Sănătate

Update BRAŞOV. Rinichiul tatălui transplantat fiicei funcționează normal

  • profesorielvetia.jpg
  • echipa.jpg
  • operatie_226620.jpg
  • operatie1_226621.jpg
  • operatie3_226622.jpg
 

Așa cum v-am informat deja, Spitalul Sf. Constantin Brașov – Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha” a sărbătorit Ziua Națională a României cu o premieră: primul transplant renal efectuat într-o unitate medicală privată din România.

Sub coordonarea dr. Bogdan Moldovan, șeful secției de chirurgie și al doilea chirurg român cu diplomă de certificare europeană ESOT pentru transplantul multiorgan, o echipă complexă ce a reunit peste 20 de medici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști, au efectuat cu succes transplantul de la donor viu înrudit, în cazul unui cuplu tată-fiică din Miercurea-Ciuc. Intervenția chirurgicală a durat 10 ore, partea de prelevare a rinichiului de la donor s-a încheiat la ora 14.00, iar intervenția pacientei primitoare, puțin după ora 18.00. Costurile acestui prim transplant sunt suportate de către Fundația Clinica Sf. Constantin.
„Mă simt bine după operație, sunt fericit că fata mea nu trebuie să mai facă dializă și vreau să mulțumesc domnului dr. Moldovan și echipei lui, că au realizat un vis pentru noi, ne-au dat o nouă șansă. Acum avem speranțe” – acestea au fost primele cuvinte ale tatălui după intervenția chirurgicală. Pacienta, în vârstă de 21 de ani, care a primit grefa de la tatăl ei, este stabilă și se află sub supraveghere în secția de terapie intensivă posttransplant a Spitalului Sf. Constantin. Rinichiul transplantat funcționează în parametri normali: „Ambii pacienți sunt foarte bine în această dimineață (nota red.- vineri dimineață), ceea ce este cel mai important, rezultatul este extraordinar. Domnișoara noastră a urinat de ieri până astăzi aproape 8 litri, aseară urina 1,5 litri pe oră, cât ar urina un om normal în 24 de ore; nivelul creatininei de astăzi este la 1,4, valoarea normală fiind până la 1, deci suntem foarte mulțumiți”, a spus dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul centrului de transplant de la Spitalul Sf. Constantin. Intervenția de transplant reprezenta singura șansă a tinerei paciente la o viață normală, ea fiind sub hemodializă pentru insuficiență renală cronică, din cauza unei maladii de reflux vezico-ureteral. Pacienta mai avea un singur rinichi, nefuncțional, care a fost de asemenea extirpat în cadrul intervenției.
Dr. Mihaela Verzan, medic primar nefrolog, a adăugat: „Pacienta primește tratament imunosupresor pentru ca organismul ei să nu respingă rinichiul transplantat. Imunosupresoarele se ajustează în funcție de diverși parametri, iar după externare ea va continua să primească tratament imunosupresor toată viața. Își va putea relua viața normală. În momentul de față pacienta se simte bine, zâmbește, se bucură pentru reușita operației”.
Prof. Dr. Eduardo Schiffer, șeful secției ATI și responsabil pentru anestezia transplantului multiorgan la Spitalul Universitar Geneva a declarat în cadrul conferinței de presă, care, pentru că intervenția a durat mai mult decât se preconizase, a fost reprogramată pentru vineri: „Nu am avut parte de provocări deosebite, întrucât echipele care au realizat ieri acest transplant au toate competențele necesare, au fost instruiți atât in România, cât și la Geneva. Aș putea spune mai degrabă că a fost o provocare faptul că am participat pentru prima oară la un transplant în România. Intervenția a durat mai mult decât s-a preconizat inițial, pentru că ne-am confuntat cu o anatomie neașteptată a donorului, iar dorința noastră a fost să obținem cel mai ridicat standard de calitate în toate etapele intervenției”.
Rinichiul a fost prelevat laparoscopic de la tatăl fetei, în vârstă de 42 de ani, de echipa chirurgicală formată din dr. Christophe Iselin, șeful secției de urologie și responsabil prelevare renală în cadrul Spitalului Universitar Geneva, dr. Marius Nedelcu, medic chirurg la Spitalul Sf. Constantin, dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog la Spitalul Sf. Constantin. Metoda-minim-invazivă selectată pentru prelevarea organului are rolul de a asigura o recuperare rapidă și traumatisme minime, astfel încât donorul să fie cât mai puțin afectat.
Prof. dr. Christophe Iselin, șeful secției de urologie și responsabil prelevare renală în cadrul Spitalului Universitar Geneva a explicat, la rândul său: „Operația de prelevare a organului a decurs foarte bine, scopul nostru a fost să o efectuăm minim-invaziv, pentru că donorul trebuie să sufere cât mai puțin. Donorul este o persoană sănătoasă, iar dacă intervenția este efectuată clasic el poate rămâne cu cicatrici și leziuni în urma operației, lucru pe care îl putem evita folosind metode minim-invazive, chiar dacă durează mai mult. Acesta a fost primul motiv pentru care intervenția a depășit durata preconizată. Al doilea motiv a fost faptul că ne-am confruntat cu câteva aderențe ale țesutului din jurul rinichiului și am vrut să ne asigurăm că prelevăm organul la un standard cât mai ridicat de calitate, fără a-l afecta deloc. Timpul intervenției nu este deloc important, importantă este calitatea acesteia. Azi-dimineață (nota red. – vineri) am avut și dovada că toată această muncă de echipă la care am participat împreună cu dr. Moldovan și colectivul de aici a funcționat perfect și totul este bine. Donorul va avea de acum înainte o viață normală; înainte de prelevare efectuăm foarte multe investigații pentru a ne asigura că este sănătos, că rinichiul celălalt funcționează bine, că donorul poate suporta intervenția și poate trăi tot restul vieții doar cu rinichiul rămas”.
Echipa care a asigurat transplantul rinichiului prelevat a fost compusă din dr. Bogdan Moldovan, șef secție chirurgie la Spitalul Sf. Constantin, dr. Christian Toso, medic adjunct al Departamentului de transplant de la Spitalul Universitar Geneva, dr. Lucian Toma, medic primar chirurgie vasculară Spitalul Clinic Județean (SCJ) Tg. Mureș, dr. Dumitru Pocreață, medic primar chirurg. Anestezia pacientei a fost asigurată de dr. Lucian Băilă, medic primar ATI, șef secție ATI SCJ Tg. Mureș și prof. dr. Eduardo Schiffer, șeful secției ATI și responsabil pentru anestezia transplantului multiorgan la Spitalul Universitar Geneva.

