Nutriționista Mihaela Bilic, despre zahărul de diferite tipuri versus îndulcitorii artificiali
Nutriționista Mihaela Bilic susține că nu există o formă sănătoasă de zahăr. Totodată, a prezentat avantaje / dezavantaje ale unor îndulcitori artificiali.
„Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, indiferent că folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave. Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior“, a explicat nutriționista.
„La polul opus se află îndulcitori artificiali, de tipul aspartam și zaharină, care au zero calorii și o putere de îndulcire de 100 până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Taie pofta de dulce, nu modifică glicemia și sunt recomandați în diabet, cură de slăbire și Detox -ul de zahăr.
Mai există o gamă de îndulcitori numiți POLIOLI, care sunt alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică 2 cal/g în loc de 4 cal pentru zahăr. Din categoria polioli face parte xilitolul, sorbitolul și manitolul. Doar xilitolul are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, celelalte două îndulcesc la jumătate”, a adăugat Mihaela Bilic.
Potrivit acesteia, poliolii au următoarele avantaje:
– Efectul lor anti-carie, fiind rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Xylitolul se folosește în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți.
-Alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Dau o textură cremoasă produselor în care sunt folosiți și au aport caloric redus.
Dezavantaje:
-O mare parte a poliolilor nu pot fi digerați și, odată ajunși în colon, fermentează, produc gaze și acizi grași cu efect laxativ. Prin urmare un consum excesiv de xylitol poate provoca balonare și diaree. Atenție mai ales în cazul copiilor, care au tendința să mănânce toată cutia cu dropsuri sau guma de mestecat.
-Și la gătit pot apărea probleme, alcoolii de zahăr nu se dizolvă în apă. Ca să poată fi folosiți în diferite preparate, poliolii trebuie asociați cu grăsime, deci facem economie de zahăr, dar aducem 9 cal/g din ulei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.