Sănătate

VESTE BUNĂ. BRAȘOVUL pe lista pentru terapia fără interferon

 

Casa Națională de  Asigurări de Sănătate (CNAS) a actualizat lista unităţilor sanitare în care se distribuie voucherele pentru investigaţiile necesare la dosarul de aprobare al tratamentului fără interferon. Și astfel, după ce pacienții brașoveni cu hepatită C fuseseră puși pe drumuri la sute de kilometri distanță și, implicit, la cheltuieli, acum ei pot accede la tratament chiar la clinici din Brașov.

În acest fel, CNAS repară o nedreptate făcută bolnavilor și Brașovului, care îndeplinea de la început criteriile – este centru medical universitar și are medici de specialitate – de includere în rețeaua care asigură terapia de ultimă generație fără interferon (interferon free) celor suferinzi de hepatită C în stadii avansate. Lista actualizată a fost postată pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate a Județului (CASJ) Brașov, cuprinzând patru unități medicale: Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul CFR și Spitalul Medlife. 

Ancuța Daisa, purtătorul de cuvânt al CASJ Brașov, ne-a explicat ce pași trebuie să facă pacienţii brașoveni pentru a avea acces la tratamentul fără interferon. Cu un bilet de trimitere de la medicul de familie şi cardul de sănătate, pacientul se va prezenta pentru consultaţie şi evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate. Dacă în urma evaluării, medicul decide că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, pacientul va primi un voucher pentru investigaţii. Atenţie! Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigaţii necesare (trei analize specifice) doar în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon. În cazul Brașovului este vorba despre Bioclinica. Pacientul va înmâna rezultatul primit de la laborator medicului curant, care stabileşte în urma investigaţiilor dacă pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate şi întocmeşte dosarul pentru aprobarea tratamentului. Medicul curant depune dosarul la casa de asigurări cu care se află în relaţie contractuală. Reprezentanţii casei de asigurări unde a fost depus dosarul îl vor transmite, mai departe, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Dosarul este analizat de comisia de specialitate din cadrul CNAS, care ia o decizie privind eligibilitatea – în funcție de criteriile elaborate de comisia de experți a Ministerului Sănătății – şi o transmite casei de asigurări unde a fost depus dosarul. Casa de asigurări respectivă va transmite pacientului decizia comisiei CNAS, în formă scrisă. Dacă dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera o prescripţie medicală pentru tratament.

„Nu există o evidență a potențialilor beneficiari  și nici nu știm câte vouchere au fost repartizate la Brașov, fiindcă acestea ajung direct de la firma care a câștigat licitația la medicii din unitățile sanitare desemnate. Știm că deja au ajuns vocuhere și sunt dosare în lucru”, a explicat Ancuța Daisa. 

În urma investigaţiilor făcute până acum s-a constatat însă că doar 60% dintre pacienţi îndeplinesc criteriile necesare pentru a avea acces la acest tratament inovator. De noul tratament vor beneficia de pacienții cu hepatită cronică virală C și ciroză hepatică C, cu stadiul de fibroză F4.

Citiți și:

Din 1 decembrie, bolnavii de hepatită vor avea acces la tratamentul fără interferon

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button