Cultură

Actriţă născută la BRAŞOV, cetăţean de onoare la Iaşi

 

Municipalitatea i-a premiat aseară pe cei mai me­rituoşi ieşeni, dar şi personalităţi care au in­flu­enţat şi marchează viaţa comunităţii locale, în ca­drul unui eveniment inclus în programul „Săr­bătorilor Iaşului”, anunţă Ziarul de Iaşi. „Seara Valorilor” s-a desfăşurat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, fiind acordate mai multe distincţii şi trei titluri de cetăţean de onoare al Iaşului: publicistului Alexandru Călinescu,  academicianului Solomon Marcus şi actriţei Mihaela Arsenescu Werner. 

Una dintre personalită­ţile care au primit titlul de cetăţean de onoare al Iaşului, Mihaela Arsenescu Werner, își are rădăcinile la Braşov, dar pașii au purtat-o la început pe scena Teatrului Național din Craiova și din 1981 la Teatrul Naţional „Va­sile Alecsandri” din Iaşi. Este pro­fesor la Facultatea de Teatru de la Universitatea de Arte „George E­nescu” din Iași şi doctor în Artele Spectacolului. De-a lungul celor 40 de ani de activitate, aceasta a primit numeroase premii, titluri și nominalizări. În 1997 la Bucu­rești a primit Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Tea­tru pentru rolul Beatrice Huns­dor­fer din „Efectele razelor gamma asupra anemonelor”. În 2002 a pri­mit de la Preşedinţie Ordinul Na­ţional pentru Merit în grad de Ca­valer. Faptul că în 2009 s-a calificat în finala Galei Hop a Tână­ru­lui actor cu piesa „Norvegia.azi” i-a demonstrat talentul în regie. Ac­trița a jucat și în filmul „Un tren în toamnă”, în regia Lidiei Marcu din Republica Moldova.

Pe lângă piesele de teatru scri­se și puse în scenă pentru studenți, Mihaela Arsenescu Werner are do­uă cărți publicate. „Tentaţia abisu­lui – destine dramatice limită în situaţii limită. Transpuneri în limbaj scenic”, 2006 și una în 2007, „Travesti – de la text la interpretare”. Cariera a purtat-o prin turnee teatrale în țări precum Cehia, Slo­vacia, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Austria, Germa­nia și Gre­cia.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button