UPDATE. BRAŞOV. Suc de mere natural, din fructe murdare şi storcite de ploaie

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Braşov nu au terminat controlul la fabrica de sucuri naturale din localitatea Hălchiu, aşa cum am anunţat cu câteva ore mai devreme, dar au luat deja primele decizii drastice: amendă de cel puţin 30.000 de lei şi este posibil ca unitatea să fie închisă, din cauza condiţiilor mizere de producţie.
Cu adevărat 100% naturale, aşa cum era trecut pe etichete, erau produsele care se produceau la această fabrică de sucuri. Deşi au utilaje moderne, modul de producţie parcă este întors în timp: fructele bătute, unele storcite, murdare şi cu frunze pe ele, sunt aruncate cu lopata pe banda de stoarcere, iar în jur, curăţenia lipseşte cu desăvârşire.
Comisarul sef adjunct Bardas Nicolae ne-a relatat cum s-a ajuns la această făbricuţă. Ieri, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au desfăşurat un control la o alimentară din Braşov. Printre alte produse scoase la comercializare, le-a atras atenţia un recipient pe care scria „suc de mere, 100% natural”, cu termen de valabilitate 1 octombrie 2023.
„Mai mult, pe etichetă erau specificate elemente inexacte, unele menţiuni fiind puţin credibile, cum de altfel este şi termenul mare de valabilitate. De exemplu, pe etichetă se menționează că sucul trebuie păstrat «în loc întunecos şi răcoros, în ambalajul original» (un recipient din plastic, de fapt) sau să se păstreze în frigider după deshidere și «a se consuma în câteva zile». Cât de răcoros să fie locul de depozitare şi ce înseamnă aceste «câteva zile», am vrut să aflăm şi noi, ca oricare consumator”, a declarat Bardaş.
Aşa că azi, cu petul cu suc de mere la ei, comisarii au plecat în căutarea locului de producţie. Au ajuns mai întâi la sediul social oficial înregistrat, care este la o adresă din cartierul Tractorul. Acolo au aflat că locul în care se produce sucul respectiv se află în comuna Hălchiu.
După ce au străbătut mai multe străzi ale comunei, au dat şi de făbricuţa de băuturi răcoritoare, unde condiţiile de producţie nu erau nici pe departe cele recomandate şi sigure pentru consumatori.
„Producția se făcea pe o platformă mobilă, merele folosite sunt de categoria a V-a, nici măcar a III-a, aşa cum era trecut în acte, lovite, strivite, murdare, se băgau într-un agregat care se plimba pe o platformă, direct din lăzile murdare, luate cu lopata, se tocau și se striveau. De curăţenie, nu mai zic. E dezastru! Cu toată bunăvoința noastră, de a respecta munca acestor oameni care lucrează aici, trebuie să dăm decizie de închidere, având în vedere în ce condiții se lucrează. Amendă, minimum 30.000, dar așteptăm să vedem și ce documente ni se prezintă: dacă există buletin de analiză, buletin al produsului finit etc. Până acum ne-au arătat documente din 2010”, a precizat Bardaş.
citeşte şi
BRAŞOV. Nereguli grave la o fabrică de sucuri
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

