Sănătate

[ViDEO] Recuperare prin kinetoterapie la Spitalul de Pneumoftiziologie BRAŞOV. Galerie foto

  • DSCN3605_222069.JPG
  • DSCN3630_222070.JPG
  • DSCN3617_222071.JPG
  • DSCN3636_222072.JPG
  • DSCN3648_222074.JPG
  • DSCN3661_222076.JPG
  • DSCN3603_222077.JPG
 

La spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Braşov, Pavilionul 1, a fost inaugurată, azi, sala de Kinetoterapie pentru recuperare pulmonară. La prima şedinţă a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. 

„Este o investiţie foarte importantă şi se adresează publicului larg. primul de acest gen în judeţul Braşov. Au mai existat astfel de investiţii, dar în mediul privat, dar este greu accesibil din cauza costurilor mari”, a declarat Adrian Veştea. (vezi video 1)

Reabilitarea pulmonară este o intervenţie destinată, în principal, pacienților cu boli respiratorii cronice internați în secțiile cu paturi în regim de spitalizare continuă și urmărește optimizarea tratamentului medical prescris de medicul pneumolog curant, a spus managerul spitalului, dr. Dan Moraru. El a adăugat că, la recomandarea specialiştilor, pot face recuperare pulmonară şi cei care nu sunt internaţi în spital. 

Acesta a precizat că investiţia, din fonduri proprii unităţii spitaliceşti, s-a ridicat la aproximativ 4.500 de euro. 

„Rolul central al activității în cadrul Programului de Reabilitare Pulmonară revine antrenamentului fizic la efort și alte exerciții fizice terapeutice (exercițiul aerobic, de creștere a forței musculare și a mobilității), reeducarea respirației și tehnici de drenaj bronșic, sub îndrumarea unui kinetoterapeut”, a declarat dr. Moraru. (vezi video 2)

Activitatea de kinetoterapie din cadrul programului de reabilitare se realizează individual, în Sala de Kinetoterapie (sala de exerciții fizice) unde kinetoterapeutul stabilește programul de reabilitare pulmonară individualizat pentru fiecare pacient, în strânsă colaborare cu medicul curant pneumolog, dietetician și asistentul social.

Acest tip de recuperare se adresează tuturor vârstelor. Azi a făcut primele şedinţe de recuperare şi o copilă de 9 ani care a fost tratată de primoinfecţie TB de dr. Monica Lascu, pacientă care acum este în afara acestei infecţii şi care se află încă sub tratament. Pentru o recuperare cât mai rapidă şi mai bună, i s-au recomandat şi câteva şedinte de kinetoterapie, mai ales că fetiţa a avut des penumonii, răceli diverse, necesitând exerciţii de respiraţie profundă, pentru a-şi reveni la normal, potrivit kinetoteraputului Nicoleta Rionesei. 

Programul de Reabilitare Pulmonară, individualizat, implică:

  • evaluarea pacientului: evaluarea statusului funcțional al pacientului respirator, instruirea pentru prevenirea şi tratamentul precoce al exacerbărilor respiratorii;
  • antrenamentul fizic: măsurarea capacităţii fizice prin testul de mers pe jos timp de 6 minute (6MWT – six minute walk test), exerciții de creștere a forței musculare și a mobilității, reeducarea respirației (tehnici de respiraţie pe gură – trans-bucală, expiraţie activă, respiraţie diafragmatică), tehnici de drenaj bronșic, poziţii specifice de adaptare a organismului şi coordonarea respiraţiei în ritmul de activităţi;
  • educaţia pentru sănătate şi sprijinul psihosocial: renunțarea la fumat (dacă este cazul), complianța la tratament al pacienților, diminuarea emoţiilor negative şi adaptarea stilului de viață în funcție de boală;
  • intervenţia nutriţională: evaluează și face recomandările cu privire la necesarul caloric și proteic al pacienților.

Principalii beneficiari ai Programului de Reabilitare Pulmonară sunt pacienții cu următoarele afecțiuni:

®    bronhopneumopatie cronică obstructivă;

®    astm bronșic;

®    emfizem pulmonar, bronșită cronică;

®    fibroza pulmonară de diferite etiologii;

®    afecțiunile supurative cronice (bronșiectazii, post abces pulmonar);

®    sechele respiratorii post-chirurgie toracică, post-iradiere, postchimioterapie;

®    disfuncții ventilatorii în contextul unor boli osteoarticulare sau neuromusculare;

®    sechele pleuropulmonare după tuberculoză, sindroame pleurale sau după alte afecțiuni acute;

®    neoplasm bronhopulmonar, ș.a..

Reabilitarea pulmonară, ca parte componentă a tratamentului complex recuperator care trebuie aplicat pacienților cu afecțiuni respiratorii cronice, determină următoarele rezultate:

*  îmbunătățește semnificativ toleranța la efort și capacitatea de a efectua activităţile de zi cu zi;

* reduce simptomatologia, numărul și gravitatea exacerbărilor,determinând creșterea calității vieții pacienților cu afecțiuni respiratorii cronice;

*  scade semnificativ numărul internărilor în regim de spitalizare continuă și al cheltuielilor cu spitalizarea și, implicit, adresabilitatea la medicul de familie sau specialist și consumul medicației de urgență.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button