Sănătate

Un singur serviciu medical decontat pe zi asiguraților. Precizările CNAS în controversă

Un singur serviciu medical decontat pe zi asiguraților. Proiectul Contractului-cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, vine cu schimbări importante pentru asigurați. Una dintre acestea este interdicția pentru pacienți de a beneficia mai mult de un serviciu medical pe zi. Astfel, Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/ terapeutică/ tratamente/ terapii pentru un CNP/zi. Prevederea a stârnit revoltă.

În proiectul privind acordarea asistenţei medicale, de la 1 aprilie 2023, scrie că în ambulatoriul de specialitate va fi decontat pe zi un singur serviciu medical sau procedură de diagnostic ori tratament sau terapie pentru un CNP. Măsura va prelungi perioada de diagnosticare și de vindecare a bolnavilor, spun medicii. În cazul pacienților care vin din localități îndepărtate de unitatea sanitară, costurile cu transportul vor fi semnificative.

Opiniile de mai jos au fost consemnate de reporterii TVR:

„Se încalcă foarte grav regulile de practică medicală, drepturile pacientului. Medicul de o anumită specialitate este nevoit să trimită pacientul şi la alte investigaţii. Se trezeşte că trebuie să stea un număr de zile în localitatea respectivă. Mulţi vin din alte localităţi”.

Vasile Barbu, preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor

„Una este dacă vrei să rezolvi un abuz şi cu totul altceva dacă vrei să faci economie. Nu pot decât să emit o critică foarte virulentă la adresa legiuitorului”.

Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate

Ce prevede proiectul

Un singur serviciu medical decontat pe zi asiguraților. Proiectul prevede că vor fi decontate mai multe servicii, inclusiv de laborator şi de imagistică. Apar însă noi restricţii. Casa propune că atunci când un asigurat are nevoie de investigații CT simultane cu substanță de contrast pentru mai multe părţi ale corpului, să fie decontată substanța doar pentru un segment. Pentru celelalte, pacientul ar trebui să achite diferenţa.
Medicul nu poate intui la care segment să fie cu substanţă de contrast şi la care nu. Ar trebui la casa de asigurări să nu mai gândească contabiliceşte şi să discute cu medicii”, spune Vasile Barbu, preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.

Mi se pare o propunere venită din birou, făcută de cineva care nu are nicio tangenţă cu realitatea”, afirmă și Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate.

Medicii sunt revoltaţi că, deşi au lucrat la norme un an şi jumătate cu cei de la Casă, a apărut un proiect care ar îngrădi accesul pacienţilor la servicii.

Dr. Valeria Herdea, vicepreşedinte, Colegiul Medicilor din România: „Categoric, asta se va şi întâmpla, atâta timp cât nu va exista o finanţare corespunzătoare, cât timp noi suprabirocratizăm şi plimbăm pacientul într-un sistem încâlcit, greoi, antic”.

Dr. Daciana Toma, vicepreşedinte, Societatea Naţională de Medicină Familiei: „Unii care nu ştiu cum se desfăşoară lucrurile în practică vin şi dau directive. Nu se merge către interesul pacientului.”

Ministerul Sănătății a transmis că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților. Şi că va susţine ferm această poziție în discuțiile cu reprezentanții CNAS.

„Proiectul nu limitează accesul asiguraților la servicii medicale”

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au venit cu precizări. „Având în vedere afirmațiile apărute în spațiul public, conform cărora în proiectul noului Contract-cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-ar intenționa reducerea numărului de servicii medicale decontate de CNAS, precizăm că propunerea de reglementare a decontării unui singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi se referă la faptul că pentru un pacient se poate raporta în vederea decontării un singur serviciu de același tip, pe zi, pe persoană, dintre serviciile prevăzute în prezent la pct. 1.7 Anexa 7 la Ordinul MS/CNAS nr. 1068/627/2021”.

