Sănătate

Români diagnosticați cu malarie severă, după întoarcerea din vacanțe exotice

Patru români au fost diagnosticați cu malarie severă după ce au călătorit recent în Zanzibar. Unul dintre ei se află în stare gravă, internat la terapie intensivă, a anunțat  managerul Spitalului Victor Babeș, Simin Florescu.

„A unuia dintre ei, în mod clar, este în terapie intensivă o formă extrem de gravă. Al doilea, să vedem, are cam 48 de la internare, ceilalți doi au reușit să fie externați în bună stare, dar ne îngrijorează frecvența cu care au apărut aceste cazuri și toți în aceeași destinație și fiecare dintre ei spunând că nu au avut habar de profilaxie, ceea ce este foarte grav,” a precizat managerul Spitalului Victor Babeș.


„Ne-a îngrijorat puțin frecvența acestor cazuri foarte grave, cazuri de malarie severă, toți pacienți români, turiști români care au călătorit în Zanzibar în ultima lună. Noi suntem obișnuiți să vedem cazuri de malarie de import din toată Africa, dar din Zanzibar au fost destul de puține cazuri, pentru că în ultimii ani transmiterea a fost mai redusă acolo, dar profilaxia a fost recomandată întotdeauna. Și în afara faptului că sunt patru pacienți cu forme grave de boală, ei, din păcate, au primit informații contradictorii de la agențiile de turism cu care au călătorit acolo, respectivele agenții spunându-le că nu au nevoie de profilaxie, lucru care este incorect o dată și, în al doilea rând, la întoarcerea în țară, în momentul în care a debutat simptomatologia de boală, prezentarea lor la medic a fost destul de tardivă, fapt care a agravat evoluția bolii la acești pacienți,” a declarat Simin Florescu, citat de digi24.ro.

„Recomand ca tuturor celor care pleacă să ceară sfatul unui medic infecționist sau unui medic epidemiolog. Pentru că altfel ajungem în aceste situații în care oamenii nu sunt informați corect și ajung înapoi bolnavi și, în plus, în România, nefiind totuși un loc unde se întâlnesc foarte multe cazuri de import, poate că și diagnosticul este pus tardiv, ori omul se duce târziu la doctor, crezând că are doar o răceală sau ceva, iar în cazul malariei este esențială prezentarea în primele zile de la debut.

După ce malaria începe cu febră sau frison, pacientul respectiv ar trebui să se adreseze imediat către medici, către un spital de infecțioase, cu experiență în diagnosticarea acestui caz sau la oricare alt medic, dar menționând clar faptul că au fost în sejur în zona respectivă și că s-au întors de curând. Este foarte important pentru a se emite suspiciunea de boală de import cât mai repede, ca să putem să o clarificăm cât mai repede,” a adăugat specialistul.

11 cazuri de malarie din noiembrie până în prezent

În total, au fost înregistrate 11 cazuri de malarie, în ultimele 3 luni, la persoane care au călătorit în Africa, potrivit Ministerului Sănătății. Au fost câte patru cazuri în noiembrie și decembrie și 3 luna aceasta.
Cele mai recente patru cazuri au fost la români întorși din Zanzibar. Până în prezent nu s-au înregistrat decese, din fericire.

Malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari

Semnele şi simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree, precum şi alte manifestări. Specialiştii afirmă că diagnosticul malariei se realizează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unităţi medicale specializate.

Întârzierea în prezentarea la medic în cazurile de malarie poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar şi la deces.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare