112

BRAȘOV. 15 plângeri penale pentru construcții ilegale! Unul din două șantiere controlate are „bube”

 

15 plângeri penale! Acesta este numărul dosarelor înaintate de Poliția Locală către  Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, prin Serviciul Inspecție – Control și Disciplina în Construcții (S.I.C.). Cei patru agenți, care au atribuții specifice pe disciplina în construcții, au luat aceste măsuri, conform Legii 50/91 (art. 24 lit. a și b) în urma verificărilor din teren a celor 33 de șantiere din cele 76 inventariate pe raza municipiului Brașov, potrivit unui comunicat de presă al Poliției Locale. „Este de menționat faptul că din cele 15 firme de construcții care s-au ales cu plângeri penale 11 executau lucrări fără autorizație, trei și-au continuat nestingherite activitatea, deși polițiștii locali de la S.I.C. au dispus oprirea lucrărilor, iar o altă societate de construcții a fost depistată că nu respecta prevederile din autorizație. Cartierul Tractorul, strada Griviței și strada Mihail Kogălniceanu sunt doar câteva dintre zonele unde au fost descoperite abateri de la legistație”, se arată în comunicat.
Totodată, polițiștii locali cu atribuții pe disciplina în construcții au formulat alte 17 acțiuni în instanță, în vederea desființării unor lucrări executate de firme sau persoane fizice, fără autorizație sau care nu au respectat condițiile impuse prin autorizație (conform Legii 50/1991).
În perioada amintită (ianuarie – iulie 2017), polițiștii locali de la SIC au dat curs celor 822 de sesizări venite din partea brașovenilor sau a unor entități de stat sau private, reclamații care s-au finalizat cu 292 amenzi în valoare totală de 251.700 de lei. Astfel, pe Legea 50/91 au fost aplicate 25 de sancțiuni în sumă totală de 60.000 de lei, iar la un control realizat recent, în luna iulie, a fost dată o amendă de 50.000 de lei, tot pe Legea 50/91 din cauza nerespectării prevederilor din autorizația de construire.

6.000 de lei pentru tăiere de copaci

Sancțiuni au mai fost aplicate și pentru încălcări ale normelor de salubritate și protecția mediului, adică pentru nerespectarea HCL 627/2007, respectiv HCL 149/2017. Așadar, în baza acestor normative au fost date cinci pedepse pecuniare de 7.000 de lei, iar în pentru nerespecatrea HCL 153/2010 au fost amendați trei contravenienți cu 3.000 de lei (total), însă unui brașovean i s-a întocmit – pe baza aceluiași regulament privind protecția spațiilor verzi – un proces-verbal cu sancțiunea de 6.000 de lei pentru că a tăiat arbori fără a deține autorizația necesară.
De asemenea, pentru abateri constatate la regulamentul privind comercializarea produselor și serviciilor de piață – HCL 116/2007 – polițiștii locali de la S.I.C. au „acordat” 219 amenzi în valoare totală de 158.500 de lei, dar au identificat și sancționat și alți 37 de contravenienți cu suma de 20.800 de lei pentru nereguli constatate la HCL 201/2006. Alte amenzi aplicate au fost pentru încălcări ale HCL 432/2007 – una de o mie de lei și alte două de 1.400 de lei la nerespectarea O.G. 99/2000.
Pe tot parcursul perioadei ianuarie-iulie 2017, cei nouă polițiști locali din Serviciul Inspecție – Control și Disciplina în Construcții (cinci agenți cu atribuții pe control comercial și mediu, ceilalți patru având competențe specifice pe domeniul legat de disciplina în construcții) au derulat zece „Planuri de măsuri” în vederea depistării neregulilor în ceea ce privește aplicarea Legii 50/1991, HCL 116/2007, HCL 432/2007, HCL 201/2006 ori O.G. 99/2000, dar au desfășurat și patru „Planuri de acțiune”, din care trei efectuate pe timpul nopții (23 de firme verificate).

Acțiuni și cu Garda de Mediu

La toate aceste activități se adaugă și cele zece controale făcute cu reprezentanții Gărzii de Mediu (instituție cu care Poliția Locală Brașov colaborează datorită unui parteneriat semnat la sfârșitul anului trecut), controale bazate pe reclamații venite din partea brașovenilor sau pe autosesizările agenților. În plus, pot fi enumerate aici și verificările realizate de polițiștii locali de la SIC pe soldările de sezon (52 de agenți comerciali), pe vânzarea de mărțișoare (201 de comercianți controlați) ori pe întreaga perioadă a „Zilelor Brașovului” (34 de societăți comerciale inspectate). Printre cele mai mari acțiuni desfășurate de cei de la SIC a fost și verificările făcute agenților care își desfășoară activitatea într-unul dintre cele mai mari mall-uri din Brașov, unde au fost luate la puricat peste 128 de firme.

Ochii pe șantiere

„În această perioadă, polițiștii locali de la SIC sunt concentrați cu precădere pe verificarea șantierelor deschise în Brașov, ținând cont de faptul că este în plină derulare «sezonul construcțiilor», însă au sub lupă și celelalte activități care se desfășoară în municipiu, veghind astfel la respectarea normelor legale în vigoare.
Activitatea celor de la SIC se completează, evident, cu munca agenților din celelalte structuri. Asta, pentru a avea un tablou complet a structurii instituției Poliției Locale Brașov. Vorbim aici despre Serviciul de Ordine și Liniște Publică, Rutiera și Intervenția, structuri care în următoarea perioadă vor prezenta public comunității brașovene raportul de activitate pentru primele șapte luni ale acestui an”, a precizat Nicolae Aldea, director executiv al Poliției Locale Brașov.

Una dintre plângerile penale este pentru șantierul din Șchei, pe Calea Vacii, promovat cu numele de „American Dream”.

Citiți și:

BRAŞOV. Plângere penală în nume colectiv pentru „Visul american” 

BRAȘOV. „Opriți «Visul American» din Șchei!”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare