Sănătate

Pizza – bună sau nu pentru siluetă? Ce spune nutriționista Mihaela Bilic

Mihaela Bilic se numără printre nutriționiștii care nu consideră pizza neapărat un inamic al siluetei.
„Nu știu să vă spun de ce pizza a trecut în categoria preparatelor de fast-food, de ce ne ferim de ea și mai ales de ce ne simțim vinovați când o consumăm.
Din punct de vedere culinar pizza înseamnă un blat de pâine peste care se pune sos de roșii și diferite toppinguri, de la legume la mezeluri și brânzeturi. Cu alte cuvinte pizza este un fel de mâncare complet!


Din punct de vedere nutrițional într-o pizza avem toate categoriile de nutrienți: blatul înseamnă carbohidrați, sosul de roșii, ciupercile sau ardeiul gras înseamnă legume, iar brânza și șunca aduc proteine și grăsimi. E adevărat, la capitolul ingrediente făinoasele reprezintă mai mult de jumătate din cantitate, deci pizza nu este un produs de slăbit. Însă este un fel de mâncare care se potrivește pentru copii și tineri sau pentru persoanele care fac efort fizic și au nevoie de multă energie
“, a explicat ea.

„Dacă ar fi să facem o comparație, putem spune că pizza înseamnă un fel de sendviș desfășurat. O pizza de 20 cm în diametru este echivalentă cu o porție de paste. De ce considerăm pizza un produs nesănătos? Ce poate fi greșit în pizza? Mai degrabă ar trebui să ne ferim de o porție de paste care pot ascunde mult ulei, sau de un sendviș care poate avea multă maioneză. Pe o pizza vezi toate ingredientele, nu e nimic ascuns. Iar dacă blatul este subțire și făcut din aluat bine dospit, atunci vorbim despre un produs premium, nicidecum unul de fast-food!”, a adăugat nutriționista.

Ea a explicat și cum să transformăm pizza într-un produs nepericulos pentru siluetă. Prima variantă ar fi să nu mâncăm toată pizza, ne limităm la 2-3 triunghiuri și completăm masa cu o salată mare de frunze și legume proaspete. Sau putem considera că pizza reprezintă porția de făinoase pentru 2 zile și, dacă o mâncăm pe toată, la următoarele mese adio carbohidrați, doar grătar cu salată…ca să rămânem în buget. Sau respectăm regula 80/20 și suntem cuminți toată săptămâna, ca să putem mânca o pizza întreagă în weekend.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare