112

BRAŞOV. Liviu Cocoş, primarul staţiunii Predeal, a fost condamnat pentru abuz în serviciu

 

După un proces aflat pe rolul Judecătoriei Braşov mai bine de doi ani, primarul staţiunii Predeal, Liviu Cocoş, a fost condamnat, alaltăieri, la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Sentinţa poate fi contestată la instanţa superioară.

În aceeaşi cauză, alte 12 persoane, foşti sau actuali consilieri locali din Predeal, au primit condamnări cuprinse între şapte luni şi un an, tot cu suspendare, pentru abuz în serviciu privind atribuirea ilegală a unor locuinţe ANL.
„Interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice precum şi exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o durată de trei ani reprezentând termen de încercare. Pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii”, se arată în sentinţa Judecătoriei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Braşov, Anda Sînpetru, decizia nu este definitivă, deci se poate fiormula apel la instanţa superioară. Prin urmare inculpaţii beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie şi au dreptul să candideze şi să fie aleşi până la pronunţarea unei decizii definitive.

De altfel, primarul Liviu Cocoş şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Primăria Predeal, din partea PNL, dar cum au trecut 48 de ore de înscrierea dosarului, candidatura lui nu mai poate fi contestată de nimeni.

Întrebat dacă va mai candida pentru un nou mandat la funcţia de primar al Predealului, Liviu Cocoş a precizat că şi-a depus dosarul pentru o nouă candidatură săptămâna trecută şi nu îl va retrage: „Este vorba despre perioada 2008-2012 în care eu am fost consilier local şi când Consiliul local a aprobat repartizarea unor locuinţele ANL la Predeal. Deocamdată, sentinţa dată de Judecătoria Braşov nu este definitivă”.

În aceste condiţii, unul dintre contracandidaţii săi la fotoliul de primar al Predealului, din partea PSD Cristina Frenţiu, îi cere demisia de onoare: „Această condamnare confirmă lucrul pe care îl spun tot mai mulți predeleni, că orașul a fost şi este condus de un om certat cu legea. Acuzația procurorilor, de abuz în serviciu, s-a dovedit a fi întemeiată. Primarul Predealui, Liviu Cocoș, consilierii locali Hogea Mihaela, Frățilă Marcel și Bogdan Dănuț Ioan (PNL), Bucur Nicolae (PNȚCD) şi Pop Ilie (independent) au favorizat mai multe persoane care nu îndeplineau condiţiile legale pentru închirierea unor apartamente construite din fondurile Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). E un caz clasic de folosire a banului public după bunul plac. Iar dacă în acest caz instanţa s-a pronunţat, rămân celelalte dosare ale lui Cocoș, pe care procurorii le cercetează, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, la cel de pe lângă Curtea de Apel și la DNA. Sunt dosare care care privesc activitatea lui Liviu Cocoş din timpul mandatului de primar, din perioada 2012-2016, dar și de președinte al unui ONG, Pro-Natura, care a accesat fonduri europene. În toate beneficiază de prezumția de nevinovăție, chiar și în perioada de supraveghere de trei ani, instituită de instanța care l-a găsit vinovat miercuri. Această condamnare este atacabilă la Curtea de Apel, însă rămân îndoiala și abaterea de la morală. Chiar dacă, în acest moment, Liviu Cocoș încearcă să obțină încă un mandat, pentru că legea nu-l împiedică până la condamnare definitivă, el ar trebui să se retragă. La fel și ceilalți condamnați în acest dosar, care mai vor un mandat pe listele diferitelor partide, cei mai mulți din rândul liberalilor. PNL și PNȚ nu ar fi trebuit, încă de la bun început, să susțină astfel de candidați. Aici e problema acelor partide! Să nu o pună în spatele predelenilor”.

Pedepse suspendate

Inculpaţii din dosar, 13 la număr, au fost trimişi în judecată în ianuarie 2014, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, după ce, în 2011, în calitate de consilieri locali au ignorat o hotărâre judecătorească şi au atribuit ilegal şase locuinţe ANL.

Conform sentinţei Judecătoriei Braşov pronunţată miercuri, opt consilieri locali din mandatul 2008-2012 au primit fiecare aceeaşi pedeapsă ca primarul Liviu Cocoş, respectiv un an de închisoare cu suspendare: Bucur Nicolae, Bordea Alina Ionela, Nedelcu Ştefan, Ilie Lucian, Hogea Mihaela Crinela, Frăţilă Marcel, Bogdan Dănuţ Ioan şi Toma Vasile.

Pentru ceilalţi patru inculpaţi, Pop Valentin Gheorghe, Pop Ilie, Vitiuc Elena Anemaria şi Nedeluţ Andreea, judecătorii au stabilit o pedeapsă de şapte luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de încercare de doi ani şi şapte luni.

De asemenea, ei trebuie să plătească în solidar, despăgubiri morale către şapte părţi civile, cu sume între 3.000 lei şi 5.500 lei.

Învinuirile aduse de anchetatori

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, printre altele, faptul că, „în cursul anului 2011, în cadrul procedurii de repartizare a unor locuinţe tip ANL, inculpaţii au ignorat încheierea din 7.03.2011 a Tribunalului Braşov – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ prin care s-a dispus suspendarea efectelor Hotărârii nr. 232/17.12.2010 a Consiliului Local Predeal (hotărâre prin care s-a aprobat lista iniţială de priorităţi privind cererile de locuinţă pentru tineri – ANL), până la soluţionarea irevocabilă a cererii de fond formulată de una din părţile vătămate şi, folosindu-se de procedura votului secret, au hotărât repartizarea a şase locuinţe ANL unor persoane ce aveau un punctaj mai mic, în raport cu criteriile aprobate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în defavoarea părţilor vătămate care aveau un punctaj mai mare, hotărâri ce au fost contrasemnate pentru legalitate de secretarul oraşului”, se arăta în comunicatul procurorilor din ianuarie 2014.

Totodată, procurorii au stabilit că învinuiţii Cocoş Liviu şi Nedeluţ Andreea, în calitate de preşedinte de şedinţă al Consiliului Local Predeal, respectiv secretar al oraşului Predeal, au semnat procesul-verbal din data de 10.03.2010 al şedinţei Consiliului Local Predeal, asumându-şi cele consemnate, iar consilierii locali Bucur Nicolae, Toma Vasile, Hogea Mihaela, Bordea Alina Ionela, Bogdan Dănuţ, Pop Ilie, Vitiuc Anemaria şi Pop Valentin au aprobat procesul-verbal menţionat, în unanimitate, fără a face obiecţiuni, în cadrul şedinţei Consiliului Local Predeal din 18 aprilie 2011, deşi acesta atesta fapte necorespunzătoare adevărului.

Tinerii care au pierdut şansa de a primi o locuinţă ANL în favoarea celor şase familii susţinute de cei 13 consilieri s-au constituit părţi civile cu suma de 845.000 lei, reprezentînd daune materiale şi morale. Pentru a recupera pagubele produse prin infracţiune, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aparţinînd inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat către Judecătoria Braşov în data de 31 ianuarie 2014, iar la soluţionarea dosarului au contribuit şi poliţişti judiciari din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Braşov şi Poliţiei Predeal.

citeşte şi

BRAŞOV. Primarul Predealului a fost condamnat!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button