Sănătate

Premieră: Viaţa unui fetiţe a fost salvată de un defibrilator cardiac!

  • operatie 1_203557.jpg
 

În fiecare an, în Europa se înregistrează aproximativ 550.000 de decese cauzate de moarte subită cardiacă (MSC). Majoritatea dintre acestea ar fi putut fi prevenite prin implantarea la timp a unui defibrilator cardiac, spun specialiştii. Recent, o echipă de medici din Bucureşti a realizat o premieră chirurgicală în România: implantarea extracardiacă a unui defibrilator cardioverter epicardic cu sondă de defibrilare subcutanată la o fetiţă în vârstă de aproape 4 ani.

În Romania, terapia cu defibrilator cardioverter implantabil ICD se adresează exclusiv adultului şi unui număr redus de pacienţi, din cauza preţul ridicat al aparatului.

„Defibrilatorul cardioverter implantabil (ICD) reprezintă în prezent singurul tratament eficient  în cazul  pacienţilor cu risc de moarte subită cardiacă (MSC). Acest dispozitiv este capabil să depisteze apariţiei unor tulburări grave ale ritmului cardiac: tahicardie ventriculară (TV), sau fibrilaţie ventriculară (FV), şi să emită ulterior stimuli electrici care să întrerupă aritmia mortală, salvand în acest fel viaţa pacientului“, se arată într-un comunicat oficial semnat de Asociaţia Salvează o Inimă.

Pacienta operată este Maria Bucuroiu, în vârstă de 3 ani şi 9 luni. „Decizia şi conduita terapeutică finală a fost şi acceptată în cadrul echipei medicale din Spitalul Monza formată din Dr. Mircea Cotul, medic primar chirurgie cardiovasculară, Dr. Radu Vatasescu, medic primar cardiolog, aritmologie şi electrofiziologie,  Dr. Antonela Muresan, medic primar anestezie şi terapie intensivă, toţi cu o experienţă considerabilă în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor cardiace la copilul mic“, se mai arată în comunicat.  Costurile intervenţiei au fost susţinute parţial de Asociaţia „Salvează  o inimă”.

După operaţie, mica pacientă s-a refăcut spectaculos, spun medicii.

„Implantarea unor astfel de dispozitive la pacientul pediatric rămâne în continuare o provocare pentru întreaga echipă medicală, cu recomandarea de a fi efectuată doar în centrele medicale specializate şi experimentate, care dispun de întreaga infrastructură necesară, pentru a obţine în final un rezultat optim, lipsit de riscuri şi complicatii majore. Dacă în timp va fi necesară conversia la tehnica clasică endovasculară/ endocardiacă, aceasta ar putea fi efectuată ulterior la o greutate minimă  a pacientului de 15 kg, ideală, de 15 – 20 kg.

Aceasta tehnică ar putea deveni o procedură chirurgicală minim invazivă, sigură, eficientă şi la costuri decente, care ar conduce pe termen mediu şi lung la scăderea semnificativă a mortalităţii infantile de cauză cardiacă, (prin MSC)“, se mai spune în comunicat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare