Sănătate

NESĂNĂTOASE. Jeleuri pentru copii, cu coloranţi extraşi din gândaci!

 

Un studiu numit „Jeleurile – cocteiluri chimice pentru creierul copiilor“ arată că aceste dulciuri nu sunt o alegere fericită pentru sănătatea celor mici. Astfel, „9 din 10 produse conțin acid citric; 3 din 4 produse conțin proteină animală; 1 din 2 produse sunt colorate cu roșu coșenilă obținut dintr-o specie de gândaci; 1 din 4 produse conțin albastru briliant FCF“, spun specialiştii. De asemenea, într-o 100 grame de jeleu industrial sunt între 7 și 14 lingurițe de zahăr. Informaţiile apar în studiul făcut de experții Asociației Pro Consumatori (APC), coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, şi face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”.

Mult zahăr şi arome artificiale

Pentru realizarea studiului, Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, luna trecută, 44 de sortimente de jeleuri din marile magazine. S-a constatat că „La 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziția acestora. Numai la 4% dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substanțe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora“, conform APC.

Coloranţi interzişi, periculoşi

De asemena, „La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranți sintetici. Coloranții sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, roșu allura, sunset yellow) pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen“, spun specialiştii APC.

E 110 – sunset yellow este un colorant ce a fost interzis în Norvegia și Finlanda. Poate da reacții alergice (urticarie, rinită), reacții anafilactice, modificări cromozomiale, dureri abdominale, indigestie, hiperactivitate. Copii nu trebuie să consume alimente care conțin acest colorant, atrag atenţia specialiştii.

Se precizează că E 120 – carminul – este un colorant produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor, pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. De asemenea, poate produce astm, alergii şi rinite.

Citiţi şi:

STUDIU. Crenvurștii de pe piaţa din România au coloranţi din gândaci şi aditivi periculoşi

STUDIU. Parizer cu şorici, zgârciuri, cartilagii şi până la 19 aditivi!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare