„Cât lăsați bacșiș?”

Obsedați să nu lase absolut nimic netaxat și ne-suprataxat în țara asta cu sute de biruri (cele mai multe, de departe, din Europa și în topul mondial), guvernanții au asmuțit mai întâi agenții fiscali asupra micilor comercianți (că n-am auzit de vreun super-, hiper-, megamarket închis, deși chițibușuri cu restul de la casele de marcat sunt și acolo). Apoi, confruntați cu proteste și cu situații aberante născute atât din zelul celor de la „Antifraudă”, cât și din legi strâmbe, au dat înapoi. Mai bine zis, s-au repliat strategic, doar pentru a se lansa într-un nou atac, concretizat în propunerea Ministerului de Finanțe de a se impozita bacșișul, definit, într-un proiect de ordonanță de urgență (cum altfel?) ca „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar”.
Domnii guvernanți țin morțiș, în spirit curat social-democrat, ca bacșișul ăsta să fie impozitat fie la firme, fie la salariați, iar pentru asta vor să ordone ca pentru sumele astfel încasate să se elibereze bonuri fiscale distincte și, firește, să se opereze în contabilitate. Iar salariații vor avea obligația să înscrie sumele cu care vin de-acasă la începutul programului într-un așa-numit Registru de bani personali. La descinderea noii Inchiziții intitulate „Antifraudă” (care primește dezlegare să procedeze chiar la percheziții!!!), pentru orice ban în plus față de suma înscrisă în Registru se aplică sancțiuni, de la avertisment până la amenzi ce pot atinge 30.000 de lei, bașca suspendarea activității.
Acum, să ne imaginăm o situație simplă, dar perfect posibilă dacă ordonanța va intra în vigoare în această formă. La un restaurant, clienții de la o masă termină consumația și cer nota. Ospătarul le-o aduce, dar când vine la masă e nevoit să-i întrebe: „Doriți să lăsați bacșiș?”. Nu întreabă înainte de-a aduce nota, din simplul motiv că oamenii de la masă nu știu dinainte cât au de plătit exact, doar nu vin la restaurant pentru a face contabilitate. Vă închipuiți cum se vor simți clienții. Poate și chelnerul va fi jenat, dar nu va avea încotro și, dacă răspunsul va fi afirmativ, va trebui să continue: „Cât doriți să lăsați? – că trebuie să vă dau bon fiscal și pentru bacșiș”. Momentul penibil se va amplifica. Să spunem că valoarea consumației ar fi de 132,5 lei, iar clienții răspund că lasă 10% bacșiș, cam cât se obișnuiește. Totalul va fi 145,75. Când ospătarul va veni cu al doilea bon fiscal, îi vor da 150 de lei și vor pleca fără să aștepte restul. Rezultat? Evaziune, Antifraudă, amendă ș.a.m.d. Asta, pentru a nu da și exemplul unui supermarket, unde cozile la casele de marcat vor fi epice, din cauză că angajații vor trebui să bată bonuri fiscale pentru orice bănuț lăsat de cumpărători. Dar astea sunt aspecte care nu-i interesează pe social-democrații care ne conduc. Pentru ei contează numai să jecmănească angajații și angajatorii de cât mai mulți bani, pe care să-i toace cum și pe ce li se năzare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

