Sport

Laszlo Dioszegi – 2 declarații nuanțate, la Budapesta și în România, pe aceeași temă / Ce este cu „K-ul maghiar” din numele echipei pe care o conduce și legătura cu Gabor Aron

Laszlo Dioszegi – 2 declarații nuanțate, la Budapesta și în România, pe aceeași temă.

Laszlo Dioszegi, șeful grupării Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, a fost invitat, recent, la „Football Forum Hungary” 2024, eveniment care a avut loc la Budapesta.

Laszlo Dioszegi – 2 declarații nuanțate, la Budapesta și în România, pe aceeași temă

Cu acea ocazie, conducătorul clubului covăsnean a precizat pentru Nemzeti Sport și Goal.com: „În 2011, mi-a venit ideea să înființez o echipă de fotbal, după ce timp de cinci ani nu a existat deloc o echipă de fotbal pe teren mare în Sepsiszentgyörgy (Sfântu Gheorghe -n.r.), care are 50.000 de locuitori. Atunci a fost creat OSK cu K-ul maghiar, trebuie să subliniez acest lucru, deoarece în română sunetul k este scris cu litera c. Noi am insistat asupra literei K, exprimând astfel apartenența noastră națională”.

Conform surselor citate, Dioszegi a precizat că „de 7 ani le facem viața amară echipelor românești, prin faptul că există un club cu identitate maghiară în prima ligă. Cireașa de pe tort este că am câștigat de două ori Cupa României și Supercupa”. Persoana în cauză s-a plâns și de arbitrajele, potrivnice, de care a avut parte formația sa.

De asemenea, omul de afaceri din Sfântu Gheorghe a relatat că, spre deosebire de CFR Cluj, „care nu-și mai asumă identitatea maghiară”, la Sepsi sunt trei jucători din prima reprezentativă a Ungariei: Kecskes Akos, Varga Kevin și Varga Roland: „Ne-am dori să atragem mai mulți jucători din Ungaria, dar avem limitări în ceea ce privește salariile. Trebuie să ne descurcăm cu ce avem, dar avem un stadion frumos și alături de noi sunt maghiarii din Transilvania… Care este scopul meu pentru viitor? Ca peste 10 ani să se spună despre mine: acest secui încăpățânat a spus atât de mult până a reușit. Gabor Aron (ofițer de artilerie – erou al Revoluției Maghiare din 1948 – n.r.) a spus – «Va fi tun», eu spun, «va fi echipă»”.

Laszlo Dioszegi – 2 declarații nuanțate, la Budapesta și în România, pe aceeași temă

Contactat de jurnalistul Viorel Tudorache să explice pentru Fanatik, situația prezentată mai sus, Laszlo Dioszegi, diplomat, a întors-o…: „De șapte ani le facem viața amară echipelor din București (nu românești – n.r.). Vorbeam despre cum suntem arbitrați și așa mai departe. Am zis în glumă că fiecare echipă vrea să le facă viața amară echipelor din București. Vorbim de FCSB, Dinamo, Rapid. În niciun caz nu există la noi români, maghiari. În glumă zicem că ne place foarte mult când învingem cluburile din București. Dacă batem Botoșani sau Poli Iași nu e același lucru dacă batem FCSB sau Rapid. Asta am vrut să spun. Și nu cred că doar noi suntem în situația astaNoi suntem de naționalitate maghiară, de etnie maghiară, e normal. Un român dacă pleacă în Italia sau în Anglia rămâne român până moare. Nu contează unde trăiește. Și noi ne-am născut maghiari, secui, rămânem maghiari până murim”.

Șeful lui Sepsi a mai spus: Niciodată nu ne-am negat etnia maghiară și nici nu o să o negăm. Toți avem cetățenie dublă. Noi aparținem de comunitatea maghiară. Cel mai important este să respecți pe toată lumea. Aici este cheia succesului. Noi niciodată n-am spus că suntem alții, noi suntem maghiari. Cel puțin eu sunt un maghiar care respectă românii. Și cu asta, cred că am spus totul! Sportul trebuie să ne unească pe toți și nu să ne învrăjbească”.

În continuare, pentru sursa citată, el a relatat: „Noi, cei de la Sepsi, am demonstrat în cei șapte ani, prin simplu fapt că cel puțin 70 la sută dintre jucători sunt români. Niciodată n-a fost o vorbă rea între noi. Între oameni simpli, iar noi ne considerăm oameni simpli, niciodată nu au fost probleme. Românii și maghiarii sunt prieteni. Cel mai bun prieten al meu este român get-beget, venit la Sfântu Gheorghe din Buzău. Din păcate, și într-o parte și în cealaltă, sunt oameni care nu gândesc așa”.  

În altă ordine de idei, un fotbalist campion cu FCSB în acest sezon se va transfer la Sepsi Sf. Gheorghe. Este vorba de mijlocașul Ovidiu Popescu, căruia i-a expirat contractul cu „roș-albaștri”, iar Gigi Becali n-a mai dorit să-l prelungească.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
2 luni în urmă

Laci bacsi ti-e rusine ca esti secui? De ce te dai atunci maghiar? De ce ai dubla cetatenie? Intreb si eu asa de curios, treaba matale ce faci. Dar sa stii un lucru, secuiul e secui, maghiarul e maghiar. Faptul… Citeşte mai mult »

Ultima modificare a 2 luni în urmă de către Willy
Back to top button