Sănătate

[ViDEO] BRAȘOV. 100 de bebeluși primesc „Primul zâmbet”

  • IMG_5544_260097.JPG
  • IMG_0659_260095.JPG
  • IMG_0658_260094.JPG
  • IMG_5533_260096.JPG
 


Campania „Primul Zâmbet”, derulată de Organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu o companie de retail a ajuns astăzi la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie (Maternitatea) „Dr. I. A. Sbârcea” Brașov, pentru a ajuta 100 de proaspete mame. Acestea vor primi câte o cutie completă cu lucruri necesare pentru primele săptămâni de viață ale bebelușului. Cutiile conțin produse care se găsesc exclusiv în magazinele companiei: haine unisex din bumbac ecologic pentru copii, produse de igienă și de îngrijire, concepute special pentru pielea sensibilă a celor mici (șampon delicat, ulei de îngrijire și șervețele umede), scutece, broșuri cu informații utile din partea Salvați Copiii și alte lucruri necesare bebelușilor. 

Campania „Primul Zâmbet” a fost lansată la Maternitatea Brașov, în prezența Gabrielei Alexandrescu, președinte executiv al Asociației Salvați Copiii România, a Katharinei Scheidereiter, CSR manager al companiei finanţatoare, a președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, a primarului George Scripcaru, a managerului Maternității Brașov, dr. Valeria Badea, și a întregii echipe de conducere.

Mortalitatea infantilă din România este cea mai ridicată din Europa

Campania va ajuta, la nivel național, 3.000 de mame, din 30 de maternități din România. Proiectul cutiilor „Primul Zâmbet” are la bază conceptul „cutiei finlandeze” (The Finnish Box), oferită de guvernul Finlandei tuturor mamelor însărcinate în ultimul trimestru și care conține diverse lucruri necesare primelor zile din viața nou-născutului. Mai mult, „Cutia finlandeză” este și o politică publică de sănătate care a înregistrat rezultate extraordinare în scăderea ratei mortalității infantile în această țară. În prezent, Finlanda are cea mai mică rată a mortalității din Europa: 1,7 decese la 1000 de născuți vii, în timp ce, la nivelul României, mortalitatea infantilă este cea mai ridicată din Europa, cu o valoare de 7 la mie, dublu față de media Uniunii Europene care a ajuns la 3,6 la mie, conform datelor Institutului Național de Statistică. „Credem că este important să facem ceva pentru a da un semn că România este într-o situaţie dificilă, în ceea ce priveşte numărul de copii, care a scăzut foarte mult, în ultimii ani. De la 7 milioane, vorbim de 4 milioane de copii acum, iar numărul de naşteri, de nou-născuţi din anii 90, era de 315 mii – acuma sunt 170 de mii pe an. (…) România nu cred că îşi mai permite să piardă vreun copil, dimpotrivă”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, preşedinte Organizaţia Salvaţi Copiii.
„Ne bucurăm că acest proiect, menit să aducă bucurie, speranță și încredere proaspetelor mame din România, ajunge și la Brașov. Momentul în care o femeie devine mamă este unul emoționant și, totodată, copleșitor. De aceea, compania noastră și Organizația Salvați Copiii le ajută pe mame, în primele zile de viață ale copiilor, cu lucrurile de strictă necesitate”, a declarat Katharina Scheidereiter (video 1), CSR manager al companiei. Într-un „Baby Box” se regăsesc obiecte în valoare de 120 de lei, dar și o broșură cu informaţii şi sfaturi pentru mame ca să-şi îngrijească bebeluşii cât mai bine. „Dincolo de darurile materiale, foarte importantă este această broşură, care conţine informaţii esenţiale, pe care noi, în graba de zi cu zi, nu apucăm să le spunem mamelor”, a punctat dr. Valeria Badea. 

Aparatură de 165.000 de euro, din donaţii

Această campanie este gândită a fi începutul unei bune practici în România, care să ajute mamele în noul lor rol și să le ofere informații utile legate de importanța controalelor medicale și a îngrijirii corecte a celor mici. Acest nou model de informare se adaugă eforturilor anterioare ale Organizației Salvați Copiii în reducerea mortalității infantile prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii în comunități defavorizate și prin dotarea maternităților cu echipamente medicale performante. În șapte ani de implementare a programului, Salvați Copiii România a ajuns în 88 de maternități dotate cu 515 echipamente medicale, pentru salvarea a 42.000 de prematuri. Numai în anul 2018, Salvați Copiii a donat Maternităţii Brașov aparatură necesară îngrijirii nou-născuților prematuri, ce a constat într-un laser fotocoagulare și un oftalmoscop. Aparatura medicală donată județului Brașov, de la începutul campaniei, este în valoare totală de 165.000 euro. „Este al șaselea an în care revenim la Brașov. În anii trecuţi, am donat 21 de echipamente în valoare de 165.000 de euro Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Dr. Ioan Aurel Sbârcea Brașov, iar acum dorim să oferim proaspetelor mame un semn de apreciere, suport și respect. Fiecare copil are dreptul universal la viață și iubire. Este greu să ne imaginăm cum reușește o mamă vulnerabilă din punct de vedere economic să transmită copilului sentimente pozitive, siguranță, cum reușește să aibă grijă de un nou-născut, atunci când îi lipsesc cele necesare unei îngrijiri de calitate. De aceea este atât de importantă această campanie, pentru că se adresează deopotrivă nou-născutului și mamei”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

CJ și Primăria, cu proiecte complementare

Consiliul Judeţean, care a reabilitat din temelii, cu bani de la Banca Mondială, şi dotat vechiul corp al Maternităţii, va trece la renovarea celuilalt, care cronologic este nou, dar a devenit acum „vechi”. „Dacă anul trecut am fost în şantier şi am reabilitat corpul vechi, de această dată am accesat o finanţare de 26 de milioane de lei, din care opt milioane este cofinanţarea Consiliului Judeţean, sumă cu care să se realizeze reabilitarea energetică şi reabilitarea clădirii în ansamblu. Sperăm să decurgă cât mai repede, astfel încât Maternitatea Braşov să dispună de cele mai bune condiţii medicale din ţară”, a spus preşedintele CJ, Adrian Veştea (video 2).
Şi Primăria Brașov va veni în ajutorarea mamelor, începând din ianuarie anul viitor, printr-un program finanțat de Primărie. „Dorim să finanțăm un program pentru toți copiii care au părinți din Brașov. În primele 3 luni, îi vom ajuta pe tinerii părinți, cetăţeni ai municipiului Braşov, cu tot ce este necesar pentru un copil”, a precizat primarul George Scripcaru, care a venit și cu ideea de a soijini familiile care nu pot avea copii. Detalii aici: BRAŞOV. Primarul George Scripcaru propune cofinanţarea procedurilor de fertilizare „in vitro”

Citiți și:

 

BRAŞOV. Maternitatea intră în proces de modernizare la standarde europene


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare