna cunoaștere a valorilor umaniste din epoca Reformei într-un context european. Un exemplar al lucrării face parte din fondul de cărți de patrimoniu al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj.

Apariția cărții este fructul unei colaborări între Societatea de Studii Transilvane, Biserica Evanghelică C.A. Brașov și Forumul Democrat al Germanilor din Brașov. Din rândul editorilor vor fi prezenți la lansare Dr. Robert Offner, Regensburg, și Thomas Șindilariu, Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button