Cultură

BRAȘOV. Sabin Păutza în dublă ipostază

 

La Sala Patria are loc astăzi un concert simfonic extraordinar, unul aniversar, dedicat compozitorului și dirijorului Sabin Păutza. Muzicianul se va la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii Brașov pentru a dirija trei lucrări din creația proprie. Este vorba despre Divertismentul nr.2, lucrarea „Călătorie muzicală” și Simfonia I „In Memoriam”.

Evenimentul de la Brașov va începe la ora 19:00. Biletele costă 30 de lei și 15 lei (pentru elevi, studenți și pensionari) și se pot procura de la casieria Sălii Patria astăzi, între oele 16.00 și 19.00.

Numele lui Sabin Păutza s-a impus în viaţa muzicală românească şi internaţională ca acela al unei personalităţi cu multiple valenţe. Absolvent al Conservatorului din Bucureşti, unde a avut ca profesori pe reputaţii Marţian Negrea, Tudor Ciortea, Ion Dumitrescu, D. D. Botez, Marin Constantin, Ştefan Niculescu, Aurel Stroe, el şi-a continuat studiile la Academia Muzicală Chigiana din Siena, unde printre mentorii săi s-au aflat Franco Donatoni, Bruno Maderna şi Franco Ferrara. A ocupat pe rând funcţiile de profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, dirijor permanent al orchestrei simfonice al aceluiaşi Conservator şi dirijor al Coralei „Animosi” – cu acestea din urmă susţinând concerte de succes în Polonia, Germania şi România.

Cunoscut compozitor, lucrările sale s-au bucurat de aprecierile entuziaste ale criticii de specialitate şi publicului şi de numeroase distincţii: menţionăm astfel Premiul „George Enescu” pentru compoziţie (1975), Premiul Uniunii Compozitorilor din România (1979), Marele Premiu al Radioteleviziunii Române (1981), Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), Premiul „Rudoph Nissim” al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin „Luther King Jr” pentru compoziţie (1994). În 1984 s-a stabilit în SUA unde a fost numit prin concurs director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, „Playnfield Symphony”, funcţii ce le deţine şi în prezent. Debutul pe continentul american datează din anul 1985, când la prestigioasa sală Carnegie Hall din New York, Sabin Păutza s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul orchestrei New York University Symphony şi de compozitor – în program figurând şi lucrarea sa „Haiku”, poem pentru soprană şi orchestră. 

Dirijează frecvent în Europa, America şi Australia. Renumele de care se bucură i-a adus, de asemenea, invitaţia de a susţine cursuri de măiestrie la diferite universităţi americane, printre care Atlant Institute şi New York University.

Numele său figurează în „Who’s Who in Music” (Cambridge, ed. 1980, 1984, 1990, 1996), precum şi în vol. „2000 de Americani Notabili” publicat de American Biographical Institute.

Este membru al Uniunii Compozitorilor americani şi membru al Biroului de Consilieri al Institutului Biografic American. În 1996, a primit titlul onorific de Doctor în Muzică de la London Institute for Applied Research din Anglia. Firma „Swift Music Group” din Statele Unite editează seria „Opera Omnia” în 10 volume pe CD.

Sabin Păutza onorează prezent invitaţiile ca dirijor şi compozitor cu orchestrele din ţară, prezenţa lui constituindu-se de fiecare dată într-un prilej de reale satisfacţii artistice.

„Domnul Păutza este un muzician care ştie exact ce vrea” spunea un comentator american. „Interpretările sale au amprenta unui autentic profesionalism; gestica sa precisă vorbeşte limpede şi transmite vitalitate şi entuziasm.”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button