Sănătate

O tânără aflată în comă, din cauza intoxicaţiei cu ciuperci, a primit ficatul unui adolescent în moarte cerebrală

 

Familia unui adolescent în vârstă de 14 ani, aflat în moarte cerebrală, le-a redat şansa la viaţă mai multor oameni, printre care şi unei tinere de 18 ani aflate în stare gravă după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare.

Părinţii băiatului au acceptat ca ficatul lui să fie donat, astfel că organul a ajuns la pacienta în vârstă de 18 ani, internată în comă la Institutul Fundeni.

Minorul, din comuna bihoreană Curtuișeni, a intrat în moarte cerebrală după un accident de bicicletă, după cum au explicat medicii.

„A fost adus de urgență la spitalul nostru și operat, dar din nefericire, cu toate eforturile colegilor, nu a putut fi salvat. A fost declarat în moarte cerebrală, după instalarea tabloului clinic încă de duminică. Este o raza de speranță pentru triumful vieții asupra morții. Sunt zeci de copii pe lista de așteptare, pentru transplant renal, hepatic sau de cord, astfel că organele acestui băiețel vor salva 5 vieți”, a precizat dr. Carmen Pantiș, coordonatorul Centrului de Prelevare de la Oradea.

Prelevarea de organe a fost realizată la Spitalul Județean din Oradea de către medici din Cluj Napoca, Târgu Mureș, București și Viena. Inima băiatului a fost transportată cu un elicopter până la clinica din Mureș, unde i-a fost transplantată unui adolescent de 15 ani.

Articole asemănătoare

„E cel mai sensibil la ischemie (cordul – n.n), adică în timpul în care nu mai bate și nu mai primește sânge ca și orice alt organ care are nevoie de sânge ca să funcționeze, a primit o soluție care îl ține viabil maximul patru ore”, a explicat Marius Harpa, medic specialist la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu Mureș, conform reporterntv.ro.

Ficatul și corneea au fost transportate la București, la Institutul Fundeni, respectiv la Spitalul Militar cu un avion de linie. Ficatul a fost transplantat tinerei de 18 ani, din Bihor, rămasă orfană de mamă acum un an (din cauza cancerului) şi de tată acum câteva zile, bărbatul murind tot din cauza ciupercilor otrăvitoare.

Rinichii au fost duși cu o ambulanță la Institutul Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Plămânii au fost prelevați de medicii specialiști austrieci și au ajuns la clinica AKH din Viena cu un avion particular.

foto – arhivă


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button