99 de ani de la primul Campionat Național de hochei pe gheață, la Brașov / Dorința lui Ion Țiriac pentru centenar
99 de ani de la primul Campionat Național de hochei pe gheață, la Brașov.
În 22 și 23 ianuarie 1925, pe patinoarul unde acum se află Parcul Central se disputa prima ediție a Campionatului Naţional de hochei pe gheață. Au participat patru echipe: două din Brașov, Brașovia și Colțea, respectiv două din București, Tenis Club Român (TCR) A și B. Finala a fost câștigată de Brașovia, scor 4-0 în fața echipei secunde de la TCR, conform historia.ro.
99 de ani de la primul Campionat Național de hochei pe gheață, la Brașov
Potrivit sursei citate, Brașovia Brașov a introdus pe gheață următoarea formulă de echipă: Drahédy – portar, Csiky și Jancsika – fundași, Nagy, Gönczi și Sholtter – atacanți. Dintre cei ce s-au ocupat de înființarea și organizarea primei campioane îl amintim pe Nicolae Carabatescu, vicepreședintele Comisiei Centrale a Sporturilor de Iarnă, care adusese un puc și un regulament din Franța. Un alt nume implicat în formarea primei echipe a fost profesorul Dragoș Navrea.
Antrenorul emerit Dumitru Iordan își dorește o aniversare pe cinste anul viitor, la 100 de ani de la organizarea primului Campionat Național de hochei pe gheață la Brașov: „Brașovia nu mai are secție de hochei, dar Corona ar putea să se implice serios, mai ales să este și clubul Municipalității. Din câte știu, Ion Țiriac și staff-ul său depun toate eforturile pentru ca, «de centenar», patinoarul promis pentru copiii Brașovului, în special, să fie inaugurat”.
Amănunte despre patinoarul promis de Ion Țiriac Brașovului, citiți AICI.
FRHG, 100 de ani
Altfel, în această lună, pe data de 24 ianuarie, Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) sărbătorește un secol de existență.
Echipa de hochei pe gheață a României a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă, acolo unde s-a clasat în două rânduri (1976 și 1980) între primele 10 selecționate ale lumii. Și Ion Țiriac a fost în lotul „tricolor” la J.O. de la Innsbruck (1964). Apoi a lăsat hocheiul pentru tenis.
De altfel, în deceniile 1970 și 1980, reprezentativa României a câștigat meciuri istorice împotriva unor echipe de top (cum a fost victoria memorabilă cu 5-4 împotriva reprezentativei SUA în 1977 sau cea în fața Germaniei cu 6-4 în 1980).
Aceste performanțe au fost posibile grație unor jucători cu adevărat de clasă mondială, de la Doru Tureanu și Eduard Pană, singurii hocheiști români incluși în IIHF Hall of Fame, la Dezideriu Varga, Valerian Netedu, Ion Ioniță, Dumitru Axinte, Sandor Gal, George Justinian, Marian Costea, Elod Antal, Alexandru Hălăucă, Marian Pisaru sau Constantin Nistor. Și a unor antrenori valoroși precum Ștefan Ionescu, Mihai Flamaropol, Zoltan Czaka, Ion Tiron, așa cum a informat FRHG.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Foarte bine! Stiri din astea imi place sa citesc, stiri unde se promoveaza sportul.