Un proiect în parteneriat româno-elvețian

Încă de la inaugurarea oficială a Spitalului Sf. Constantin din 2011, întreaga echipă de transplant a Spitalului Universitar din Geneva și-a exprimat deschis disponibilitatea de a susține acest proiect, colaborând pe toate planurile cu medicii brașoveni în decursul celor 5 ani, colaborarea fiind concretizată prin comunicare permanentă și sprijin reciproc, prin sesiuni de instruire și perfecționare desfășurate la Brașov și Geneva: „Am venit aici în România în primul rând pentru dr. Bogdan Moldovan, care s-a perfecționat la noi în Geneva în domeniul transplantului renal și hepatic și ne-a invitat să demarăm împreună un program de transplant, program pentru care medicii români s-au instruit în Elveția, în cadrul parteneriatului nostru”, a precizat prof. dr. Eduardo Schiffer, șeful secției ATI la Spitalul Universitar Geneva.

Spitalul se extinde în 2017

Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, inaugurat oficial în luna mai 2016 în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov, deține Acreditarea Agenției Naționale de Transplant nr. 5/26.04.2016 pentru efectuarea transplantului renal, precum și Acreditarea pentru activitatea de prelevare de organe, țesuturi și celule, obținută prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1121/30.09.2014. Însă pregătirile pentru activitatea de transplant au fost inițiate cu maximă seriozitate încă din primul an de activitate al spitalului brașovean. În cursul lunii decembrie este așteptat pentru evaluare un nou cuplu care ar putea fi transplantat la începutul anului viitor.
Spitalul Sf. Constantin, distins de Organizația Mondială a Sănătății cu premiul Hand Hygiene Excellence Award 2013, este un spital privat cu profil multidisciplinar, având în total 92 de paturi în 12 secții cu saloane pentru spitalizare continuă și de zi, o secție ATI cu 13 paturi, un ambulatoriu de specialitate și un laborator de analize. În cei 5 ani de activitate, cu peste 6.500 de intervenții chirurgicale, mai mult de 30.000 de pacienți internați și 140.000 de servicii de ambulatoriu efectuate, Spitalul Sf. Constantin a adus în România o nouă viziune asupra actului medical, atât ca mod de abordare a pacienților, cât și din punctul de vedere al metodelor de tratament si investigație. Spitalul urmează să se extindă pe un nou amplasament în cursul anului 2017, extindere ce va aduce cu sine o diversificare a gamei de servicii oferite, investiția anunțată ridicându-se la 18-19 milioane de euro.

Foto 2: echipa de transplant de la Spitalul Universitar Geneva (de la stânga la dreapta): prof. dr. Eduardo Schiffer, șeful secției ATI și responsabil pentru anestezia transplantului multiorgan la Spitalul Universitar Geneva; prof. dr. Christian Toso, medic adjunct al Departamentului de transplant de la Spitalul Universitar Geneva; prof. dr. Christophe Iselin, șeful secției de urologie și responsabil prelevare renala în cadrul Spitalului Universitar Geneva

Foto 3 (de la stânga la dreapta): dr. Mihaela Verzan, medic primar nefrolog, dr. Bogdan Moldovan, șef secție chirurgie la Spitalul Sf. Constantin, dr. Lucian Băilă, medic primar ATI, șef secție ATI SCJ Tg. Mureș

Citiți și:

BRAȘOV. Primul transplant renal efectuat la Spitalul Sf. Constantin s-a încheiat cu succes!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare