Necesarul zilnic de proteine

Necesarul de proteine difera de la un individ la altul, in functie de numerosi factori printre care: starea de sanatate, varsta si greutatea corporala. Pentru a putea estima necesarul dumneavoastra zilnic de proteine, consultati tabelul de mai jos.
Inmultiti factorul de greutate corespunzator grupei dumneavoastra de varsta cu greutatea dumneavoastra in kilograme si apoi cu 2,2. Rezultatul obtinut va fi necesarul dumneavoastra zilnic de proteine exprimat in grame.
Exemplu: Cantariti 50 de kg si aveti 31de ani. Asadar, factorul dumneavoastra de greutate este 0,36. Inmultiti 0,36 x 50 x 2,2 = 39,6. Acesta este necesarul dvs. zilnic de proteine.
Pentru un adult obisnuit, necesarul mediu minim de proteine se situeaza in jurul valorii de 45 g pe zi – ceea ce inseamna cam 15 g la fiecare masa. Este bine sa va asigurati o cantitate corespunzatoare la micul dejun.
Tipuri de proteine
Desi toate sunt constituite din aceiasi 22 de aminoacizi, proteinele sunt diferite intre ele, au functii diverse si actioneaza fiecare in alta zona a corpului. Intr-o prima clasificare, exista doua tipuri de proteine: complete si incomplete.
Proteinele complete asigura echilibrul corespunzator a 8 aminoacizi raspunzatori de formarea tesuturilor; se gasesc in alimentele de origine animala: carnea, produsele de origine marina, ouale, laptele si branza.
Proteinele incomplete – in componenta lor nu intra cativa dintre aminoacizii esentiali si, in lipsa celorlalte proteine, nu sunt eficiente. In combinatie insa cu mici cantitati de proteine de provenienta animala devin complete. Se gasesc in seminte, nuci, mazare, cereale si fasole.
Un meniu compus atat din proteine complete, cat si incomplete este mai nutritiv decat unul constituit din alimente continand un singur fel de proteine, oricare ar fi acest tip. O farfurie de orez si fasole alaturi de putina branza este un meniu la fel de hranitor, mai ieftin si mai sarac in grasimi decat o friptura.
Miturile proteinelor
Multi sunt cei care cred ca proteinele nu ingrasa. De aceasta conceptie gresita s-a lovit in decursul timpului un mare numar de adepti convinsi ai regimurilor de slabire care evitau cu hotarare painea, dar mancau cotlete si antricoate la discretie, intrebandu-se apoi de unde vin kilogramele in plus. Adevarul insa este ca:
– 1 gram de proteine = 4 calorii
– 1 gram de carbohidrati = 4 calorii
– 1 gram de grasimi = 9 calorii
Cu alte cuvinte, proteinele si carbohidratii au celasi continut caloric. O alta parere gresita este aceea ca proteinele accelereaza arderea grasimilor. Este complet falsa credinta conform careia cu cat mananci mai multe proteine, cu atat devii mai slab. Si, ma credeti sau nu, o friptura de vita facuta in casa sau o felie de pizza cu branza furnizeaza o cantitate mai mare de proteine decat doua oua sau patru feliute de sunca ori chiar o ceasca de lapte.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

