Cultură

BRAŞOV. Rembrandt a redeschis Muzeul „Casa Mureşenilor”

  • casamuresenilornoua15.jpg
  • casamuresenilornoua20.jpg
  • casamuresenilornoua18.jpg
  • IMG_2879_197391.JPG
  • IMG_2885_197392.JPG
  • IMG_2889_197393.JPG
  • IMG_2876_197395.JPG
  • IMG_2880_197396.JPG
 

Muzeul „Casa Mureşenilor” revine, după trei luni de cvasiabsenţă, datorată lucrărilor de renovare, cu o surpriză pentru toţi iubitorii de cultură.

Aceştia pot admira de mâine şi până la finele lui noiembrie 273 de gravuri după lucrări din creaţia marelui pictor Rembrandt, realizate în secolul al XIX-lea la Biblioteca Naţională a Franţei şi care au fost în colecţia lui Eugène Dutuit (1807 – 1886). La vernisajul expoziţiei „REMBRANDT@BRAŞOV”, prin care de altfel a şi fost redeschis muzeul, a participat şi reprezentantul proprietarului colecţiei, Thomas Emmerling, de la Euro Art Luxemburg. „Cele 273 de gravuri realizate după lucrările lui Rembrandt sunt grupate în 11 tematici. După ce a «vizitat» ţări precum Germania, Polonia sau Luxemburg, expoziţia se află pentru a cincea oară în România şi reprezintă o oglindă a secolului al XVII-lea”, a explicat Thomas Emmerling (foto 3 şi 4, stânga). Expoziţia este deschisă între orele 9.00 şi 19.00.

Artistul olandez, pasionat de „selfie”

Printre cele 11 tematici se află şi autoportretele, artistul olandez fiind „un personaj narcisist, un precursor al «selfie-urilor» actuale”, după cum a remarcat Thomas Emmerling. Fiind foarte credincios, Rembrandt manifestă un mare interes faţă de redarea scenelor biblice, astfel că trei dintre tematicile prezente la Braşov sunt Noul, Vechiul Testament şi Sfinţii. Pe parcursul întregii sale cariere de pictor şi gravor, Rembrandt a realizat o multitudine de portrete de bărbaţi, a căror predominanţă numerică atrage atenţia şi în această expoziţie, acordând totodată atenţie şi portretelor de femei, un rol important, mai ales în anii tinereţii, avându-l mama sa. Alte tematici pe care vizitatorii „Casei Mureşenilor” le vor putea admira în următoarele două luni sunt scene de luptă, scene de vânătoare, studii de cap şi alte schiţe, nuduri sau peisaje. „Colecția de față aparține politicianului, istoricului și colecționarului de artă francez, Eugène Dutuit. Acesta a publicat, împreună cu A. Levy, în 1887, un catalog cu aceste imagini ale lui Rembrandt. Dutuit a donat toate colecțiile sale Bibliotecii Naționale Franceze din Paris. Însemmnul BR Crown Lugt 410, reprezentând Biblioteca Națională Franceză, este parțial vizibil pe lucrări, dovedind autenticitatea acestora. Matrițele gravate au fost utilizate înainte de 1848 în atelierele Bibliotecii Naționale Franceze, sub directoratul lui Joseph Naudet”, au explicat organizatorii.

500 de obiecte ale familiei Mureşenilor

Odată cu vernisajul expoziţiei „REMBRANDT@BRAŞOV”, muzeul braşovean a reinaugurat şi expoziţia permanentă, dedicată familiei Mureşenilor. „Este vorba de peste 500 de obiecte expuse în trei săli, pe o suprafaţă totală de peste 100 de metri pătraţi, chiar lângă Arhiva Mureşenilor. Rămânem şi Muzeu al Imnului de Stat, însă am decis să lărgim, ca spaţiu, sala de expoziţii temporare, pentru că acestea fac turiştii să revină”, a spus dr. Valer Rus, managerul Muzeului „Casa Mureşenilor” (foto 3 şi 4, dreapta).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button