Casa a precizat că medicul de specialitate nu poate raporta acelaşi tip de serviciu medical de două ori, în aceeaşi zi, pentru acelaşi CNP. De exemplu, un cardiolog nu poate raporta două EKG-uri pentru același pacient în aceeași dată, dar poate oferi alte servicii. Iar asiguratul se poate prezenta în aceeași zi și la alt specialist.
„În proiectul noului act normativ, precizarea este introdusă la paragraful unde se regăsesc reglementările specifice acestor tipuri de servicii:
În anexa nr. 8, articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) Casele de asigurări de sănătate decontează medicilor de specialitate din specialităţile clinice, planificare familială şi îngrijiri paliative în ambulatoriu contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte prevăzute în anexa nr. 7 la ordin, dacă aceste servicii sunt efectuate în cabinetele medicale în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi interpretate de medicii respectivi, luând în calcul numărul de puncte aferent fiecărui serviciu medical şi valoarea stabilită pentru un punct. Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/ terapii pentru un CNP/zi.”

Exemplele date de Casa de Asigurări

Astfel, pentru un pacient care se prezintă la o consultație în ambulatoriul de specialitate la medicul cardiolog, acesta efectuează consultația și, dacă apreciază necesar, îi poate efectua unul sau mai multe servicii. De exemplu, efectuează un EKG și/sau măsoară indicele de presiune gleznă/braț. Consultația și serviciile efectuate se raportează de medic în vederea decontării.

Pacientul respectiv se poate prezenta în aceeași zi și la o altă specialitate medicală din ambulatoriu, de exemplu la dermatologie. Medicul dermatolog îi acordă consultația și, dacă apreciază necesar îi efectuează și servicii, cum ar fi, de pildă, testul cutanat cu agenți fizici și/sau examinarea cu lampă Wood. Medicul dermatolog raportează în vederea decontării consultația și serviciile efectuate.

Sintagma buclucașă va fi înlocuită

Un singur serviciu medical decontat pe zi asiguraților. „Prin urmare, din exemplul de mai sus, este evident că nu există o îngrădire, o limitare a decontării serviciilor medicale efectuate de medicul din ambulatoriul de specialitate, cu privire la tipul serviciilor medicale necesare pacientului. Reglementarea se referă la faptul că medicul de specialitate nu poate raporta în aceeaşi zi, acelaşi tip de serviciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient.
În exemplele date anterior de noi, medicul cardiolog nu poate raporta două EKG-uri pentru același pacient în aceeași zi, respectiv medicul dermatolog nu poate raporta două examinări cu lampa Wood pentru același pacient în aceeași zi.
Pentru o interpretare corectă, sintagma va fi înlocuită cu sintagma un singur serviciu de același tip pentru același pacient în aceeași zi, adică exact ceea ce se întâmpă și acum. Nicidecum Casa Națională nu și-a propus să îngrădească accesul asiguraților la ambulatoriul clinic de specialitate”
, afirmă Adela Cojan, preşedinta CNAS.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
5 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Raoke
1 an în urmă

Credeati ca sporul de lucovid nu costa? Da, da, ala care inca se mai da si acum, cel de 85%. Ca dozele au fost moka? Ca botnitele care nu erau conforme au picat din cer? Targile cu coviltir de 17.000… Citeşte mai mult »

Mama lui Barbu Gh
1 an în urmă

Eh! Nu ma intereseaza subectul. Eu pe Gigel al meu il duc la veterinar si acolo nu sunt probleme. Si Raoke tot la veterinar se cauta. Ambii puradei sunt multumiti. Si eu si sorumea suntem multumite. Cititorii vad ca nu… Citeşte mai mult »

Raoke
Răspunde la  Mama lui Barbu Gh
1 an în urmă

vilgheio, devianta mica, ia explica-ne tu ce bune erau dozele, ce sanatoase erau botnitele si cum stopau raspandirea carcalacului acele nazi-pass. Speram c-o sa primesti si tu cat mai curnd acel SMS de la Sarsaila. Sa mai se urifice atmosfera.… Citeşte mai mult »

Mama lui Raoke
1 an în urmă

Hait! Mai Raoke, mai golanule, aici erai? Latri la comentarii in loc sa duci gunoiul? De ce mi-ai umblat prin lenjeria intima? Iar ai intalnire? Lasa-mi chilotii, ciorapii si pantofii cu toc in pace.
Nesimtitule! Mars acasa!

mama lu ma-ta
Răspunde la  Mama lui Raoke
1 an în urmă

viligheio, cand iti spunea lumea ca esti o devianta credeai ca te lauda? Asa cum credeai si ca dozele te fac bine? Tu esti dovada vie ca dozele tampesc inainte de a te curata. Deci mars la injectat, sa scape… Citeşte mai mult »

Back to top button