112

BRAŞOV. Ordinul de protecţie, cu ce dovezi poate fi obţinut de victimele violenţei în familie

 

Pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei în familie, poliţiştii braşoveni au detaliat, astăzi, ce probe ar trebui să prezinte acestea în instanţa de judecată, pentru a obţine un ordin de protecţie, prin care să ţină agresorul departe de ele.

„Pentru dovedirea actelor de violenţă fizică/psihică/financiară la care a fost supusă victima, aceasta trebuie să prezinte instanţei de judecată probe, cum ar fi: acte medicale din care să reiasă că victima a suferit traume fizice (certificat medico-legal, expertiză medico-legală, alte documente emise de unităţi spitalicești); dovada înregistrării plângerilor penale la Poliţie (numărul de înregistrare) sau la Parchetul de pe lângă Judecătoria unde victima are domiciliul/reședinţa sau unde s-au petrecut faptele de violenţă; sesizări înregistrate la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului în vederea semnalării situaţiilor abuzive, neglijării la care au fost supuși minorii; mesaje (sms-uri sau e-mail-uri) trimise de către agresor din care reiese starea de conflict, ameninţări, afirmaţii cu scop de șantaj, limbaj vulgar, injurii, hărţuire etc. (transpuse/imprimate pe suport de hârtie); înregistrări audio relevante stocate pe un CD sau transcrise de firme autorizate”, a explicat şeful Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IJP Braşov, comisar-şef Mihaela Hermenean.

Potrivit poliţiştilor, sunt folositoare şi înscrisuri emise de bănci și nu numai, din care rezultă că agresorul a restricţionat sau limitat accesul victimei la orice formă de venit a familiei şi înscrisuri care dovedesc faptul că agresorul nu mai contribuie la cheltuielile familiei și/ sau la întreţinerea minorilor sau că foloseşte veniturile familiei la jocuri de noroc, pariuri sportive sau pe consumul de alcool.

Sunt utile în instanţă şi raportul sau fișa de evaluare psihologică ori psihiatrică din care rezultă traumele psihice suferite de victimă și/sau minori și eventualele tratamente urmate şi înscrisurile medicale care atestă eventuale afecțiuni psihice ale agresorului.

Necesitatea emiterii ordinului de protecţie poate fi dovedită şi prin demonstrarea existenței unei condamnări sau sancțiuni cu amendă aplicate agresorului pentru alte acte de violenţă, infracţiuni sau contravenţii.

Nu în ultimul rând, pot fi chemaţi martori care să ateste existenţa unor acte de violenţă, persoane care au fost de faţă când s-au exercitat acte de abuz fizic, verbal, ameninţări; persoane care cunosc îndeaproape situaţia familială, care au sprijinit victima în rezolvarea problemelor cu agresorul sau care au văzut-o lovită.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare