Cum se fac mere murate – rețetă tradițională, simplă și delicioasă pentru iarnă

Mere murate sunt o delicatesă tradițională – ușor dulci, ușor acre, crocante și perfecte alături de fripturi, mâncăruri de cartofi și chiar simple, ca gustare.
Iată o rețetă simplă și testată penrtru mere murate.
Mere murate – Ingrediente pentru 2 borcane de 1 litru
1 kg mere mici și tari – de preferat soiuri acre, cum ar fi Ionatan, Florina sau mere de toamnă
500 ml oțet de vin (9%)
500 ml apă
150-200 g zahăr, după gust
1 lingură de sare neiodată
1 linguriţă de piper boabe
2 foi de dafin
2-3 cuişoare – opţional, pentru aromă
1 baton mic de scorţişoară – opţional
Câteva rondele de hrean – pentru a fi merele crocante
Câteva felii de lămâie – pentru aromă şi a împiedica oxidarea.
Modul de preparare al merelor murate
Pregătirea merelor:
Spală bine merele, iar apoi şterge-le
Poţi să le laşi întregi, dacă sunt mici, sau să le tai în jumătăţi/sferturi şi să tai cotorul
Pune-le imediat în apă rece cu puţin oţet sau lămâie, ca să nu se oxideze
Fierbe marinada:
Pune într-o cratiţă oţetul, zahărul, apa, zahărul şi sarea
Adaugă condimentele – boabe de piper, foi de dafin, scorţişoară, cuişoare
Lasă să fiarbă 3-5 minute, apoi opreşte focul şi lasă să se răcorească puţin
Aşează merele în borcane:
Pune pe fundul borcanului hreanul şi câteva felii de lămâie
Adaugă merele cât mai strâns
Adaugă marinada peste ele până se acoperă complet
Închide şi sterilizează:
Închide borcanele ermetic
Sterilizează-le 10-15 minute într-o oală cu apă fierbinte – pune un prospop pe fundul oalei, ca să nu se spargă borcanul
Lasă-le să se răcească lent, acoperite cu un prospop
Depozitare şi servire:
Se păstrează la loc răcoros şi întunecat – cămară, pivniţă
După 2-3 săptămâni sunt gata de consum
Se potrivesc perfect cu friptură de porc, brânzeturi sau mâncăruri reci.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.






