Sport

O altfel de Cupă Mondială…

 

Etapa de Cupă Mondială la schi alpin de la Kitzbühel, ce se desfășoară în acest week-end, este considerată „vârful” sezonului în materie de adrenalină, însă sunt și alte locații din calendarul internațional care țin „aproape”, având și câteva atuuri inedite.
St. Moritz-ul, de exemplu, este stațiunea care a lansat trendul sporturilor de iarnă, acum 150 de ani, cu bob, curling și schi. În acea epocă se dorea atragerea aristocrației britanice în Elveția, în special pentru petrecerea sfârșitului de an. Acum, clientela s-a internaționalizat, însă tot elitele sunt atrase cu discipline mai puțin cunoscute, precum curse de cai pe zăpadă și polo pe gheață. 
Adelboden este considerată cea mai rustică stațiune din circuitul Cupei Mondiale. Acolo, schiorii își dau întâlnire la 10 metri sub pământ, în pasajul care traversează piața localității, unde are loc tragerea la sorți a numerelor de concurs. Pârtia Chünisbärgli traversează proprietăți private. „La primul meu slalom uriaș, în anul 2000, când urcam cu teleschiul, treceam prin diverse ferme, cu vacile alături, în miresme de bălegar”, și-a amintit, savuros, Cyprien Richard pentru L’Equipe.
Wengen are un traseu fascinant de coborâre – cel mai lung din calendarul competițional, unde schiorii prind pe unele porțiuni viteze excesive („radarul” l-a prins pe Johan Clarey cu 161,9 kilometri pe oră, un record al Cupei Mondiale). Stațiunea este considerată cea mai… feroviară, datorită unui tren cu cremalieră mediatizat pe întreg mapamondul.
Slalomul de la Schladming atrage circa 40.000 de spectatori anual, care fac o atmosferă extraordinară, cu steaguri, baloane și fumigene, toate „alb-roșii”, culorile Austriei. Apoi, „incendiul” este stins seara cu butoaie de bere.
Lake Louise este considerată stațiunea cea mai… friguroasă. În estul canadian valorile termometrelor arată, de regulă, la început de decembrie, minus 25 de grade Celsius. Iar când schiorul coboară la 100 de kilometri pe oră îi îngheață, pur și simplu, sângele în vene.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button