Timp liber

Recital in memoriam Sherban Lupu

Recital in memoriam Sherban Lupu

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov și Fundația Culturală „Șerban Lupu” vă invită astăzi, de la ora 19.00, la sediul muzeului din Piața Sfatului nr. 25, pentru a lua parte la Recitalul extraordinar „In Memoriam” – violonistului Sherban Lupu, prof. univ. Emeritus-UIUC-USA, Doctor honoris causa la universtățile din Cluj și Iași, Cetățean de Onoare al municipiului Brașov și al comunei Tărlungeni.
Recitalul va fi susținut de violonista Lelia Iancovici (Spania) și pianista Liliana Iacobescu (România).
Programul cuprinde lucrări ale compozitorilor: A. Corelli, W.A. Mozart și G. Enescu.
Vor lua cuvântul doamna  Steluța Pestrea Suciu, dr. Valer Rus, manager Muzeul „Casa Mureșenilor” și doamna Daniela Lupu, soția violonistului.
Intrarea este liberă.

Născut la Brașov

Violonistul și profesorul româno-american Șerban (Sherban) Lupu, născut la Brașov, în anul 1952, s-a stins pe 11 august 2023.
După o strălucită carieră pe scenele internaţionale, 25 de ani de carieră universitară în Statele Unite ale Americii, dar şi o muncă de cercetare şi redare în pagină tipărită a operelor necunoscute ale lui George Enescu, violonistul Sherban Lupu revenise, de mai mulți ani la București.
Este considerat unul dintre cei mai buni interpreți contemporani ai lucrărilor enesciene pentru vioară, preocuparea pentru promovarea creației marelui compozitor român fiind concretizată și prin implicarea în alte proiecte ce au în prim-plan muzica lui Enescu.
Violonistul român și-a început studiile la Conservatorul din Bucureşti, cu maestrul George Manoliu, continuându-le la Londra cu Yfrah Neaman, luând lecții cu maeștri violoniști Lordul Yehudi Menuhin, Henryk Szering şi Nathan Milstein, precum şi cu Norbert Brainin de la Amadeus String Quartet şi Sandor Vegh. Este laureat al mai multor concursuri precum: Viena International, Romanian National String Quartet, Jacques Thibaud la Paris, Carl Flesch la Londra, Royal Society of Arts şi Park Lane Group Contest.
Laureat al unor importante concursuri precum „Jacques Thibaud” de la Paris sau „Carl Flesch” de la Londra, are o prodigioasă carieră solistică, în decursul căreia a concertat pe scenele unor săli precum Carnegie Hall sau Wigmore Hall, a colaborat cu dirijori ca Mendi Rodan, Cristian Mandeal, Kirk Trevor sau Horia Andreescu și a abordat un repertoriu bogat ce cuprinde atât opusuri concertistice de referință, cât și lucrări camerale.
Din 1976 şi-a continuat cariera în SUA, unde s-a stabilit, devenind Profesor emerit la Universitatea din Illinois și Președintele Societății „George Enescu” din Statele Unite ale Americii.
În mod deosebit însă, s-a specializat în interpretarea muzicii românești și est-europene, având o preocupare aparte pentru promovarea lucrarilor lui Enescu.
În 2000, Sherban Lupu a primit distincţia pentru întreaga carieră din partea Fundaţiei Culturale Române pentru eforturile sale depuse pentru promovarea culturii şi a muzicii româneşti pe plan international, iar în mai 2002 i s-a acordat prestigiosul Premiu „Arnold Beckman” de către Comisia de Cercetare a Universităţii din Illinois, pentru înregistrarea operelor complete pentru vioară şi pian de Bela Bartók.
În noiembrie 2002, Sherban Lupu a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj, iar în ianuarie 2004, Preşedintele României i-a conferit titlul de Comandor al Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” pentru activităţile sale muzicale şi culturale desfăşurate pe plan internaţional.
În anul 2011 a devenit Profesor Emerit al Universității din Illinois și a revenit cu activitățile sale muzicale și pedagogice în Europa.
Plecat prea devreme dintre noi, a lăsat în urmă o moștenire impresionantă în lumea muzicii clasice și în promovarea patrimoniului muzical românesc pe plan internațional.
A fost înmormântat alături de părinții săi în cimitirul de la Purcăreni din județul Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button